• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Gizlilik süresi bugün doldu
01 Mart 2013 Cuma 09:12

Gizlilik süresi bugün doldu

Ünlü 1 Mart tezkeresi ile ilgili TBMMdeki görüşme zabıtlarının gizlilik süresi bugün doldu. Gizli oturum tutanakları Meclis kararı ile açıklanabilecek.
Irak’a asker gönderilmesi ve yabancı ülke askerlerinin de Türkiye’ye gelmesini öngören 1 Mart tezkeresiyle ilgili TBMM’deki görüşme zabıtlarının gizlilik süresi bugün doldu. Tezkerenin reddedildiği gizli oturumun tutanakları, Meclis kararı ile açıklanabilecek.
1 Mart 2003’te gerçekleşen Meclis’teki tarihi oturumda, gizli oylamaya 533 milletvekili katılmış, 264 kabul, 250 ret ve 19 çekimser oy ile, tezkere benimsenmemişti. Tezkerenin kabulü için Anayasa ve iç tüzük gereği en az 276 oy gerekiyordu.
361 milletvekili olan AK Parti’de o dönemde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Başbakan, henüz milletvekili seçilemeyen Tayyip Erdoğan ise Genel başkanlık görevinde bulunuyordu.
CHP BAŞVURU YAPACAK
CHP, Meclis içtüzüğüne göre 10 yıllık sürenin dolması nedeniyle gizli tutanaların açıklanmasını isteyecek. İçtüzükte, “Kapalı oturum tutanakları ve özetleri, kapalı oturum tarihinden itibaren 10 yıl geçtikten sonra yayımlanabilir. Bunların daha önce veya sonra yayımlanması hususunda Genel Kurul, Danışma Kurulu’nun teklifi üzerine işaret oyuyla karar verir” hükmü bulunuyor.
1 Mart 2003’deki görşmelerin ardından mühürlenerek TBMM arşivinde saklanan kayıtlar, 153 sayfa tutanak, 4 bant, 5 sayfa stenograf notu ve oylamaya ilişkin 24 sayfalık oy tablosundan oluşuyor. Tutanaklar üzerindeki gizlilik kararının kaldırılması için TBMM’de oylama gerekiyor. İktidar destek vermezse muhalefetin oyu karar için yetmiyor. Ankara kulislerinde AK Parti'nin, kendi içinden 1 Mart Tezkeresine ret oyu verenlerin net olarak ortaya çıkması ve bunun yaratacağı tartışma nedeniyle tutanakların açılmasını istemediği konuşuluyor...
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA