• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Gırtlak ve seste ortaya çıkan sorunlara terapi
07 Mart 2012 Çarşamba 12:16

Gırtlak ve seste ortaya çıkan sorunlara terapi

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Selçuklu Tıp Fakültesi'nde kurulan laboratuvarda, gırtlak ve seste ortaya çıkan problemler ses terapisi ile gideriliyor.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Selçuklu Tıp Fakültesi'nde kurulan laboratuvarda, gırtlak ve seste ortaya çıkan problemler ses terapisi ile gideriliyor.
     SÜ Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Baş-Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kayhan Öztürk, yaptığı açıklamada, sesin, insanların çevresiyle ilişki kurmada kullandığı en eski iletişim aracı olduğunu söyledi.
     Sesi konuşmaya çevirebilmek için de bir dizi olayın gerçekleşmesi gerektiğini ifade eden Öztürk, ''Konuşma beyin, akciğerler, gırtlak, boyun adaleleri, dil, yumuşak damak ve dudağımızın uyumlu çalışmasıyla gerçekleşiyor. Bu sistemlerin herhangi birinde ortaya çıkan problemlerde, hastalarda yapısal ses ve konuşma bozukluğu oluşuyor'' dedi.
     Öztürk, bu bozuklukların tedavisinde erken teşhisin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, üniversitelerinde yaklaşık 2 yıl önce kurulan Ses ve Yutma Hastalıkları Merkezi ve Laboratuvarı'nda gırtlak ve seste ortaya çıkan problemleri ses terapi yöntemiyle iyileştirmeye çalıştıklarını bildirdi.
     Özellikle 15 günden daha fazla ses kısıklığı olan bir hastanın gırtlağının, mutlaka bir kulak burun boğaz hekimi tarafından görüntülenmesi ve değerlendirilmesi gerektiğini anlatan Öztürk, şunları kaydetti:
     ''Erken tanı, ilerde tedavi edilemeyecek hastalıkların önüne geçebiliyor ve bize önemli bir ışık sağlıyor. Gırtlak, özel teleskoplarla, kameralarla ve ses dalgalarını gözle görülebilir hale getiren cihazlarla değerlendirilip tedavi edilmesi gerekiyor. İyi huylu gırtlak hastalıklarının tanısı konulduktan sonra hastalığa göre tedavi aşamasına geçilir. Bu aşamalardan en önemlisi ses terapisidir. Ses terapisi, hastanın yanlış kullandığı enstrümanını nasıl kullanacağını öğretmektir. Ses telleri üzerinde problem oluşturan hastalıkları, ses laboratuvarlarında ses örnekleri alarak analiz ediyoruz ve tespit edilen problemlerin birçoğunu ses terapileriyle tamamen tedavi edebiliyoruz.''
     Çocuklar için de özel tarama cihazlarının olduğunu ifade eden Öztürk, şunları söyledi:
     ''Çocuklara oyun oynatılarak seslerini nasıl kullanması gerektiğini öğretiyoruz. Yine onlara özel odalarda, bilgisayardaki oyun sistemleriyle eğlenceli bir tedavi yöntemi uyguluyoruz. Profesyonel seslere yönelik, org ya da piyanoyla ses eğitimi vererek, sesleri rehabilite ediyoruz. Hastalarımızın konuşurken enerjisini ne kadar ekonomik kullanıp kullanamadığını da geliştirilmiş sistemlerimiz sayesinde ölçebiliyoruz.''
     Öztürk, sese cerrahi müdahale yapıldığında, müdahalenin öncesinde ve sonrasında tedavinin mutlaka terapiyle desteklenmesi gerektiğini dile getirerek, ''Gırtlağımız bizim bir enstrümanımız ve şikayetlerinizin olup olmaması bu enstrümanı nasıl kullandığınıza bağlı'' diye konuştu.
    
     -Alınacak önlemler-
    
     Aşırı kahve ve çay tüketiminin, ağrı kesicilerin bilinçsizce kullanılmasının sesi etkileyen problemler arasında yer aldığını vurgulayan Öztürk, şöyle devam etti:
     ''Sigara da gırtlağı ve sesi etkileyen en önemli faktörlerden birisi. Öncelikle ses kısıklığı iki haftadan fazla sürüyorsa mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurması gerekmektedir. Suyun bol içilmesi, yaşam ortamının nemlendirilmesi, az az ve sık sık yemek yemek, sesin saat başı dinlendirilmesi, telefon görüşmelerinin azaltılması, yavaş konuşma sesimiz için oldukça faydalıdır.''   AA
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA