• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Girdiği yerlerden çıkmayacak
18 Haziran 2014 Çarşamba 16:37

Girdiği yerlerden çıkmayacak

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanlığı, peşmergenin kontrolü sağladığı Kerkük ili ile diğer nahiyelerden çıkmayacağını bildirdi.
 
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanlığı, peşmergenin girdiği yerlerden çıkmayacağını bildirdi.
 
IKBY Başkanı Mesut Barzani, bölgedeki siyasi partilerin temsilcileriyle Selahaddin ilçesindeki konutunda bir araya geldi. Başkanlığın resim sitesinde yayımlanan açıklamaya göre Barzani ile siyasi yetkililer, IŞİD sonrası ülkede yaşanan gelişmeleri ele aldı. 
 
Açıklamada, toplantıdan sonra alınan kararlarla ilgili yayımlanan bildiriye de yer verildi. Bildiride, Irak ordusunun çekilmesiyle peşmergenin kontrolü sağladığı Kerkük ili ile diğer nahiyelerden çıkmayacağı belirtildi. Bunun için Kürdistan bölgesel hükümetinin peşmergeye her türlü desteği vereceği vurgulandı. 
 
Bildiride, boru hattıyla Türkiye'ye petrol sevkiyatının devam edeceği, bu konuda herhangi bir problem veya engele izin verilmeyeceği kaydedildi. 
 
Endişe verici gelişmelerin, Anbar'daki kırılmayla başladığı hatırlatılan bildiride, Maliki hükümetinin siyasi çözümler üretmek yerine askeri yöntemlerle krizi derinleştirdiğe işaret edildi. 
 
Bildiride merkezi Bağdat hükümetinin yaptığı hatalar şöyle sıralandı:
 
"Siyasi süreç geri plana itilerek demokrasinin içi boşaltıldı. Ulusal zeminden uzaklaşılması çok olumsuz sonuçlar doğurdu. Bu durum, ülkedeki bütün bileşenler ve taraflar arasındaki ittifakı bozdu ve siyasi süreci tıkanmaya götürdü. Oluşan siyasi süreç, ulusal uzlaşıya tamamen aykırıdır. Bu nedenle Irak hükümetlerinin üzerine bina edildiği temel yapı çökmüştür."
 
Yapılması gerekenler
 
Mevcut krizi çözecek çözüm önerileri ise şöyle sıralandı:
 
"Irak güçleri ve ulusal unsurlar arasındaki güven yeniden tesis edilmelidir. Bu temeller üzerine yeni bir siyasi yapı kurulmalıdır. Siyasi sürecin ve siyasi yolların itibar kazanacağı ve güvenilir olacağı model bulunmalıdır. Baskıcı, dışlayıcı, ırkçı ve mezhepçi ve diktatöryal siyasetin önü kökten kapatılmalıdır."
 
Bildiride askeri ve güvenlik eksenli çözüm yöntemlerinin, ulusal huzuru ve barışı tehdit edeceğine dikkat çekilerek, siyasi ve barışçıl temel çözümlerin hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA