• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Gıda sanayicileri KSO’da buluştu
13 Nisan 2014 Pazar 13:07

Gıda sanayicileri KSO’da buluştu

Konya Sanayi Odası (KSO), sektör toplantılarının 8’incisini tarımsal ve hayvansal gıda sektöründe yaptı.

Tarımsal ve hayvansal gıda sektör sanayicilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, tarımsal ve hayvansal gıda sektörlerinin stratejik sektörler olduğunu, bu sektörlerin Konya’da öne çıkan sektörler arasında yer aldığını vurguladı. Başkan Kütükcü, “Konya’da tarımsal ve hayvansal gıda sektöründe kurulu pek çok sanayi tesisi bulunuyor. Bir kısım sanayi tesislerinin de yatırımı devam ediyor. Özellikle Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılan et kesim tesisi yatırımları, sektörün bir yatırım döneminde olduğunu, bu dönemin Konya için çok önemli olduğunu göstermektedir. Konya olarak, bu süreci iyi yönetip sektörün büyümesine ivme kazandırabiliriz” ifadelerini kullandı.
ET VE SÜTTE SÖZLEŞMELİ MODEL
Et, süt, yumurta ve yem sektörlerinin sorunlarının ve çözüm önerilerinin istişare edildiği toplantıda, süt sektörün sorunlarının başında merdiven altı üretim geldiği vurgulanırken, hayvancılık sektöründe ise kaçak kesimlerin önüne geçilmesi gerektiğine işaret edildi. Türkiye’de tatil sezonunun açılmasıyla birlikte et ihtiyacının artacağına, ancak sektörün kesimlik hayvan bulmakta zorlandığa dikkat çeken et sektörü sanayicileri, hayvan ithalatının bu sorunu çözmek yerine sektöre darbe vuracağını, bu yüzden hayvan ithalatının önünün kesinlikle açılmaması gerektiğini belirtti. Hayvan ithalatı istemeyen sektör sanayicileri, ithalat yerine, ihtiyaç duyulan kalite ve miktarda hayvanın beslenmesi için yerli hayvan üreticileri ile üretim konusunda sözleşmeli sistem geliştirilmesini önerdi. Tarımsal ve hayvansal gıda sektörlerine yön veren kurumun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olduğunu ifade eden bazı sektör sanayicileri ise, bakanlıktan sektörün bu tür sıkıntılara düşmeden önce politikalar geliştirmesini istedi. Toplantıda, çiğ sütte de kalitenin mutlaka artırılması gerektiğine, bunun içinde süt üreticileriyle sözleşmeli çalışma sisteminin yaygınlaştırılmasının zorunlu olduğuna dikkat çekildi.
Bazı yem sektör sanayicileri ise ithalatta vergilerin yüksek olmasından dolayı maliyetlerin arttığını anlatırken, çiftlikte yumurta üreten veya sadece tavuk üreten sektör temsilcileri kendilerine sanayi sicil belgesi verilmediği için indirimli elektrik kullanamadıklarından ve KOSGEB’in bazı desteklerinden yararlanamadıklarından şikayet etti. Toplantıya katılan sanayiciler, tarımsal ve hayvansal gıda sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelerin ölçek büyütmeleri, katma değeri yüksek ürünler üreterek ihracata yönelmeleri için daha fazla desteklenmeleri gerektiğini vurguladı.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA