• Konya10 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Geri adım attılar! Şaşırtan açıklama
15 Eylül 2017 Cuma 16:12

Geri adım attılar! Şaşırtan açıklama

Fitch Ratings Türkiye analisti Gamble, Türkiye'nin büyümesinin benzer ülkerle kıyaslandığında görece güçlü olduğunu belirtti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Gelişmekte Olan Avrupa Reytingleri Başkanı Paul Gamble, Türkiye'nin büyümesini benzer seviyedeki diğer ülkeler ile kıyasladıklarında görece güçlü olduğunu gördüklerini ifade ederek, "(Türkiye'nin ikinci çeyrekte yüzde 5,1 büyümesi) Veriler, beklediğimizden daha güçlü geldi. Önümüzdeki haftalarda kilit önemdeki küresel tahminlerimizi yeniden değerlendireceğiz. Güçlü performansının ışığında Türkiye'ye de bakacağız." dedi.

Paul Gamble, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ikinci çeyrek verilerinin çok iyi geldiğini, bu rakamların ilk çeyrekte iyi olan büyüme verilerini takip ettiğini belirterek, Türkiye'de hükümetin uygulamaya koyduğu tedbirlerin ekonomi için faydalı olduğunu gördüklerini söyledi.

"3'ÜNCÜ ÇEYREK BÜYÜMESİNİN DE GÜÇLÜ OLMASINI BEKLİYORUZ"

Gamble, "Bu tedbirlere bazı unsurlar mali teşvik şeklinde, Kredi Garanti Fonu yoluyla oldu. Türkiye'de 3'üncü çeyrek büyümesinin de güçlü olmasını bekliyoruz. Türkiye, dış koşullardaki iyileşmeden yararlanıyor. Avro Bölgesi'nin net bir şekilde büyümesini artırdığını görüyoruz. Bu nedenle 3'üncü çeyrek büyümesi güçlü olacak. Fakat aslında 3'üncü çeyrekten sonrasına bakıyoruz. Çünkü uygulanan teşviklerin birçoğu zamanla sınırlı. Yılın sonuna doğru teşviklerin gevşemeye başladığını görebiliriz." şeklinde konuştu.

Gelecek yıldan itibaren ekonomide bir miktar yavaşlamanın görülmesinin beklendiğini kaydeden Gamble, "Türkiye'nin büyümesini benzer seviyede değerlendirdiğimiz diğer ülkeler ile kıyasladığımızda, büyümenin görece güçlü olduğunu görüyoruz. Beklentimiz, bu yılın sonunda ekonominin yüzde 4,7, gelecek yıl ise yüzde 4,1 seviyesinde büyüme kaydetmesi." dedi.

"YENİDEN DEĞERLENDİRECEĞİZ"

Gamble, son dönemde birçok uluslararası finans kuruluşunun Türkiye'nin büyüme tahminlerini artırmasına ilişkin olarak da, "Haziran ayında Türkiye'ye ilişkin büyüme öngörümüzü kapsamlı bir şekilde artırdık. Türkiye'ye ilişkin bu yıl için büyüme tahminimizi yüzde 2,4'ten yüzde 4,7'ye çıkardık. Veriler beklediğimizden daha güçlü geldi. Önümüzdeki haftalarda kilit önemdeki küresel tahminlerimizi yeniden değerlendireceğiz. Güçlü performansının ışığında Türkiye'ye de bakacağız." ifadelerini kullandı.

"YATIRIMCILARIN ALGISI TÜRKİYE'YE YÖNELDİ"

Paul Gamble, Türkiye'nin büyüme performansını değerlendirirken, şu görüşleri dile getirdi: "Türkiye'nin büyüme açısından direnç gösterdiği görülüyor. Dışsal pozisyon açısından ise kur üzerinde darbe girişiminin ardından ve geçen yılın son çeyreğinde baskı gördük. Küresel yatırım algısında değişim gözlemledik. Buna karşılık olarak Merkez Bankası parasal sıkılaştırma yoluna gitti. İnsanlar makroekonomik ve politik ortam açısından daha rahat hissetmeye başladı. Bütün bunların yanı sıra yatırımcıların algısı Türkiye'ye yöneldi. Türkiye net bir şekilde direnç gösterdi."

Küresel finansman koşullarının değişmesi, küresel faiz oranlarının artması halinde Türkiye'nin dışsal hassasiyetlerinin bir kez daha test edilebileceğini belirten Gamble, Türkiye'nin dış finansman ihtiyacının yüksek olduğunu vurguladı.

Gelecek döneme ilişkin risklerin daha çok dışsal hassasiyetlere ilişkin olduğunu ifade eden Gamble, "Diğer risk ve fırsat, Avro Bölgesi'nin hızla büyümesi ve toparlanması... Son dönemde sürekli olarak Avro Bölgesi'nin büyüme tahminlerini yükselttik. Avrupa açık şekilde Türkiye'nin temel ticaret ortağı ve yatırımcısı... Şu andaki politik karmaşanın Türkiye ve AB arasında çatlağa yol açması risk oluşturabilir." şeklinde konuştu.

"ENFLASYON GELECEK YILIN SONUNDA YÜZDE 8'İN ALTINA İNEBİLİR"

Fitch Ratings'in Gelişmekte Olan Avrupa Reytingleri Başkanı Gamble, Türkiye'de enflasyonun gelişen ekonomiler ve kendi reyting grubundaki diğer ülkeler ile kıyaslandığında yüksek olduğunu belirterek, "Şu anda hem manşet hem çekirdek enflasyon çift hanelerde. Bunun büyük ölçüde para birimindeki değer kaybının yansıması olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'de enflasyonun bu yılın sonundan itibaren düşeceğini düşünüyoruz. Kur seviyesinde daha istikrarlı bir görünüm farzediyoruz. Enflasyon gelecek yılın sonunda yüzde 8'in altına inebilir." diye konuştu.
Cari açık cephesinde bir miktar bozulma görüldüğünü, bunun ağırlıklı olarak emtia fiyatlarındaki değişimden kaynaklandığını ifade eden Gamble, Türkiye'de cari açığın 2016'daki yüzde 3,8 seviyesinden bu yılın sonunda yüzde 4,4 seviyesine doğru artmasının beklendiğini kaydetti.

Gamble, "Fakat bu önemli bir artış değil. Türk ihracatçılarının direnç gösterdiğini düşünüyoruz. Türkiye'deki ihracatçılar piyasa koşullarına uyum sağladı. Diğer destekleyici bir unsur da yeniden artış gösteren turizm sektörü." dedi.

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA