• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
George Hayden: Kusursuz bir kurtarmaydı
07 Ekim 2014 Salı 11:11

George Hayden: Kusursuz bir kurtarmaydı

IŞİD'in elinden 46 Türk'ün kurtarıldığı operasyona eski FBI ajanından tam not.
Eski FBI ajanı, 46 Türk'ün IŞID’in elinden kurtarıldığı operasyonu yorumladı. Rehine kurtarma uzmanı olan Dr. P. George Hayden, “Silahlı operasyon rehine krizlerinde son seçenektir. Türkiye'nin o noktaya gelmemiş olması büyük şans” diyerek şunları söyledi: 
MÜTHİŞ BİR OPERASYON
* Başarılı ve örnek bir operasyon. Kurşun atılmaması ve rehineler karşılığında para verilmemesi istihbaratın son derece iyi bir iş çıkardığını gösterir. Dolayısıyla bu operasyon mükemmel beklentili operasyon tabir ettiğimiz operasyon türüne girer. IŞİD gibi son derece saldırgan ve müzakere edilmesi neredeyse imkânsız bir terör örgütünün elinden rehine almak için o yapıyı iyi tanıyan bir istihbarat bağlantısı ve son derece deneyimli müzakereciler gerekir. 
FİDYE VERİLMEMESİ BÜYÜK OLAY
* Soğukkanlılık ve hassasiyetin bir saniye bile kaybedilmemesi ve elbette çelik gibi sabır ve sinir gerekir. Diğer yandan IŞİD gibi örgütlerin elinde tuttuğu iki türlü rehine olur. İlk grup sivil rehinelerdir ve örgütün bunları serbest bırakma olasılığı çok zayıftır. Bu rehineler örgüt dini ya da ideolojik bir örgütse mesaj vermek için kullanılır ve genellikle bu rehineler öldürülerek mesaj verilir. Diğer tip rehineler ise resmi kamu, devlet ve güvenlik görevlileridir. Bu rehineler öncelikle düşman görülen ülkenin saygınlığını sarsmak ve rehine karşılığı para almak için elde tutulur. Bu durumda rehine için fidye verilmemiş olması ve üstelik IŞİD gibi radikal ve anlaşmaya açık olmayan bir örgütten çok sayıda rehine kurtarılmış olması iyi bir başarıdır. 
İKNA ETMEYE ÇALIŞIRSINIZ
* Rehine operasyonlarında silahlı müdahale tedbirlerine en son çare olarak başvurulur. Müzakere ve diğer tüm çözüm olasılıkları öncelikli gelir. Rehine operasyonlarında temel nokta rehinecilerin yapısını bilmektir. Rehineci bir ideoloji ya da dini bir sebeple mi elinde rehine tutuyor? Karşısında siz olduğunuzda müzakereye açık mı? bilinci açık mı? Aşırı soğukkanlı ya da aşırı gergin mi? Fidye mi istiyor yoksa rehine karşında birisinin hapisten çıkarılması gibi talepleri mi var? Tüm bunları bilerek müzakereye başlarsınız eğer çözüm kesin olarak alınamayacak noktaya yaklaşıyorsa tüm bilgi ve deneyiminizle rehinecileri sakin olmaları yönünde ikna etmeye çalışırsınız. Rehine kurtarma eğitim alanlar için bu nokta kırmızı ışıktır.  Rehinelerin hayatı cidden tehlikededir ve rehineciler ikna edilememektedir. Bu durumda silahlı birimler operasyona başlarlar. Silahlı operasyon öncesi rehinecilerin tüm gerginliğini almak ve böylece silahlı birimlerin şaşırtıcı baskın vermesini sağlamak da sizin görevinizdir. IŞİD gibi bir örgüte karşı bu noktaya gelinmemiş olması büyük bir şanstır. 
24 SAAT İZLEME DİRENCİ KIRAR
Devlet, ülke adına rehineler için terör örgütleri ya da suçlularla müzakere yapılırken devletin her zaman örgütten güçlü olduğu ve rehine olayında uzlaşmaya yanaşmazsa devletini imkânlarının seferber edilmesi dolayısıyla kaçacak hiçbir yeri olamayacağı net bir şekilde hatırlatılır. . Rehinecilere devletin tüm istihbarat kademelerinin bu işin içinde olduğu ve dünyada sığınabileceği hiçbir yer olamayacağı imajı verilirse rehinecinin direnci çöker. IŞİD gibi örgütlerde ise 24 saat takip yapılır. Rehineci gölge gibi izlenmesinden dolayı sonunda direnci kırılır ve müzakere aşamasına geçilir. 
FBI'DA 70 ÖZEL POLİS SEÇİLİR
FBI’a bağlı özel rehine kurtarma ekibi FBI’daki 70 özel polis gücünün içinde en özel seçilenler ve en iyi eğitilen elemanlardan oluşur. Her gün eğitim görür ve tam zamanlı hizmet verirler. Bu ekip için “ABD topraklarındaki herhangi bir yere 4 saat içinde ulaşma” kriteri vardır. Bu ekip kimyasal tehlikenin olduğu ortamlarda, aşırı soğuk altında, gece ve ışığın olmadığı alanlarda ve şehirlerde operasyon düzenleyebilme yeteneğine sahiptir. Denizde operasyon yeteneğine ve havadan intikal yeteneklerine sahiptirler. Rehine krizleri son derece kritik olduğu için en zorlu eğitim bu birim elemanlarına verilir. 
Kaynak: Emre Öztürk - Akşam
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA