• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Generallerin geleceği bu toplantıda!
31 Temmuz 2010 Cumartesi 11:04

Generallerin geleceği bu toplantıda!

Yakın tarihin en kritik YAŞ toplantılarından biri yarın başlıyor
Balyoz gölgesinde gerçekleşecek YAŞ'a haklarında yakalama kararı bulunan 11 generalin, TSK'daki geleceği damgasını vuracak. Dursun Çiçek'e irtica eylem planı hazırlatan komutanlar da diğer bir önemli konu.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı yarın başlıyor. 1-4 Ağustos tarihleri arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleşecek toplantıda, 134 general ve amiralin bir üst rütbeye terfisinin yanı sıra uzatma ve emeklilik işlemleri ele alınacak. TSK'daki geleceği masaya yatırılacak subayların 11'i ise Balyoz sanığı. Kritik YAŞ'ta gözler haklarında yakalama kararı bulunan bu generallerde olacak.

YENİ GENELKURMAY BAŞKANI KOŞANER

Tarihi şuraya Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, kuvvet komutanları, Jandarma Genel Komutanı ile TSK'daki Orgeneral ve Oramiraller katılacak. Balyoz gölgesinde gerçekleşecek şurada Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, yerini Kara Kuvvetleri Komutanı Işık Koşaner'e bırakacak. Orgeneral Koşaner, bu görevde 3 yıl kalacak.

IĞSIZ-ÇİÇEK BAĞLANTISI

1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız'ın durumu, YAŞ'ın önemli konularından biri olarak ortaya çıkıyor. Iğsız'ın adının, kulislerde Albay Dursun Çiçek'e "millete ve siyasete komplo belgesi" olarak bilinen İrticayla Mücadele Eylem Planı'nı hazırlama emrini veren komutanlar arasında geçmesine dikkat çekiliyor. Emekli olacak Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atilla Işık'ın yerine ise Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner'in getirilmesi bekleniyor. Iğsız'dan boşalan 1. Ordu Komutanlığı'na ise 2. Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel'in getirileceği konuşuluyor. Özel'e Koşaner'den sonraki Genelkurmay Başkanı gözüyle bakılıyor. Şurada yaklaşık 35 generalin terfi etmesi, 40'ının ise görev süresinin uzatılması bekleniyor.

BAŞBAKANIN ELİ GÜÇLÜ

YAŞ kararları katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınıyor. Herkesin 1 oy hakkı var. Oylamada eşitlik söz konusu olursa başkanlık yapan kişinin oy verdiği tarafın görüşü geçerlik kazanıyor. Şura bitimiyle birlikte Başbakan ve Milli Savunma Bakanı kararları imzalıyor. Aslında YAŞ'ta Başbakanların eli oldukça güçlü. Kuvvet Komutanlarının ataması, Başbakan, Milli Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı'nın altında imzası bulunan üçlü kararnameyle yapılıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ise YAŞ kararlarını onaylamama yetkisi bulunuyor. Öte yandan, YAŞ'ta gözler Balyoz sanığı 11 generalde olacak. Fakat bu 11 ismini çoğunun terfi sıralarına bakıldığında bir üst rütbeye çıkmalarının teamüller gereği zaten zor olduğuna dikkat çekiliyor.

Öte yandan, YAŞ öncesinde Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve kuvvet komutanları bugün Genelkurmay'da bir değerlendirme toplantısı yapacak.


BALYOZ'DA İLK TUTUKLAMA

"Balyoz Planı" davasında hakkında yakalama emri çıkarılan 102 sanık arasında yer alan Emekli Kurmay Albay Ahmet Şentürk, Afyonkarahisar'da gözaltına alındı. Afyonkarahisar'da bulunduğu orduevinden para çekmek için dışarı çıkan Şentürk, ATM önünde Emniyet ekiplerince gözaltına alındı. İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürülerek ifadesi alınan Şentürk, ardından hakim karşısına çıkarıldı. Mahkemede hakkındaki yakalama emri yüzüne okunarak Emekli Albay Şentürk'ün tutuklanmasına karar verildi. Şentürk, Afyonkarahisar E tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na götürüldü. Emekli albayın yakınlarının da adliyede olduğu görüldü.


Aranan ve terfi bekleyen 11 Balyoz sanığı general

* Korgeneral Nejat Bek: 6. Kolordu Komutanı

* Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu: Kuzey Deniz Saha Komutanı

* Tümgeneral Gürbüz Kaya: Hakkâri 3. Taktik P.Tümen

* Tümgeneral Salim Erkal Bektaş: KKK Denetleme ve Değerlendirme Bşk. Yrd.

* Tümgeneral Ahmet Yavuz: Kara Harp Akademisi Komutanı

* Tümg. Halil Helvacıoğlu: 4. Jandarma Komando Eğt. Tugay Komutanı

* Tümgeneral Abdullah Dalay: 52. Taktik Zırhlı Tümen Komutanı

* Tümgeneral İhsan Balabanlı: Ulaştırma ve Personel Okul Komutanı

* Tuğgeneral Ali Aydın: Kayseri Jandarma Bölge Komutanı

* Tuğamiral Ahmet Türkmen: Kocaeli Denizaltı Filosu Komutanı

* Tuğamiral Abdullah Gavramoğlu: Kocaeli Hücumbot Filo Komutanı.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA