• Konya10 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Gençlerimize esnaflık teşvik edilmeli
23 Ekim 2016 Pazar 08:06

"Gençlerimize esnaflık teşvik edilmeli"

KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan, işsizlik oranının hızla düşürülmesi için gençlerin esnaf ve sanatkârlığa yöneltilmesi gerektiğini belirtti.

Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Ali Osman Karamercan, işsizlik oranının hızla düşürülmesi için gençlerin esnaf ve sanatkârlığa yöneltilmesi gerektiğini belirterek, "Elinde mesleği olan gençlerimiz teşvik edilip desteklenerek kendi işini kurması sağlanmalıdır" dedi.

Gençlerin istihdam edilmesi ve meslek sahibi olabilmesi için mesleki eğitimin çok önemli olduğunu hatırlatan KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan, "Esnaf ve sanatkar kendi emeği ile çalışırken yanında istihdam ettikleriyle işsizliğin azalmasına katkı sağlamaktadır. Hem çalışıp hem de öğrenim gören gençlerimiz, meslek öğrendiklerinde de devletimiz tarafından teşvik edilmeli ve kendi işini kurması için destekler sağlanmalı" diye konuştu.

"İŞİNİ KURACAK OLANA VERGİ MUAFİYETİ"

Esnaf ve sanatkârın üretim sistemin ayakta kalması için çıraklık eğitiminde kalitenin artırılması gerektiğini belirten Başkan Karamercan, "Esnaf yanında yetişen kalfalarında, çıraklar gibi iş kazası ve meslek hastalıkları sigorta primleri Hazine tarafından karşılanmalı ve bu gençlere teşvik ücreti desteği sağlanarak gençler açısından çıraklık sistemi daha cazip hale getirilmelidir. Bu şekildeki bir teşvik, gençlerin üniversite kapılarına yığılmalarını önleyerek, meslek liselerine olan talebi artıracaktır. Aynı zamanda, sanayinin en büyük sorunu olan ara eleman ihtiyacı da bu şekilde karşılanmış olur. Ustalık belgesi alıp da kendi işyerini kurmak isteyen gençlere de vergi muafiyeti sağlanarak destek verilmelidir. Bu çerçevede, mesleki kalite standardını sağlama adına ülkemizde hayata geçirilmeye çalışılan mesleki yeterlilik sistemine entegre, akredite bir çıraklık sistemini çok önemli buluyoruz" dedi.

"MESLEKİ EĞİTİM İŞSİZLİĞİN İLACI"

Mesleki eğitim merkezlerinin yeniden ayağa kaldırılmasını istediklerini sözlerine ekleyen KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan şunları söyledi:

"Bu merkezlerden mezun olan gençlerimizin ustalık belgesi ile birlikte alacakları mesleki yeterlilik belgeleri AB düzeyinde de geçerli olacaktır. Hem ülkemizde hem de Avrupa Birliği ülkelerinde iş kapılarının açılması sağlanacaktır. Buraya gelinceye kadar da belli destek ve teşviklerin verilmesi faydalı olacaktır. Başta Ahilik geleneğinin çağdaş temsilcileri olan çıraklarımızın lise mezunu statüsüne yükseltilmeleri sağlanmalıdır. Ayrıca 2 yıllık yüksekokullarda okuyan erkek öğrencilerimiz için askerlik sürelerinin kısaltılması meslek yüksekokullarını cazip hale getirir."

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA