• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Genç MÜSİADda Hz. Muhammed konuşuldu
23 Nisan 2012 Pazartesi 13:24

Genç MÜSİAD'da Hz. Muhammed konuşuldu

Genç MÜSİAD Konya Şubesi Tecrübe Paylaşımı programına Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Turan Yüksel konuk oldu.
Genç MÜSİAD Konya Şubesi ‘Tecrübe Paylaşımı’ programına Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Turan Yüksel konuk oldu. Kutlu Doğum Haftası çerçevesinde gerçekleştirilen programda Hz. Peygamberin hayatı konuşuldu.
 
MÜSİAD Konya Şubesi Brifing salonunda yapılan programa çok sayıda Genç MÜSİAD Üyesi katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Genç MÜSİAD Konya Şube Başkanı Yakup Barınlı, “ Hepimiz ticaretle uğraşıyoruz ve bizler her zaman Peygamber Efendimizin (S.A.V) Ticari ahlakını örnek almalıyız böyle programların bizlere sağlayacağı faydalar gerçekten çok fazladır” dedi.
 
Yakup Barınlı’dan sonra konuşmasına başlayan Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Turan Yüksel,”Mahalli ve uluslar arası mahiyetteki panayırların kurulduğu bu bölge, özellikle İlâf sonucunda ticari anlamda dışa açılma imkanına da kavuşmuştur. Arabistan’ın ticaret merkezi olan Mekke’de dünyaya gelen, çocukluk ve gençlik dönemini yine aynı şehirde geçiren Hz. Peygamber de ticaretle meşgul olmuştur” şeklinde konuştu.
 
Peygamber Efendimizin (S.A.V)  ticaret yaparken amacının servet biriktirmek ve zengin olmak olmadığını sadece hayatını kazanmak için ticaret yaptığını belirten Yüksel, “Hz. Peygamber, ticaretten önce iş hayatına tüm peygamberlerin ortak mesleği olan çobanlık yaparak başlamıştır. O, çocukluk döneminde ücret karşılığında Karârît’te Mekkeliler’in koyunlarını gütmüştür” dedi.
 
Hz. Peygamber’in ticari amaçla Bahreyn, Habeşistan, Yemen ve iki defa Suriye topraklarındaki Busrâ’ya gittiğini söyleyen Yüksel, “Bir tacir olarak Hz. Peygamber, ticari hayatında meşru olan muameleleri gerçekleştirmiştir. Mesela; Satış yapmış ve satın da almıştır. Ortaklık ve vekillik yapmış; aynı şekilde vekil de tayin etmiştir. Peşin alışverişi yanında borçla da almıştır. Hz. Peygamber’in nübüvvetten ve hicretten sonra satın alma akitleri, satıştan daha çoktur. Eldeki bilgilere göre ücret karşılığında çalışan Hz. Peygamber’in, ücret mukabilinde insanlar çalıştırdığı ve vekil kullandığı da anlaşılmaktadır. Rivayetlere göre Hz. Peygamber, İslâm öncesi dönemde Kays B. Sâib ile ortaklık yapmıştır. Kays B. Sâib’in sözlerinden Kays’ın, bir ortak olarak Hz. Peygamber’den daha iyi bir ortakla iş yapmadığı anlaşılmaktadır. Hz. Peygamber, Mekke dışına gittiği ve ortağının kendisine bir iş tevdi ettiği durumlarda, kendisinden istenen işi tam manasıyla yapmadan gittiği yerden dönmemiştir. Buna karşılık, ortağına Mekke dışında bir iş havale ettiği durumlarda, ortağı döndüğünde, işin akıbetini değil, ortağının sağlık ve sıhhatini sormakla yetinmiştir” ifadesini kullandı.
Prof. Dr. Yüksel konuşmasının devamında Peygamber Efendimizin (S.A.V) Ticaret ve Tüccar Hakkında Teşvik ve Yasakları hakkında hadislere değindi. Yüksel, “Hz. Peygamber çalışmayı ve alın teri ile helal yoldan kazanmayı teşvik etmiş ve şöyle buyurmuştur, ‘Hiçbir kimse kendi el emeğiyle kazandığından daha hayırlı bir lokma kesinlikle yememiştir’ Hz. Peygamber, her işinde doğruluk ve dürüstlüğe önem vermiş ve nübüvvetinden önce halk arasında “el-Emîn” sıfatı ile tanınmıştır. Hz. Peygamber, ticaretle meşgul olacak tacirin doğru sözlü, dürüst ve güvenilir olması gerektiğini beyan etmiştir, ‘Doğru sözlü, dürüst ve güvenilir tacir, nebiler, sıddîklar ve şehitlerle beraberdir’”
Konuşmasının sonunda Genç MÜSİAD Üyelerinin sorularını cevaplayan Prof. Dr. Ahmet Turan Yüksel’e günün anısına Başkan Yakup Barınlı tarafından hediye takdim edildi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA