• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Genç MÜSİAD düşmana "elveda" dedi
19 Mayıs 2011 Perşembe 12:50

Genç MÜSİAD düşmana "elveda" dedi

Genç MÜSİAD Konya Şubesi Sigara veda etmek için Sigarayı Bırakma Etkinliği kapsamında Dr. Bekir Tezcanı konuk etti.

Genç MÜSİAD üyelerinin katılımıyla gerçekleşen etkinlik MÜSİAD Konya Şubesi Brifing salonunda Konya Numune Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Bekir Tezcan’ın sunumuyla gerçekleşti.

Program öncesi bir açılış konuşması yapan Genç MÜSİAD Konya Şube Başkanı Yakup Barınlı; “Toplum ve insan sağlığını tehdit eden en önemli düşman sigaradır. Dünya Sağlık Örgütünün yapmış olduğu araştırmalarda, her yıl ülkemizde 120 bin, dünyada 4 milyon insan ölmektedir. Ülkemizde yaklaşık 24 milyon kişi sigara içmekte, sigaraya harcanan para 10 milyar doları bulmaktadır. Sigaranın neden olduğu hastalıkların tedavisi için 5 milyar dolar harcanmaktadır. Sigaranın neden olduğu hastalıklar nedeni ile her yıl binlerce bebek ölümü gerçekleşmekte, sigara yüzünden yangın sayıları artmakta, sigara çevre kirliliğine neden olmakta ve işgücü kaybına sebep vermektedir. Her yıl sigara kâğıdında kullanılmak üzere 4 milyon ağaç kesilmektedir.” Görüldüğü üzere sigara toplum üzerinde oldukça fazla zarara sebep olmaktadır diyen Barınlı: “Günümüz Dünyasında gelişmiş ülkelerde sigaraya getirilen yasaklar hep olumlu karşılanmakta ve toplum tarafından da desteklenmektedir. Biz Genç MÜSİAD Konya Şubesi olarak burada sigarayı bırakma adına ilk adımımızı atıyoruz. Bizler bu bilinçle hareket ederek ülkemizde başlatılan sigarayı bırakma hamlesine desteklerimizle yardımcı olacağımızı belirtmek istiyoruz.

Daha sonra kürsüye gelen Konya Numune Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Bekir Tezcan ise;  Sigara içmenin ve bırakılmasına karşı var olan olağanüstü direncin nikotin adlı maddeye bağımlılık olduğu anlaşılmıştır. Nikotinin beynin dopamin sisteminde eroin ve kokaininkine benzer etkileri olduğu gösterilmiştir. Sigara içicileri nikotin bağımlılığı nedeniyle sigara içme arzusu duyar, ancak zararın büyük kısmı yanan tütünden çıkan katran ve gazlardaki 4000’den fazla sayıdaki diğer maddelerden kaynaklanır. Tütünü bu kadar ölümcül yapan işte bu kombinasyondur. Günümüzde sigarayla tedavide öne çıkan iki yöntem söz konusudur.

Birincisi; Nikotini yerine koyma tedavisidir ki genellikle ülkemizde buna ilişkin iki yol tercih edilir. Bunlar nikotin bantları ve nikotin sakızlarıdır. Bu tedavi yöntemi hafif derecede bağımlı hastalara, günde 5-10 adet sigara içiyorsa, Gebe ve emziren kadınlara, 18 yaşından küçüklere, Kalp krizini yeni geçirmişlere, kalp sıkışması olanlara veya aritmileri olanlara uygulanmalıdır.

Nikotin dışı ilaç tedavisin de ise; kişide yüksek veya orta derecede nikotin bağımlılığı saptanırsa, günde 15 adetten fazla sigara içiyorsa ve hafif derecede bağımlı olmasına rağmen bırakmak için kullandığı diğer yöntemlerden fayda görmemişse bu tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Bu tedaviyi kullanmak isteyenlerin doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle eczaneden kendilerinin temin edipte kullanacakları ilaçları kullanmamaları gerekmektedir. Zira istenmeyen kötü sonuçlar doğurabilmektedir. Sigarayı bırakma üzerine yapılan araştırmalarda;  içenlerin % 5-10’u kendi iradeleri ile sigara kullanımını terk edebilmektedirler. Çevresel yardım ve destekle bu oran 4 kat artmaktadır. Medikal yardım ya da destek alanlarda bu oran 8 kat artmaktadır. Sağlık Bakanlığı onaylı kliniksel çalışmalarımızda ise bu oran % 80’dir. Tedaviler sonucunda kişi sigaraya veda ederse kişinin vücudu hemen kendini yenilemeye başlayarak işlevlerine devam etmektedir” dedi.

Konferansın sonuna doğru ise Genç MÜSİAD üyeleri tütün kullanımı ile ilgili hazırlanan anketleri doldurup bu anketler sonucunda tütün kullanım testleri yaptırdılar. Sigaraya elveda diyen Genç MÜSİAD’lılar gruplar halinde doktor eşliğinde seanslara katılacaklarını söylediler.  Program sonunda Yakup Barınlı tarafından Dr. Bekir Tezcan’a bir hediye takdim edildi.

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA