• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Gelir vergisi beyan dönemi başladı
05 Mart 2010 Cuma 13:59

Gelir vergisi beyan dönemi başladı

Ticari, zirai, mesleki kazançlar ile beyana tabi ücret geliri, ya da diğer kazançlarda beyanname verme dönemi 25 Martta sona erecek.
Ticari, zirai, mesleki kazançlar ile beyana tabi ücret geliri, ya da diğer kazançlarda beyanname verme dönemi 25 Martta sona erecek.
 
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Konya Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz, Konya’da üç alışveriş merkezinde kira geliri elde eden mükellefleri bilgilendirmek için stantlar açtıklarını belirterek, “Gayrimenkul sermaye kira geliri beyannamelerini elektronik ortamda verebilmeleri amacıyla stantlar açılmıştır. Ayrıca isteyen mükelleflerimiz şifre almak kaydıyla kendileri de beyannamelerini elektronik ortamda gönderebileceklerdir. Diğer yandan, mükelleflerimizi bilgilendirmek amacıyla Başkanlığımız hizmet binasının dış cephesine kira gelirlerinin beyanı ile ilgili bir afis asılmış olup, Başkanlığımızca 20 bin adet el ilanı bastırılarak dağıtımına başlanılmıştır. Yine konu ile ilgili olarak basın yayın kuruluşları vasıtasıyla gerekli bilgilendirme ve duyurular yapılmaktadır” dedi.
 
Kira geliri elde ettiği halde gelirini beyan etmeyenler için denetimlerine hız verdiklerini de vurgu yapan Aksöz, “Başkanlığımızca, kira geliri elde edip bu gelirini beyan etmeyen gayrimenkul sahipleri hakkında geçmiş dönemlerde başlatılan çalışmaya, kiraların yüksek olduğu yerler esas alınarak 2009 yılında da devam edilmiş ve 1782 meskende birebir tespit yapılmıştır. Aynı çalışmaya 2010 yılında da devam edilmekte olup 2500’ü askın kiracı nezdinde fiili tespit yapılmış olup elimizdeki tapu kayıtları verilerinden hareketle bu konudaki denetim çalışmalarımız Mart ayı boyunca devam edecektir. Kira gelirlerinin süresinde beyan edilmesi mükellefe birçok avantaj sağlamaktadır. Konut kira gelirlerinde 2.600 TL istisna yanında, doğan vergi de 2 eşit taksitte ödenebilecektir. 1-25 Mart tarihlerinde beyanname verilmez ise 2.600 TL istisna ortadan kalkacak, beyan dışı kalan verginin bir katı tutarında vergi cezası ve gecikilen her gün için yıllık %23.4 oranında gecikme zammı uygulanacaktır” diye konuştu.
 
Ayrıca, 2010 beyan döneminde mükelleflerin zamanında ve doğru beyanda bulunmalarını isteyen Sıtkı Aksöz, doğru beyanın mükellefi her zaman kazançlı çıkacağını da sözlerine ekledi.

 

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA