• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Geleceğin otomobilinde silecek yok
03 Kasım 2009 Salı 11:56

Geleceğin otomobilinde silecek yok

Sanayi Bakanı Nihat Ergün geleceğin otomobilini anlattı. Türk mühendislerinin ARGE çalışmaları ile geliştirilen cam üretiminde gelinen noktayı anlatan Bakan Ergün, silecek üreticilerini üzecek açıklam

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin sohbet toplantısında Türkiye'nin çok farklı bir noktaya doğru gittiğini söyledi. Ergün'ün anlattıkları özetle şöyle:

"Türkiye’yi 2023 yılında dünyanınilk 10 büyük ekonomisi arasına girme hedefindeyiz. Bunun iç politikada da bazı yansımaları olacak.

AB ile ilişkiler bizim için çok önemli. AB standartlarında bir demokrasi. Komşularla sıfır problem politikası olmalı. Bunun olumlu adımlarını da görüyoruz. Tarihi sorunları geleceğimizi ipotek altında bırakacak bir mahiyette bırakamayız. Bunun için atılan adımlar çok önemli.

Birkaç gün önce Rodos fuarında idik. 60-70 işadamımız bu fuarda idik. Yunanlılar, “Biz Türkiye’nin Yunanistan’a açık olduğu kadar biz Türkiye’ye açık değiliz” diyorlar.

BİZ YUNANİSTAN'DAN DAHA AÇIĞIZ: Yunanistan’da birkaç tane Türkiye aleyhtarlığı üzerinde politika üzerine oturtmuş gazete var. Bizde öyle bir yayın açısı içinde değiliz. Buna rağmen biz aktif bir diploması izliyoruz. Bizde bir banka Yunanbankası tarafından satın alındı. Ama bir tepki olmadı. Yunanlılar biz bu kadar tepkisiz olamazdık dediler
Atatürk’ün Yurtta sulh cihanda sulh lafını kullanıyoruz ama uygulamaya gelince ayak sürüyoruz.

2000’li yılların başında sanayimizi sınıflandırmalıyız. Yüzde 5 yüksek teknolojik ürünlerimiz vardı. Bu rakam 2008’de yine yüzde 5’lerde. Orta teknoloji ise yüzde 30’lardan yüzde 60’lara çıktı. AB’de ise yüksek teknoloji ihracatı yüzde 20’lerde.

Bizim de ileri teknoloji üretimini ele almamız ve bunu yüzde 20’lere taşımamız gerek.

Türkiye’yi yüksek teknolojide Avrupa’nın sanayi merkezi haline getireceğiz.

50’den fazla arge çalışanı olan firmaları vergiden muaf tutuyoruz. Şu anda 57 arge merkezi oluşturuldu. 12 bin arge çalışanı oldu.

Türkiye’de sadece 2 tane teknopark vardı. Bu sayı 37’ye ulaştı. Bunların 21 tanesi patent almaya başlayan firma konumuna geldi.

Yeni otomobil camlarında silecek olmayacak. Çünkü camlar su tutmayacak.

Binaların ısı giderleri sıfıra yakın bir noktaya varılacak.

Saç ekmede yeni bir dönem başlıyor. Kök hücre gelişimi ile bir tek saç hücresinden binlerce saç üretiliyor. Ama bir sorun var. Yeni saçların yönü yok. Karmakarışık çıkıyor.

Firmaların 3 yıl süreyle arge çalışmasını biz finanse ediyoruz. Santes projesiyle destekleniyor.
Üniversite gençliğine kefilsiz, projelerini geliştirmek için yılda 100 bin TL hibe destek veriyoruz. Kefilsiz ve geri ödemesiz veriyoruz,

EKONOMİMİZ SAĞLIĞINA KAVUŞTU, DESTEĞİ KALDIRDIK

Artık esnaf da KOBİ sınıfına alındı. Bizim KOSGEB bütçemiz 200 milyon lira civarında. Önümüzdeki yıl bu rakamın daha çoğunu arge çalışmalarına vereceğiz. KOBİ’nin ilk muhatabı KOSGEB olacak.

Vergi indirimleri teşvikler tulumbaya su koymak gibidir. 6 ay boyunca tulumbaya su koyduk. Bunun çok faydalarını da gördük. Aşırı destek uyuşturucu etkisi yapar. İyileşmiş birine ilaç kullanımı devam ettirilemez. Bizim gözlemimiz ekonomimiz, gerekli sağlıklı noktaya ulaştı,

ARGELER NE ZAMAN KURULDU: Türkiye'de arge kapsamında yapılan çalışmaların aslında hepsi yeni. Bazı merkezlerde, bazı firmalarda arge birimleri vardı. 79 firma arge merkezi için başvurdu. Bunların tamamına yakını da yeni. Hemen hepsi 5 yıl içinde oldu.

Bandrol ücretleri uygulanan bir ücret. Eğer TRT diye bir kuruluşunuz varsa ve bunu devam ettirecekseniz bunun iki yolu var. Sanayi elektriğinden alınan pay yüzde 4 idi. Biz bunu yüzde 2'ye indirdik. İtiraz konusu olan yayın alıcısı niteliğinde yeni ürün ortaya çıktıkça yapılan bir uygulamadan ibaret.

Otomobillerde geriye doğru yapılan uygulamada bir sorun var. TRT ile de müzakere ettik. Uygulamayı yayınlandıktan sonrayı esas alacak şekline dönüştürdük. Otomobilin üzerinden pay almak yerine, teyp-radyo fiyatı üzerinden vergilendirilmesi esas oldu.

Elektrik üzerinden alınan yüzde 2'lik payın kaldırılması da mümkün olabilir.

HYUNDAİ ARGE MERKEZİ AÇIYOR

Türkiye'de üretimi olan ama arge merkezi bulunmayan firmalar var. Hyundai Türkiye'de arge merkezi kuruyor. Aynı şekilde Avea da merkez kuruyor.

Bizim yeni açıkladığımız küçük işletmeler için hazırladığımız bir kredi paket var. 25 bin lira, kadınsa 30 bin liraya kadar bir kredi uygulamamız var. Bunun miktarı 2,5 milyar lira civarında.

Kredi Garanti Fonu'nda oluşan rakam yaklaşık 12 milyar lirayı buldu. Buna bankalar da katıldığı için rakam böyle çok yükseğe çıkmış oldu.

CAN SUYU KREDİSİ VE PERAKENDE YASA TASARISI: Esnaf ile ilgili krediye ulaşma ayrı bir konu. Perşembeden itibaren bu başvuruyu yapabilecekler. Bu kredilere bu yıl içinde ulaşabilirler. Büyük mağazalar ile ilgili bir çalışma yapıldı. Bu bir düzene konulmalı. Yerel yönetimler, esnafla birlikte bunu planlama yapabilirler. Biz yasa ile bazı ölçütler getirmeyi düşünüyoruz. Onu da ocak ayı gibi Meclis gündemine getireceğiz.

Esnaf konusunda da bir strateji hazırlandı. Sayısal olarak yeni yaklaşımlara ihtiyaç var. Sayısal açısından da bakmak gerekli, Halbuki orada yeni bir esnafa ihtiyaç olmayabilir.

TÜRK TİCARET KANUNU; Muhalefetin yaklaşımı çarpıcı. Türk Ticaret Kanunu'nun parlamentodan geçmesi aslında çok kolay. Muhalefet ön kesmek için her yola başvuruyor. 1500 maddenin geçmesi bir haftalık bir zaman ister. Geçebilir ama muhalefetin tutumuna bağlı. Bizim gündemimize yıl başında gelmiş olacak.

İŞSİZLİK ARTIŞI: İşsizlik oranı mevsimsel etkilerle de ilgili. Bugün bu oran yüzde 12.8. Yapılan çalışmalarda önümüzde en çok zorlanacağımız konu işsizlikle ilgili, Bunun kısa vadede 13'ün altına inmesi kolay görünmüyor. Biz yüzde 10'luk yükü taşıyorduk. Şimdi en az yüzde 13'ü taşımak zorundayız

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA