Geçmişimizle bütünleşiyoruz
Vakıf eserlerinin ve diğer eski eserlerinin mümkün olduğunca ayakta tutulması, aktif hale getirilmesi için çalıştıklarını ifade eden belirten Vakıflar Konya Bölge Müdürü İbrahim Genç, “Türkiye artık eserlerine sahip çıkıyor, geçmişimizle bütünleşiyoruz. Çünkü bizim medeniyetimiz bir bakıma vakflar medeniyetidir” dedi.
Vakıflar Konya Bölge Müdürü İbrahim Genç, Vakıflar Konya Bölge Müdürlüğü’nün çalışmaları hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Vakıf eserlerinin ve diğer eski eserlerinin mümkün olduğunca ayakta tutulması, aktif hale getirilmesi gerektiğini belirten Genç, Vakıf eserleri konusunda son yılarda çok ciddi çalışmalar yapıldığını söyledi. Eserlerin gelecek nesillere aktarılması adına ayağa kaldırıldığını ifade eden Genç, vatandaşlarında bu durumdan memnun olduğunu belirterek, “Vatandaşlarımız eserlerine sahip çıkıyor, geçmişimizle bütünleşiyoruz” dedi.
GEÇMİŞİMİZİ GELECEĞE AKTARIYORUZ
Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak tarihi misyonu olan geçmişten gelen değerleri geleceğe aktarabilmek ve bunu yaparken de eserlerin orijinalliğini korumak için çaba sarf ettiklerini dile getiren Genç, Bölge Müdürlüğümüz kapsamında yer alan Konya, Karaman ve Aksaray’da 40 eserde yenileme çalışmaları devam ediyor. Proje olarak da 50 civarında eser var. Vakıf gelirlerinin yüze 90’ı kira gelirleriyle oluyor. Mesela bizim 1100 civarında kiracımız var. Şehir içindeki tüm gayrimenkullerde İmar Kanunu çerçevesinde birebir uğraşıyoruz. Eski eserlerle ilgili birim fiyat yapma yetkisi bizdedir. Türkiye’de iki birim birim fiyat yapılıyor. Birincisini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapar diğerini de biz yaparız. O konuda hem uzman kurumuz dolayısıyla en fazla işi yapan biziz. Kanunda özel ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan han, hamam, cami, türbe, tekke, zaviye vb. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde yürütülür diyor. Yani mülkiyeti bizde olmayan yapıların iş ve teknik işlerini biz yürütüyoruz” diye konuştu.
ECDADIN ESERLERİNE SAHİP ÇIKIYORUZ
“Vakıflar günümüzde var olduğu gibi geçmişte de sayısı oldukça fazla” diyen Genç, “Zaman içinde çoğunun yöneticisi yok. Osmanlı’nın vakıf sistemi bulunduğu coğrafyaya yayılmış. Osmanlı ve Selçuklu medeniyeti aynı zamanda bir vakıf medeniyetidir. Bu medeniyeti oluşturan unsurların büyük bir kısmı vakıflar yoluyla yapılmıştır. Bu yüzden de değişik yerlerdeki şu anda sınırlarımız içerisinde olmayan mülkiyetlerin birbiriyle ilişkisinin olduğunu görüyoruz. Ama en önemlisi günümüzde bizim yönettiğimiz vakıfların vakfiyelerini açtığımızda bunların yüzde 10’u bile kalmamış. Bunların çoğu kullanıcılar ve devlet eliyle el değiştirmiş. Hatta bazı köylerin adı bile vakıf köyüdür. Dolayısıyla çoğu vakıf elimizden çıktığı için biz elimizde kalanları en iyi şekilde değerlendirmeye ayakta tutmaya çalışıyoruz. Onlardan gelir elde ederek de ecdadın bize bıraktığı hem tarihi eser olarak bıraktığı eserlere sahip çıkıyoruz hem de ortak hayır şartlarının yapılabilir olanlarını yapmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
10 BİN KİŞİYE BURS
Restorasyonlar dışında hayır şartları olarak Türkiye’de Eyüp Sultan Emaretinde sıcak yemek verdiklerini ifade eden Genç, “Türkiye’nin her ilinde kuru gıda paketi dağıtıyoruz. Bizim bölgemiz Konya, Karaman ve Aksaray’da görev yapıyoruz. Her ay 1100 kişiye kuru gıda paketi dağıtıyoruz. En az yüzde 40 çalışamaz muhtaçlara ve yetimlere aylık 520 TL maaş veriyoruz. Fakir ve lise öğrencilerine 60, üniversite öğrencilerine 200 TL aylık olmak üzere Türkiye genelinde 10 bin kişinin üzerinde burs veriyoruz. Bunu da elde ettiğimiz gelirlerden veriyoruz. Haliyle gelirlerin artırılmasıyla ilgili de gayret sarf ediyoruz. Bizim devlet bütçesinden herhangi bir gelirimiz yok. Özel bütçeyiz. Dolayısıyla gelirlerimiz ne kadar fazla olursa yaptığımız hizmetlerde o derece fazla olacak. Örneğin Konya’da 8 Milyon TL gelirimiz olduğunu varsayarsak giderimizi en az iki katı zaman zamanda 3 katı olabiliyor. Bunu da bölgeler olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bütçesi doğrultusunda merkezden idare edilen bir uygulamayla harcama yapıyoruz. Konya’daki gelirlerimiz 3 şantiyeye yetmez” şeklinde konuştu.
İMKANIMIZ ARTARSA HİZMETTE ARTAR
Şu ana kadar ne kadar eser varsa projelerini çizdirmeye çalıştıklarını belirten Genç, “Şu anda ne kadar eser varsa projelerini çizdirmeye çalışıyoruz. Onarım yenileme yapılacak olanlara da projelerle karar veriyoruz. Restorasyon olarak Vakıf bünyesinde yaptıklarımız ve Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan var. Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet alanı il sınırına çıktığı için çok ilçemizde de yenileme çalışmaları oluyor. Eski yerel yönetimlerde yol, su, elektrik çok konuşulurdu. Ama artık günümüzde olmazsa olmaz şeyler. Günümüzde insana hayatın gerekli olan her tarafında hizmetle ilgili alanlar ön plana çıkmaya başladı. Kültür ağırlıklı ve insan endeksli çalışmalar yapılıyor. Bu yenilemeler de insanlar tarafından önem verilmeye başlandı. İmkanlarımız olduğu müddetçe bu eserler bizim sorumluluğumuzda olduğu için elimizden gelenden daha fazla yapmaya çalışıyoruz. Gücümüz ve imkanımız ne kadar artarsa her şey o nispette daha da artar. Personel sayımız 2 inşaat mühendisi bir mimarla çalışıyoruz. Personelimiz çoğalırsa bu işleri daha iyi yürütmeye çalışacağız” diye konuştu.
İSMAİL POÇAN / YENİ HABER GAZETESİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.