• Konya19 °C

Hakan Bahçeci

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Geçmişimi Öğreniyorum

04 Ocak 2011 14:44

Yılbaşı kutlamaları Türk milletinin gelenek ve göreneklerinde mevcut  mudur?

 

Gelenek e görenekler, adet ve ananeler bir milletin öz kültürünün birer parçasıdır. Öz kültürden uzaklaşmak, kendinden uzaklaşmak demektir. Kendinden uzaklaşan bir toplum başka toplumların yaşam tarzına ve alışkanlıklarına yakınlaşır.

 

Ak Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, yılbaşından birkaç gün önce Mardin caddelerinde gezerken, vitrinlerin yılbaşı kutlama süsleriyle dolu olduğunu söyleyerek “Modernleşelim derken, özümüzden, geleneklerimizden, göreneklerimizden uzaklaşmayalım” ifadesini kullandı. Başta muhalefet olmak üzere sert tepkilerle karşılaştığı belli oluyor ki yanlış anlaşıldığını deklare etmek durumunda kaldı. Milliyetçi kanadın tepkisinin başka bir gaye ve amacı var mı acaba?

 

Modernleşme, yakın çağın yenilikçi ve gelişmeci söyleminin bir tezahürü. Eğitimden sanata, teknolojiden sağlığa, günlük yaşamdan modaya bir dizi farklılaşma ve değişmenin adı modernleşme olarak algılandı.

 

Modernleşme, Osmanlı-Türkiye bağlamında son iki asırdır hayatın bir çok alanında etkisini gösteren bir kavramdır. Ne yazıktır ki bu iki yüz yıl Türklerin düşmedik çukur bırakmadığı bir zaman aralığına rast gelmektedir. Bugün, bütün insanlıkta olduğu gibi, İslâm toplumlarında da, modernizmin derin etkileri vardır. Ekonomik, sosyal ve siyasî alanlarda modernizmin belirleyiciliği inkâr edilemez. Alain Touraine'in dediği gibi “Hepimiz modernlik teknesine binmiş durumdayız ama asıl olan gemide forsa olarak mı, yoksa birtakım olası ve kaçınılmaz kopmaların bilincinde olarak ellerinde bagajlarıyla yolcu olarak mı bulunduğumuz.”

 

Az gelişmiş toplumların gelişmiş toplumların özelliklerini alma çabası olarak tarif edilebilen modernizm, Batının, kontrol etme heyulasının dümen kolu oluyordu.  Modernlik özellikle yirminci yüzyıl sonlarında ağır eleştirilere maruz kalmıştır. Ancak aynı eleştiriyi bizim toplumumuzda görmemiş hatta Batılılaşmanın ilk rükünlerinden biri kabul edilmiştir.  Teknolojik gelişmenin buradaki modernleşme kavramıyla farklı alındığına dikkat çekmek gerekir

 

Köklerine bağlı olan, geleneklerine dönük bir hayat devam ettirmek isteyenler, yobaz ve gerici olarak adlandırıldı. Dindar kesim için bu yakıştırmaların kullanılıyor olması da tesadüf değildir elbet. Bu şekilde, Müslümanlığını sürgit bir hayat tarzı olarak devam ettirmek isteyenler modernliğin karşıtı gibi gösterildiler. Hoş, bir Müslüman modernleşmenin karşısında olmaktan da rahatsız olmaz.

 

Bugün, ilköğretim dördüncü sınıf Sosyal Bilgiler müfredatının konularından biri “Geçmişimi Öğreniyorum” başlıklı konudur. Kültür öğelerimizden bahsedilirken yılbaşının Türklere ait bir öğe olmadığı örnek olarak verilir. Bunda herhangi bir hata da yoktur. Zaten yılbaşı bizim gelenek ve göreneklerimizde yoktur. Bu nedenle bir kültür öğesi de olamaz. Tıpkı pizza, hamburger, Amerikan futbolu, beysbol olmadığı gibi.

 

Konu yılbaşı kutlamalarından açıldı. “Kutlayalım” demeyeceğim elbette.

Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA