• Konya5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Geçmişi hatırlayarak geleceğe yürüyeceğiz
03 Ocak 2015 Cumartesi 16:30

Geçmişi hatırlayarak geleceğe yürüyeceğiz

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, öğrencilerin yaptığı kardan şehit heykellerinin açılışında, "Geçmişteki yaşadıklarımızı hatırlayarak, geleceğe yürüyeceğiz" dedi.


Sarıkamış Harekatı'nın 100'üncü yılı anma etkinlikleri kapsamında öğrencilerin yaptığı kardan şehit heykellerinin açılışını,Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç yaptı.

Kars Gülahmet Aytemiz Güzel Sanatlar Lisesi'nden 23 öğrenci, "Türkiye Şehitleriyle Yürüyor" anma etkinliği öncesinde Kafkas Üniversitesi Sarıkamış Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu bahçesindeki 100 metrekarelik alana, 150 kamyon kar taşınarak, Allahuekber Dağları'nda şehit olan askerlerin figürlerinin işlendiği kardan heykellerin açılış törenine, Bakan Kılıç ile Kars Valisi Günay Özdemir, AK Parti milletvekilleri, Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, kamu kurum müdürleriyle vatandaşlar katıldı.

Kardan şehit heykellerinin üzerindeki Türk bayrağını kaldırarak açılışı yapan Bakan Kılıç, kardan heykellerin üzerine karanfil bıraktı. Lise öğrencileri ve görevlilerle fotoğraf çektiren Kılıç, gazetecilere yaptığı açıklamada, vatanın ve milletin mukaddes değerleri için şehit düşmüş bütün şehitleri rahmetle andığını söyledi.

Milletin ve vatanın bağımsızlığı ve değerleri için şehit olanların anısına toplandıklarını belirten Kılıç, "Bu yıl Sarıkamış Harekatı'nın 100. yılı. Biz onların hatırasını yaşatabilmek için onların burada gösterdikleri fedakarlığı bütün nesiller boyunca gençlerimizin hatırlaması için buradayız. Tabii buradaki çalışmalara özel bir önem verdik. Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak buradaki bütün faaliyetler için bizim açımızdan çok önemli bir faaliyet olması dolayısıyla farklı bir anlamı ve ciddi manada buradaki çalışmalar için büyük bir titizlik gösterdik" diye konuştu.

Kılıç, bu yıl da büyük bir katılım olduğunu anlatarak, "Ümit ediyorum ki buradaki yaşananları, buradaki tecrübeleri gençliğimize de geleceğimize de taşırız. Çünkü geçmişteki yaşadıklarımızı hatırlayarak, geleceğe yürüyeceğiz, onları bilerek geleceğe yürüyeceğiz" ifadesini kullandı.

"Milletimizin geleceğe yürüyüşü buradan aldığı güçle devam edecek"

Kılıç, hem Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sarıkamış'taki çalışmaları yakından takip ettiğin vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki yıllarda çok daha farklı bir duruma taşıyacağız inşallah ama burada önemli olan şu, geçmişimizde atalarımızın bize bu vatanı nasıl emanet ettiğini iyi bilmemiz gerekiyor. Gençlerimizin, onların dedelerinin neler yaşadığını, ne fedakarlıklar gösterdiğini iyi anlamaları gerekiyor. Sarıkamış, Çanakkale, Dumlupınar, Zafertepe, Milli Mücadele bunların hepsi iyi hatırlanması gereken, iyi özümsenmesi gereken ve gelecek nesillere bunların anlamını iyi taşınması gereken hatıralarımızdır. Bizi millet yapan, milletimizi millet yapan hatıralarımızdır."

Aile ve Sosyal Politikalar ile Orman ve Su İşleri bakanlıklarının da burada ciddi çalışmalarının olduğunun altını çizen Kılıç, geleceğe çok daha farklı bir anlayışla yürümeye devam edeceklerini ifade etti.

"Ümit ediyorum ki geleceğe, geçmişte yaşadıklarımızı iyi bilerek, iyi öğrenerek geleceğe çok daha sağlam adımlarla hep beraber yürüyeceğiz" diyen Bakan Kılıç, yarın TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in ve İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın katılımıyla 8,5 kilometrelik yürüyüşü gerçekleştireceklerini, gençlerin bu yürüyüşte nelerin yaşandığını hissetmelerinin önemli olduğunu belirtti.

Bakan Kılıç, bir gazetecinin, "Şehitlik anıtında, Diyarbakır'dan İstanbul'a, Hakkari'den Gazze'ye kadar birçok şehit yatıyor. O yıllardan bu yıllara özümseyecek olursak, çözüm süreci de çok yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu konuda ne söyleyeceksiniz" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Buraya gelirken yol üzerinde şehitliğe de uğradık. Orada duamızı yaptık, milletvekillerimizle beraber şehitlerimizin memleketlerine bakarken sadece Türkiye Cumhuriyeti toprakları sınırları içerisinde değil, Kudüs'ten, Şam'dan, ülkemizin her yanından, Balkanlar'dan gelip, burada milleti uğruna, değerleri uğruna şehit olmuşların birlikteliğini ve beraberliğini gördük. Ben inanıyorum ki milletimizin geleceğe yürüyüşü de buradan aldığı güçle hiç durmadan devam edecek. Biz zaten biriz, beraberiz. Aradaki bazı dönemlerde yaşanmış olan farklı durumları biz artık aşıyoruz. Birlikteliğimizi, beraberliğimizi nasıl yüz sene önce ortaya koyduysak bugün de aynı şekilde yolumuza devam edeceğiz."

Sarıkamış Harekatı'nın 100. yılında 6'ncısı düzenlenen "Sarıkamış Şehitlerini Anma Bisiklet Turu"na katılan ve İstanbul'dan bisikletleriyle yola çıkarak, ilçeye ulaşan sporcularla da görüşen Kılıç, Kafkas Üniversitesi Sarıkamış Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu salonunda düzenlenen resim sergisinin açılışını da gerçekleştirdi.

Bakan Klıç "Sarıkamış Şehitleri Özel Programı"na katıldı

Kılıç, "Biraz evvel, kardan heykeller sergisini açarken havanın ne kadar soğuk olduğunu hissettiniz bu gündüz vakti... Orada 10 dakika durduğunuzda ne kadar soğuğun olduğunu hissettiniz. İşte bunu gece karanlığında, güneşin olmadığı yerde ve üzerinizde palto yokken bir düşünün" dedi.

Sarıkamış Harekatı'nın 100. yılı anma etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen, "Sarıkamış Şehitleri Özel Programı"na katılan Kılıç, programa Türkiye'nin her ilinden 162 öğretmenin katıldığını söyledi.

Bugün, kendilerini bir araya getiren ve birlikteliklerine farklı bir anlam yükleyen manevi bir iklim içinde olduklarını belirten Kılıç, "Bugün Kars'a geldiğimiz andan itibaren birlik ve beraberlik içerisinde nelerin başarılabileceğinin hatırası içindeydik. Sarıkamış'ın hem milletimiz hem de devletimiz için çok farklı bir anlamı var. Burada sizin atalarınız, ecdadınız, bundan 100 sene önce çok farklı bir kahramanlık örneği gösterdiler" diye konuştu.

Kılıç, vatan, millet ve kutsal değerler uğruna en değerli varlık olan canını vermeyi hiçbir şekilde düşünmeden yapabilen ve şehit olabilen ecdada sahip olunduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Ümit ediyorum ki buradaki deri anlamı ve manayı sizler burada yaşayacağımız tecrübeyle çok daha iyi anlayacaksınız. Zaten bunu bildiğinizi biliyorum. Bunu hissetmeseniz, bugün burada olmazsınız. Eğer biz bunları hissetmiyor olsak, bugün Türkiye Cumhuriyeti Devleti olduğu yerde olmazdı. Bizler, ecdadımızdan aldığımız güçle geleceğe doğru yürümeye devam ediyoruz. Tabii, Sarıkamış'ta, Allahuekber Dağları'nda şehit olan ecdadımız, bizim de farklı bir anlama geldiğini bildiğimiz tarihi zaman bir zaman içerisinden gittiler ama şunu tartışabiliriz, burada neler yaşandı, nasıl oldu, niye oldu... Bir olan ve hepimizin kabul ettiği bir şey var, yeri geldiğinde canını vermeyi gözünü kırpmadan yapabilen ve bunu başarabilenler, geleceğe yürüyecektir."

"Türkiye Cumhuriyeti, özgüven sahibi olanlar ve kendine inananlar tarafından kuruldu"

Kılıç, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın amacının, gençlerin ecdadının neler yaşadığını hissetmesi, hatırlaması ve gelecek nesillere aktarmasını sağlamak olduğunu kaydetti.

Gençlere özgüven vermek için çalıştıklarını ifade eden Kılıç, şöyle devam etti:

"Biraz evvel, kardan heykeller sergisini açarken havanın ne kadar soğuk olduğunu hissettiniz bu gündüz vakti... Orada 10 dakika durduğunuzda ne kadar soğuğun olduğunu hissettiniz. İşte bunu gece karanlığında, güneşin olmadığı yerde ve üzerinizde palto yokken bir düşünün. İşte bunları bilmek, yaşamak, az da olsa hissetmek, sizlere gelecek nesillerimize buradaki gerçekleri çok daha iyi anlatabilmenin inanıyorum ki bir önemli parçası olacak. Yıllar yılı özgüven eksikliği yaşandı. Maalesef yaşandı, keşke yaşanmasaydı ama 1919'da memleketim Samsun'dan İstiklal meşalesini yakabilen Gazi Mustafa Kemal, özgüven sahibi olmasaydı, İstiklal Savaşı'nın başında olamazdı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, özgüven sahibi olmayanlar tarafından kurulmadı. Özgüven sahibi olanlar ve kendine inananlar tarafından kuruldu. Bu millet kendine, değerlerine, kültürüne ve medeniyetine inandığı için bu devleti kurdu. Cumhurbaşkanımız bu özgüvenin sağlanması için 12 yıl boyunca Başbakan olarak çok büyük adımlar attı. Şimdi ülkemizin Cumhurbaşkanı olarak hizmetlerine devam ediyor. Başbakanımız sayın Ahmet Davutoğlu, Başbakan olduğu andan itibaren çok yoğun bir tempoyla ülkemizin dört bir yanını dolaşarak yapacağımız ve yaptıklarımızı anlatıyor."

"Bu millet ilelebet yaşayacaktır"

Bakan Kılıç, 2023 hedefleri ve 2053 ve 2071 vizyonlarının öylesine ortaya konulmadığını belirterek, "Bu millet, ilelebet yaşayacaktır. Ecdadından aldığı güçle birlik, beraberlik içinde medeniyetine ve inançlarına dört elle sarılarak dünyadaki şerefli yerine her zaman koruyacaktır. İşte Allahuekber Dağları'nda, 'Allahuekber' diyerek yoluna devam eden ecdadımız, bugün burada olmamızı sağlamıştır. Bayrağımızın altındaki birliğimiz ve beraberliğimiz olduğu sürece bu vatan toprağına, bu millete hiç kimse el uzatamayacak."

Program, Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Çelik ve Kazım Karabekir Paşa'nın kızı Timsal Karabekir'in paneliyle devam etti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA