• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Gece uçabilen ambulans helikopter
18 Ocak 2015 Pazar 17:38

Gece uçabilen ambulans helikopter

Gece uçuş kapasitesine sahip ambulans helikopter, Başbakan Davutoğlu'nun da katıldığı törenle görevine başladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün devrim mahiyetinde bir adım daha attıklarını belirterek, "İlk defa gece uçuş kapasitesine sahip ambulans helikopterimizi devreye sokuyoruz. Dünyada sadece 13 ülke olan bir kapasite. Sadece 13 ülkede var, bir de Türkiye'de var" dedi.

Sahil Dolgu Sahası'nda düzenlenen törende, Sağlık Bakanlığı Ambulans Dağıtım Töreni ile Tekirdağ Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinin açılışını gerçekleştiren Davutoğlu, annesini 3 yaşındayken Konya'nın köyünden doktora yetişemediği için kaybettiğini anlattı. 

Davutoğlu, "Konya'nın merkezine yetişememiş bir annenin evladı olarak, işte bu Türkiye ile gurur duyuyoruz ve bütün vatandaşlarımıza şu taahhütte bulunuyoruz; inşallah bundan sonra her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, ülkemizin neresinde olursa olsun, hangi şartlarda olursa olsun karlı bir yerdeyse kar paleti taşıyan ambulanslarla dağlarda bayırlardaysa oraya ulaşacak helikopterlerle uzaklardaysa onları getirecek uçaklarla ambulans uçaklarla sağlık hizmeti görecekler" diye konuştu.

Bugün devrim mahiyetinde bir adım daha attıklarını dile getiren Davutoğlu, "İlk defa gece uçuş kapasitesine sahip ambulans helikopterimizi devreye sokuyoruz. Bu ne demek biliyor musunuz? Dünyada sadece 13 ülke olan bir kapasite. Sadece 13 ülkede var bir de Türkiye'de var" dedi.

Davutoğlu, bunun özledikleri, 2003'te hayal bile edilmesi mümkün olmayan hedeflere ulaşmış kudretli ve şefkatli bir Türkiye Cumhuriyeti devleti olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Tekirdağlılar bütün bunlar sizin için. Bunların hepsi sadece vatandaşlarımızın sağlığı sıhhati için. 2002 yılında toplam bütçemiz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin toplam bütçesi 119 milyar Türk lirasıydı. Şimdi 486 milyar ama daha önemlisi sadece sağlığa ayırdığımız bütçe 81 milyar Türk lirası. Yani 2002 bütçesinin bütünü kadar 2015 bütçesine sadece sağlığa kaynak ayırabilen kudretli bir Türkiye var. Şimdi böyle bir ülkeyle gurur duyulmaz mı?"

"Hepsinin gözlerinden öpüyorum"

Sağlık Bakanlığının birçok operasyonuna Dışişleri Bakanıyken bizzat katkıda bulunduğunu, bazen de yönettiğini aktaran Davutoğlu, şöyle devam etti:

"2011 şubatıydı. Libya'da savaş var ve her ülke, Libya'dan vatandaşlarını çıkarma gayretinde. 10 gün içinde biz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Libya'dan 15 bin kendi vatandaşı ve toplamda 25 bin kişiyi tahliye ettik. Her tahliye gemisinin içinde şerefli Türk doktorları vardı. Irk, din ayrımı gözetmeden orada yaralılara müdahale eden o mübarek doktorlarımız, hemşirelerimiz, hasta bakıcılarımız vardı. Hepsinin gözlerinden öpüyorum. İşte dünyaya insanlık dersi budur. İki gün önce Libya Meclis Başkanı buradaydı. Dedi ki '2011 yazında Misrata'da mahsur kalan 450 yaralıyı getiren Türk doktorlarını biz hiç unutmadık, unutmayacağız.' Onları buraya, bu şifa beldesine getiren Türk sağlık hizmetleriydi. Bütün bakanlıklarımızın çabası, gayretiyle bu sağlandı. İşte yükselen Türkiye bu."

Davutoğlu, aynı şekilde Somali'den bir Türk vatandaşının operasyonla 7-8 saat içerisinde helikopterle alıp ambulans uçakla Türkiye'ye getirildiğini anlatarak, doktorlara, Sağlık Bakanlığının tüm yetkililerine teşekkür etti.

"Sağlıkta devrimin arkasında Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti var"

Başbakan Davutoğlu, 12 yılda 2 bin 500 sağlık tesisi açtıklarını, 6 bin 800 civarındaki nitelikle yatak kapasitesini 48 bine çıkardıklarını, 481 olan acil hizmet servisini 2 binli rakamlara yükselttiklerini aktararak, "Sağlıkta yaptığımız devrimin, bütün dünyanın takdir ettiği devrimin arkasında halkına en iyi hizmeti sunabilmek için gece gündüz çalışan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti var" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde başlayan hizmetlerin aynı kararlılıkla sürdürüleceğine dikkati çeken Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Nerede bir vatandaşımızı varsa hasta olduğunda bir an bile tereddüt etmeden, yakında en kısa zamanda 'Türk doktorlarının şefkatli eli yanımda diye görecek, duyacak, bilecek.' Yine Tekirdağımızda Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi açıyoruz. 10 Ulusal Medical Kurtarma Ekibi'ni (UMKE) devreye sokuyoruz. Endonezya'da deprem mi var? Türk UMKE'si orada. Pakistan'da deprem mi var? Türk kurtarma ekibi orada. Japonya'da deprem mi? Oradayız. İşte sizin gurur duyduğunuz, işte Namık Kemal'in vatan şairinin özlediği Türkiye buydu. Buna katkıda bulunan herkese teşekkür ediyoruz. Bir devlet, bir ülke ancak vatandaşlarına saygıyla yücelir."

"Sağlıklı nesilleri vefakar annelere borçluyuz"

Davutoğlu, iki hafta önce Aileyi ve Dinamik Dokuyu Koruma Paketini açıkladıklarını anımsatarak, "İnşallah her bir annemize, ilk evlat için 300 Türk lirası yarım altın, ikinci evlat için 400 Türk lirası bir yarım, bir çeyrek altın ve üçüncü evladı için 600 Türk lirası, bir tam altın vereceğiz. Bundan memnun musunuz hanımlar?" ifadelerini kullandı. 

Çalışan kadınların en iyi şartlarda anneliklerini de yapabilecek şekilde bir çalışma düzeni getireceklerini vurgulayan Davutoğlu, anneliğin de bir sağlık hizmeti olduğunu, sağlıklı nesiller için vefakar annelere borçlu olunduğunu vurguladı.

Davutoğlu, bütün bu hizmetleri yapmaya devam edeceklerini belirterek, Türkiye'de ve dünyada çağdaş standartlarda en iyi şartlarda sağlık hizmeti vermeyi sürdüreceklerini söyledi.

"Bugün buradan Türkiye'nin her yerine göndereceğimiz Tekirdağ'dan düğmeye basarak Ankara'dan ve diğer vilayetlerden hareket ettireceğimiz 798 ambulansımızın hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullanan Davutoğlu, "İnşallah bunları hiç kullanmak zorunda kalmayız. Ancak kullanmak zorunda kalırsak 77 milyon vatandaşımız bilsin ki bu ambulanslar, bu Ulusal Medical Kurtarma Ekipleri her an onların sağlığı, sıhhati için 24 saat hizmetteler" dedi.

Törenden notlar

Programa, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu yanı sıra Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, AK Parti Genel Başkan yardımcıları Mustafa Şentop, Nurettin Nebati ile Süleyman Soylu katıldı.

Başbakan Davutoğlu, Sahil Dolgu Sahası'ndaki tören alanına geldiği sırada buradaki tüm ambulanslar siren çalarak, kendisini selamladı.

Davutoğlu, konuşması öncesinde yanına gelen 12 yaşındaki Hızır Mümin Çokyılar ile bir süre sohbet etti ve hatıra fotoğrafı çektirdi.

Çokyılar'ın, Başbakan Davutoğlu ile sohbetinin ardından heyecan nedeniyle gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Törende, 112 Sağlık Ekibi montundan giyen Davutoğlu, ayrıca alanda bulunan ambulans helikoptere binerek iç donanımını inceledi.

Sağlık çalışanlarıyla hatıra fotoğrafı da çektiren Davutoğlu, daha sonra töreninin açılış kurdelesini kesti. 798 kara ambulansı ile 10 UMKE aracının hizmete alındığı törende Başbakan Davutoğlu, Anadolu'daki çeşitli illere gidecek araçlar için "Allah yollarını açık etsin" temennisinde bulundu.

Davutoğlu, alanda bulunan vatandaşlara da çeşitli hediyeler dağıttı.

Araçların dağıtımına başlandı

Bu arada ambulansların dağıtımı dolayısıyla Sağlık Bakanlığı'nın Esenboğa Yolu'ndaki ana deposunda tören düzenlendi. Törene, Bakan Yardımcısı Erkan Kandemir ile İl Sağlık Müdürü Erkan Çiçek ve sağlık çalışanları katıldı.

Başbakan Ahmet Duvutoğlu, Ankara'daki törene canlı yayın ile bağlandı. Kandemir, canlı yayında Davutoğlu'na ambulans ve UMKE araçlarının hazır olduğunu, çıkış yapmak için talimatlarını beklediklerini söyledi.

Davutoğlu da "Gördüğünüz gibi tam bir filo. Göremeyen gözlerin görmesi lazım. Bir sağlık ordusu sefere çıkıyor. Millete sağlık, sıhhat dağıtmak üzere yolları çıkıyor. İşte güçlü Türkiye bu" dedi.

Ambulansların dağıtılması talimatını veren Davutoğlu, "Buyurun, Allah yollarını açık eylesin. Vatanımızın her köşesine sağlık, sıhhat dağıtsınlar" dedi. Davutoğlu'nun bu sözleri üzerine ambulanslar siren çaldı ve dağıtım başladı. 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA