• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Gece korkusu kabus olabilir
12 Mart 2014 Çarşamba 12:56

Gece korkusu kabus olabilir

Çocukluk çağı, yetişkinliğe göre korkulara daha fazla meyilli olmasıyla dikkat çekiyor.

Uyku terörü adıyla da anılan gece korkusu, çocuklarda sıklıkla 3-6 yaşları arasında görülen bir tür uyku bozukluğudur. Bu korku hali, çocuklarda yatma saatinden yaklaşık 1-2 saat sonra ortaya çıkar ve ani olarak uykuyu böler. Çocuklarda gerginlik, ağlama, hatta titreme gibi belirtilerle karakterizedir.

Gece korkusunun nedenleri

Çocuklarda gece korkusunun kesin nedenleri bugün halen bilinemez ancak, yatmadan hemen önceki zaman diliminde çocuğun gerilmiş ya da heyecanlanmış olması, gece korkusunun gelişimine uygun ortamı hazırlar. Evde yaşanan gerginlikler, çocuğun psikolojisinin yoğun strese maruz kalması gibi etkenlerin de gece korkusuna neden olabileceği düşünülür.

Gece korkusu nasıl görülür?

Gece korkusunda çocuk, uykudan korkarak uyanır ve ağlama, bağırma gibi tepkiler gösterir. Korkulu rüya görme ya da rüya hatırlamama söz konusu olabilir. İlk uyanılan anda şaşkınlık ve gerginliğin sürmesi normal sayılır. Çocuklarda bu esnada kabusu anne babayla paylaşma isteği, sarılarak yatma ihtiyacı, uykuya dalmaya korkma gibi duygu durumları görülür. Anne babanın desteğiyle çocuk uyumaya ikna olabilir. Bu anlamda, anne babanın vereceği tepkiler ve davranış biçimleri oldukça önemlidir.

Gece korkusunun belirtileri

? Kalp çarpıntısı

? Gerginlik

? Şaşkınlık

? Ağlama veya titreme

? Terleme

Gece korkusu nasıl tedavi edilir?

Gece korkusunun yaşandığı durumlarda anne veya baba çocuğun yanında bulunarak, korkusunun geçmesine destek olmalıdır. Çocuğun yatıştırılmasının ardından; gece lambasının veya kapının açık bırakılması, bir ihtiyacı olduğunda yanında olunacağının söylenmesi çocuğun gece korkusunun giderilmesine yardımcı olur. Ancak bu önlemlerin yeterli olmadığı durumlarda mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır. Sebebin gece korkusu mu yoksa nörolojik kaynaklı bir hastalık belirtisi mi olduğunun anlaşılması böylece mümkün olur. Durumun tespitinden sonra, ilaç ve psikoterapiden destek alınabilir.

Gece korkusuna karşı yapılması gerekenler

Gece korkusunda öncelikle çocuk titreyerek ağlasa dahi, anne baba sakin tavrını korumalıdır. Aksi halde çocuk daha da korkacak ve kendini güvende hissetmeyecektir. Çocuk sakinleştirildikten sonra yatağına yatırılmalı, mümkünse o uykuya dalana kadar yanında eşlik edilmelidir. Çocukların korku ve gerilim filmleri izlemesine izin verilmemelidir. Ayrıca ev içerisinde çocuğun stresini artırabilecek faktörler varsa bunlara çözüm getirilmeli, çocuğun sessiz ve sakin bir ev ortamında uyuması sağlanmalıdır.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA