• Konya8 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Gebeler ve emziren kadınlar oruç için doktoruna danışmalı
06 Haziran 2016 Pazartesi 14:07

'Gebeler ve emziren kadınlar oruç için doktoruna danışmalı'

Perinatolog Doç. Dr. Demirci, "Gebe ve emziren kadınların enerji, karbonhidrat, protein, su ile bazı vitamin ve minerallere daha fazla gereksinimi olduğu bir gerçektir. Oruç tutmak isteyen gebe ve emziren kadınların doktoruna danışması gerekmektedir" dedi.

Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi Perinatoloji Kliniği Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Oya Demirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gebelik sırasında yeterli, dengeli beslenme ve sıvı alımının bebeğin, hem anne karnındaki gelişimi hem de doğum sonrası dönemdeki sağlığı açısından uzun vadeli etkilerinin olduğunu söyledi.

Demirci, gebelerde açlık nedeniyle kan şekerinde düşme, buna bağlı halsizlik, sinirlilik, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi problemlerin görülebileceğini, vücudun sıvı ihtiyacının yeteri kadar karşılanmaması sonucu kan basıncında düşme, kalp çarpıntısı ve annenin damar dolaşımında azalma gibi durumların ortaya çıkabileceğini aktardı.

Kan dolaşımındaki azalmanın plasenta ile anneden bebeğe geçen oksijen ve besin maddelerinde, amniyon sıvısında azalmaya neden olacağını dile getiren Demirci, şöyle devam etti:

"Buna bağlı bebekte gelişim geriliği, düşük doğum ağırlığı gelişebilir. Özellikle yaz aylarında olduğu gibi günün çok uzun ve hava sıcaklığının yüksek olduğu aylarda oruç tutulması durumunda bu bulgular daha sık görülebilecektir. Ayrıca, gebelikte erken doğum riskini artıran idrar yolu enfeksiyonundan korunmak için sıvı alımı önemlidir. Gebelerin mutlak suretle oruç tutmaması gereken durumlar mevcuttur. Şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp hastalığı, böbrek hastalığı gibi sistemik hastalıklarda, gastrit, kusma ve gebelik zehirlenmesi gibi yüksek riskli durumlarda gebeler oruç tutmamalıdır. Bu gebelerin oruç tutması hem anne hem de bebek sağlığı açısından risk oluşturacaktır." 

Oruç tutmanın annenin sıvı kaybetmesine ve süt miktarında azalmaya neden olabileceğini ifade eden Demirci, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla oruç tutmak, annenin sıvı kaybetmesi ve süt miktarında azalmaya neden olabilecektir. Sonuç olarak, gebe ve emziren kadınların enerji, karbonhidrat, protein, su ile bazı vitamin ve minerallere daha fazla gereksinimi olduğu bir gerçektir. Oruç tutmak isteyen gebe ve emziren kadınların doktoruna danışması, gebelik takibi hakkında bilgi alıp, olası riskleri göz önününe alarak oruç tutması gerekmektedir. Ayrıca aşırı ter kaybına neden olan tempolu işler yapmaması ve güneşten kaçınması, gün içinde mümkün olduğunca istirahat etmesi ve iftar yemeğinin bölünmüş dozlarda tüketilmesiyle bol sıvı alınması da önerilerimiz arasında yer almaktadır."

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA