• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Gazzeyi yeniden inşa etmeliyiz
11 Eylül 2014 Perşembe 14:45

"Gazze'yi yeniden inşa etmeliyiz"

Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü İşbilir, "Gazze'yi yeniden inşa etmemiz ve kalıcı barışın tesisi için gayret göstermemiz gerekiyor" dedi.
Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü Cihangir İşbilir, yaptığı açıklamada, Filistin ile İsrail'in, Mısır'ın ara buluculuğuyla ateşkes anlaşmasına varmasına rağmen bazı maddelerin ileride müzakere edilmek üzere bırakıldığını söyledi.
 
Bu ötelenen maddelerin bir an evvel görüşülmesi gerektiğini vurgulayan İşbilir, ateşkesin "İsrail, Gazze'ye bir daha saldırmayacak" ilkesine göre yapılmadığını dile getirdi.
 
Ateşkesin kalıcılığının sadece Gazze'ye değil, bölge barışına katkı sağlayacağını anlatarak, "Gazze limanının, havaalanının açılması, bazı esirlerin serbest bırakılması gibi şartların yerine getirilmesi gerekiyor ki bu ateşkes kalıcı hale gelsin. Çünkü Gazze'de İsrail saldırılarından daha çok, uygulanan ambargo Filistinliler'i mahvediyor. Onları yokluğa, kıtlığa mahkum ediyor" değerlendirmesinde bulundu.
 
İsrail'in bir yandan ateşkes anlaşmasını imzalayıp Gazze'den çekilirken diğer taraftan yeni yerleşim alanları kurarak Filistinlileri tahrik etmeyi sürdürdüğüne işaret eden İşbilir, bu politikadan vazgeçilmesi için uluslararası diplomatik çevrelerin baskı yapması gerektiğini bildirdi.
 
"Gazze'nin yeniden inşası için 8-10 milyar dolar gerekiyor"
 
Cihangir İşbilir, İsrail'in Gazze'ye yönelik 50 günlük saldırılarının 2 binin üzerinde can kaybı, on binlerce kişinin yaralanmasına neden olduğunu, yüz binlerce çocuğun psikolojik desteğe muhtaç hale geldiğini, kentin büyük bölümünün viraneye döndüğünü kaydetti.
 
İsrail'in saldırılarında sessiz kalan İslam dünyasının, en azından Gazze'nin inşası için elini taşın altına koyması gerektiğine dikkati çeken İşbilir, şöyle konuştu:
 
"Gazze'de savaş bitince her şey bitmiş olmuyor, aslında her şey yeni başlıyor. Savaş sırasında gündemde yer alan Gazze, gerek Türkiye'de gerek İslam dünyasında gündemden düştü. Şimdi Gazze'yi yeniden inşa etmemiz ve kalıcı barışın tesisi için gayret göstermemiz gerekiyor. Çok yönlü ve her sahada Filistin davasının savunulması ve kazanılması için mücadele şart. İsrail'in işgalden vazgeçmesi, Mescid-i Aksa ve Kudüs'e yönelik tehditlerini bitirmesi, yeni yerleşim birimleri açmaması bunların başında geliyor."
 
Kentin yeniden inşası için 8-10 milyar dolarlık kaynağa ihtiyaç duyulduğunu aktaran İşbilir, bu paranın bulunması halinde bile 15-20 yılda bunun gerçekleştirilebileceğini belirtti. İşbilir, ambargonun kaldırılması, liman, havaalanı ve gümrük kapılarının açılmasının, bu süreyi epeyce kısaltabileceğini sözlerine ekledi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA