• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Gazzeye yardım gemisi kuşatıldı
19 Temmuz 2011 Salı 13:21

Gazze'ye yardım gemisi kuşatıldı

Gazze filosuna katılan gemilerden Fransız bandıralı "Onur-El Karame", Gazze yolunda İsrail gemileri tarafından kuşatıldı.
Yardım operasyonunun sözcüsü Julien Rivoire, Paris'ten telefonla yaptığı açıklamada, geminin en az üç İsrail gemisi tarafından kuşatıldığını, TSİ 10.06'dan bu yana ne internet ve ne de telefonla bağlantı kurulduğunu belirtti.

İsrail ordusundan bir sözcü de AFP'ye yaptığı açıklamada, "Tek söyleyebileceğim gemiyi izlediğimiz" dedi.

Gazze'ye Özgürlük Hareketi de geminin Gazze'ye doğru başladığı yolculuğun son ayağına geldiğini bildirdi.

Geminin ve içindeki Fransız, Kanada, Yunan, İsveç ve Tunus vatandaşı aktivistlerin, hem Yunan hükümetinin engellemeleri ve hem de sabotajlarla geciken filoyu; aynı zamanda da uygulanan abluka kırılana dek, Gazze'ye filo yolculuklarının devam edeceği kararlılığını temsil ettikleri ifade edildi. Gemide Türklerin de olduğu bildiriliyor.

Ynet sitesine göre de filodaki eski İsrail vatandaşı aktivistlerden Dror Feller, "twitter"da, Gazze'den 110 kilometre kadar uzaklıkta olduklarını yazdı.

Haaretz gazetesinde yer alan bir haberde ise Gazze'ye Özgürlük Hareketi'nden Greta Berlin'in, geminin, Yunanistan'dan ayrılabilmek için destinasyonu olarak Mısır'ın İskenderiye limanını gösterdiğini söylediği belirtildi. Berlin, Akdeniz'in ortasında, destinasyonunu değiştirmenin de yasal olduğunu ifade etti.

Gemi, geçen Cumartesi günü günlerdir tutulduğu Yunanistan'daki Kastellorizo'dan ayrılmıştı.
İsrail ise gemiyi Gazze yolundan döndürmekte kararlı. Savunma kurumları yetkilileri, gemide bulunan 10 aktivist ve 3 kişilik mürettebattan şiddet içeren bir direniş beklemediklerini kaydettiler. Gemide üç de gazeteci bulunuyor.

İSRAİL ORDUSU: "GEMİYLE İLK BAĞLANTIYI KURDUK"
Gazze filosuna katılan gemilerden Fransız bandıralı "Onur-El Karame", Gazze yolunda İsrail gemileri tarafından kuşatıldı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Gazze ablukasını kırmaya çalışan gemiyle ilk bağlantının kurulduğu belirtildi.

İsrail ordu sözcüsü, gemiyi abluka bölgesine yaklaştığı konusunda bilgilendirdiklerini söyledi.
Sözcü, uyarılarıyla ilgili gemidekilerden herhangi bir yanıt alıp almadıkları konusunda bilgi vermedi.
Ordu açıklamasında, gemidekilere, ellerindeki her türlü yardım malzemesinin Gazze ile karadan geçiş noktaları aracılığıyla veya Aşdod limanı üzerinden transfer edilebileceği ifade edildi.

Fransız gemisi Onur-El Karame'de 16 eylemci ve gazetecilerin bulunduğu belirtiliyor.
Bu arada El Cezire'nin gemideki muhabiri de İsrail ordusunun gemidekileri uyardığını doğruladı.
Gemideki 16 kişinin sosyal paylaşım sitesi twitter'dan Fransızca ve İngilizce olarak, geminin gece durduğunu, morallerinin iyi olduğunu belirttiği kaydedildi.

GEMİDE TÜRK OLMADIĞI BİLDİRİLDİ
''2. Özgürlük Filosu''na ait Yunanistan'dan Gazze'ye doğru hareket eden Onur-El Karame adlı gemi, İsrail'e ait dört savaş gemisi tarafından durdurularak, Mısır'ın Ariş Limanı'na doğru yönlendirildiği ve geminin içinde Türk olmadığı bildirildi.

İnsani Yardım Vakfı Basın Koordinatörü Serkan Nergis AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''2. Özgürlük Filosu''na ait geminin Fransa'dan hareket ederek, yakıt ikmali için Girit Adası'na geldiğini, ancak Yunanistan'ın limandan ayrılmasına izin vermemesi üzerine 1 hafta bekletildiğini söyledi.

Geçen pazar günü, akşam saatlerinde, uluslararası karasularına çıkmayı başaran geminin, Yunanistan'dan Gazze'ye doğru hareket ettiğini ifade eden Nergis, dün akşam havanın kararması nedeniyle duran geminin, sabahleyin de yoluna devam ettiğini anlattı.

Nergis, içinde Türk vatandaşı olmayan gemide, kaptan, üç yabancı gazeteci ve Fransa, Kanada, Yunanistan, Tunus ve İsveç uyruklu 12 atkivistin bulunduğunu söyledi.

Gazze'ye 50 mil uzaklıkta olan gemiyi, İsrail ordusuna ait dört savaş gemisinin takibe aldığını belirten Nergis, önü kesilerek durdurulan geminin, daha sonra Mısır'ın Ariş Limanı'na yönlendirildiğini kaydetti.

İsrail ordusunun, 1 mil yakından takip ettiği geminin, normal istikametine gitmesine izin verilmediğini anlatan Nergis, ancak herhangi bir uyarı ve müdahale yapılmadığını vurguladı.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA