• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Gazzeye sanayi bölgesi kuracağız
16 Temmuz 2010 Cuma 16:52

'Gazze'ye sanayi bölgesi kuracağız'

Türkiye-Filistin İş Forumunda yatırım ve işbirliği fırsatları tartışıldı
Türkiye-Filistin İş Forumu kapsamındaki, ticaret ve yatırım fırsatları seminerinin açılış konuşmasını yapan KTO-Yönetim Kurulu Başkanı,  TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Üzülmez, Cenin Sanayi Bölgesi'nin geliştirilmesi ve işletilmesi projesinin bir an önce uygulamaya konulması için çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi. Üzülmez, Gazze’de sanayi bölgesi kurma niyet ve kararlılığının da devam ettiğini, şartlar iyileştiğinde Gazze’de sanayi bölgesi kuracaklarını söyledi. Filistin Ulusal Yönetimi Ekonomi Bakanı Hasan Abu Libdeh de Cenin bölgesinde OSB kurulmasını çok istediklerini belirterek, “TOBB'un, Cenin'de parmak izlerini görmek istiyoruz” dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından organize edilen Türkiye-Filistin İş Forumu, TOBB ETÜ konferans salonunda yapıldı. Foruma, resmi ziyaretler için Türkiye'de bulunan Filistin Ulusal Yönetimi Ekonomi Bakanı Hasan Abu Libdeh ve beraberindeki yaklaşık 75 kişilik iş adamı heyeti de katıldı. Forumda Türk heyetine başkanlık yapan  KTO-Yönetim Kurulu Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hüseyin Üzülmez konuşmasında, Türkiye'nin son dönemde, tarihinde daha önce hiç yaşamadığı kadar hızlı bir değişim sürecine girdiğini, TOBB'un da iş dünyasının temsilcisi olarak, global gelişmeler paralelinde, Türkiye'de reform sürecinde etkin bir aktör konumunda olmaya gayret gösterdiğini bildirdi.
Türkiye'deki oda sisteminin kuruluşu ve gelişimi hakkında bilgi veren Üzülmez, Türk Oda sisteminin kıta Avrupa'sı oda sistemini benimsediğini ve kamu hukukuna tabi olduğunu, bu çerçevede de İtalya, Almanya, Avusturya, Fransa gibi ülkelerde olduğu gibi üyeliğin zorunlu bulunduğunu söyledi. 1 milyon 300 bin firmanın üye olduğu 365 oda ve borsadan oluşan, ülke geneline yaygın bir oda ağı bulunduğuna işaret eden Üzülmez, oda sistemine kamu kaynaklarından herhangi bir fon aktarılmadığına da dikkat çekti.
 
FİLİSTİN’DE SANAYİ BÖLGESİ KURMA PROJESİ
 
TOBB'un iştiraki olan TOBB Barış İçin Sanayi A.Ş. tarafından yürütülmekte olan Filistin'de bir organize sanayi bölgesi kurulması konusundaki çalışmalar hakkında da bilgi veren Üzülmez, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:
''Cenin'de bir sanayi bölgesi yaratılması çalışmalarında, Filistin Ulusal Yönetimi, Filistin'deki yerel potansiyel ortaklar ve İsrail ile görüşmeler sürdürülmüş ve Şubat 2010'da Cenin'de bir sanayi bölgesi kurulmasına imkan veren anlaşma imzalanmıştır. Cenin Sanayi Bölgesi'nin geliştirilmesi ve işletilmesi projesinin bir an önce uygulamaya konulması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sanayi bölgesi kurma projesi hepimizin ortak projesidir. Bu proje ile Filistin'de ilk aşamada 5 bin civarında kardeşimize iş imkanı sağlamayı umut ediyoruz. İşler yavaş gidiyor, ama biz yılmıyoruz. Gazze'deki sanayi bölgesi kurma niyet ve kararlılığımız da devam ediyor. Orada şartlar iyileştiğinde Gazze'de sanayi bölgesi kuracağız.''

Türkiye için Filistin'in, Filistin için de Türkiye'nin kardeş ülke olduğunu ifade eden Üzülmez, Türkiye'nin gelişmiş sanayi potansiyelini Filistinli kardeşleri ile paylaşmaya hazır olduğunu sözlerine ekledi. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Üzülmez şunları söyledi: “Türkiye son dönemde, tarihinde daha önce hiç yaşamadığı kadar hızlı bir değişim sürecine girmiştir. Karşımızda yeni bir dünya, yeni bir küresel rekabet haritası şekillenmektedir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Türk iş dünyasının temsilcisi olarak, global gelişmeler paralelinde, ülkemizdeki reform sürecinde hep etkin bir aktör konumunda olmaya gayret göstermektedir. Bu sorumluluk bilinci ile, proaktif olmayı, inisiyatif almayı, yeniliklerde lider olmayı ve bu amaçları gerçekleştirmek için Türk özel sektörünün gelişerek kurumsallaşmasını hedefledik. Bu süreçte Oda sistemimizi de değişime tabi tuttuk. Oda sistemimizin hizmet kalite ve kapasitesini geliştirdik. Geliştirmeye devam ediyoruz. Değişen küresel rekabet koşullarına uyum sağlamak zorunda olan KOBİ’lere, yeni ve yenilikçi hizmetler sağlamak zorundaydık. Böylece Oda sistemimiz de, küresel ekonomiye uyum sağlamak üzere değişti ve gelişti.”
“48 BİNDEN FAZLA İHRACATÇI DÜNYAYA AÇILDI”
 
1980’de Türkiye’de, sadece 1000 kadar kayıtlı ihracatçı firma bulunduğunu hatırlatan Üzülmez, “Toplam ihracatımız ise 3 milyar dolar düzeyindeydi. Bugün ise ülkemizin her tarafından 48 binden fazla ihracatçımız dünyaya açıldı. 2009 yılında, ihracatçılarımız, krize rağmen, 200’den fazla ülkeye 102 milyar dolar düzeyinde ihracat yaptılar. Türkiye 1980’lerin başında tarım ihracatçısı bir ülke konumundayken, bugün sattığımız malların yüzde doksanı sanayi ürünlerinden oluşuyor.” diye konuştu.
Üzülmez şunları kaydetti: “1980 yılında Türkiye’de sadece 12 Organize Sanayi Bölgesi varken, bugün Odalarımızın yönetiminde 150’den fazla OSB kurulmuş durumda. Bugün Türkiye, İtalya ile Çin arasındaki bölgede bir sanayi devi olmuştur. Ve bizler bunu, petrol veya gaz gibi doğal kaynaklara dayalı olmadan, Türk oda sistemi ile kurumsallaşmış olan Türk Özel Sektörünün girişimci gücü ile başardık. Bütün bu tecrübeyi Filistinli kardeşlerimiz ile paylaşmaktan memnuniyet duyuyoruz.”
 
BAKAN LİBDEH’DEN FİLİSTİN’DE YATIRIM YAPMAK İSTEYENLERE DESTEK SÖZÜ
 
Forumun açılışında konuşan Filistin Ulusal Yönetimi Ekonomi Bakanı Hasan Ebu Libdeh de, “Filistin'in haklarını savunan destekçi tutumundan dolayı Türkiye'ye tekrar tekrar teşekkür ediyoruz. Türkiye ile aramızda tarihe mal olmuş ilişkilerimiz, kuvvetli bağlarımız var. Filistin olarak sağlam bağlarla Türkiye'ye bağlıyız. Biz haklı direnişimizi sonuna kadar devam ettireceğiz. Allah'ın izniyle hep birlikte tekrar Kudüs'te buluşacağız.''
 
''FİLİSTİN'E TİCARETTE ASLAN PAYINA SAHİP OLMANIZI İSTİYORUZ''
 
Türkiye ile Filistin arasındaki ticaret hacminin sadece 29 milyon dolar düzeyinde bulunduğunu ve bu rakam içinde de Filistin'in ihracatının sadece 270 bin dolar olduğuna işaret eden Bakan Libdeh, bu rakamın çok düşük olduğunu ve bunun 150 ile 450 milyon dolar düzeyine çıkarılabileceğini bildirdi.
 
Filistin mallarının Türkiye'ye girmesinin Türk üreticileri etkilemeyeceğini, fakat kendilerinin destekleneceğini söyleyen Libdeh, ''Türk üreticileri Filistin'e doğrudan temsilcilik hakkı verebilirler, iki ülke yatırımcıları ortak şirketler kurabilir. Böylece bizim de üretim gücümüz artar. Filistinli kardeşleriniz olarak sizlerle işbirliği yapmaya hazırız'' diye konuştu.
 
Filistin'in Cenin bölgesinde organize sanayi bölgesi kurulmasını çok istediklerini de ifade eden Libdeh, TOBB'un Cenin'de parmak izlerini görmek istediklerini söyledi.
Türk yatırımcılara her türlü desteği vereceklerini vurgulayan Libdeh, ''Filistin'de yatırım yapın, kazanın, karlarınızı transfer edin'' dedi.
 
GÜVEN SAK: “FİLİSTİN DİRENİŞİNİN EKONOMİK GÜÇLE DESTEKLENMESİ GEREK”
 
TEPAV Başkanı Güven Sak ise sunumunda Filistin’deki yatırım olanakları ve ekonomik durum hakkında bilgi verirken, Cenin Sanayi Bölgesi’nin durumu hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Güven Sak, Türkiye ile Filistin arasında tarihten gelen bağlar olduğuna işaret ederken, “Filistin direnişi ekonomik güçle de desteklenmeli” dedi. 2004 yılında Filistin’i ziyaret ettiğini hatırlarak, bugünkü Filistin’le o zamanki Filistin arasında bir mukayese yapan Sak,”Bizi bölgeye iten doğru iten bir güç var. Bizim Türkiye’deki değer zincirlerimizi bölgeye doğru aktarmamız gerekiyor.” diye konuştu.
 
FİLİSTİN PAZARI
 
Kudüs Eski Ticaret Ateşesi Gülben Öztürk de konuşmasında Filistin’deki iş imkanlarını anlattı. Türkiye’nin hemen her sektörde Filistin’e ihracat yaptığını belirten Öztürk, tam anlamıyla bu piyasaya bir erişim olmadığı için boş bir pazar bulunduğunu vurguladı. Coğrafi yakınlık ve tüketici tercihlerindeki benzerliğin de bir avantaj olduğunu bildiren Gülben Öztürk, en önemli sıkıntınınsa gümrük ve nakliye işlemlerinde yaşandığını söyledi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA