• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Gazzede 500 milyon doları bulan tünel ekonomisi
21 Mayıs 2012 Pazartesi 14:49

Gazze'de 500 milyon doları bulan 'tünel ekonomisi'

Gazze'nin "nefes borusu" yer altı tünellerinden yapılan kaçakçılık yıllık 500 milyon doları buluyor

Gazze'nin "nefes borusu" yer altı tünellerinden yapılan kaçakçılık yıllık 500 milyon doları buluyor

Filistinliler İsrail'in Gazze şeridine uyguladığı ambargoyu yer altı tünelleriyle aşmaya çalışıyor. "Gazze'nin nefes borusu" olarak adlandırılan tüneller yıllık 500 milyon dolarlık bir ekonomiye kaynaklık ediyor.

Uzun süredir İsrail ambargosu nedeniyle yaşam mücadelesi veren Gazzeliler, temel ihtiyaçlarını Mısır sınırının altındaki tünellerle sağlıyor. Tünellerde, canlı hayvandan temel ihtiyaç maddelerine, konfeksiyon ürünlerinden 4x4 arazi araçlarına kadar pek çok şey geçirilebiliyor. Yaşamlarını tehlikeye atarak geçimlerini sağlamaya çalışan tünel çalışanlarının günlük kazancı ise yalnızca 100 şekel yani yaklaşık 50 TL.

Sayıları tam olarak bilinmemekle birlikte Gazze'den Mısır'a bağlanan 30 civarında tünel olduğu belirtiliyor. Tünellerin boyu bir kilometre ile iki kilometre arasında değişiyor. Tünellere sıradan insanların girip çıkması ya da gazetecilerin görüntü alması ise yasak. Yerleri Gazzeliler tarafından çok iyi bilinse de, tüneller hakkında genellikle kimse bilgi vermek istemiyor.

-Kürekle kazılan ve içinden araba geçen tünel-

Üniversite eğitimini Türkiye'de alan bir Filistinlinin yardımıyla, uzun uğraşlardan sonra tünellerden birine ulaşan AA muhabiri, çarpıcı gözlemlerde bulundu. Kamufle edilmesi için büyük bir çadırla kapatılan tünelin girişini silahlı kimselerin beklediği görülürken, tünelde fotoğraf çekilmesi ve görüntü alınması konusunda katı bir kural uygulanıyor. Ancak AA'nın ısrarı sonucu, çalışanların kadraja girmemesi şartıyla istisnai olarak resim çekilmesine izin verildi.

İki ayda kürekle kazılarak açıldığı belirtilen tünelde üç-dört kişinin yan yana ve tavana başı değmeden rahatlıkla yürümesi mümkün. Tünel görevlilerinin verdiği bilgiye göre, AA'ya gösterilen ve sınırdaki tünellerin en büyüklerinden biri olan tünelden otomobiller de geçirilebiliyor. Geçiş tarifesine göre otomobiller için üç bin, jipler için 5 bin dolar ücret alınıyor.

Bu arada Hamas yönetiminin tünel geçişlerini gayrı resmi olarak vergilendirdiği ileri sürülüyor. Ayrıca, tünelin Mısır'a açılan kapısında da Mısırlı bir generale araç başına 300 dolar rüşvet verildiği iddia ediliyor. Tünel görevlileri, aksi takdirde Mısır'dan Gazze'ye bir şey getirilemeyeceğini belirtiyor.

"Tünel ekonomisi"nin hacmi resmi rakamlara yansımamış olsa da, yıllık ticaretin 500 milyon dolara ulaştığı kaydediliyor.

-Tüneller her an çökebilir-

Tünelde çalışanların ve geçiş yapanların tek çekincesi, ani bir İsrail bombardımanında çökebilecek tünelde toprağın altında kalarak can vermek. Ancak Filistinliler hayatta kalabilmek ve geçimlerini sağlayabilmek için her türlü tehlikeyi göze almak zorunda olduklarının altını çiziyor. Tünelden geçiş yapan bir Filistinli bu durumu, "Aslında biz Gazzeliler için ölümle yaşam arasındaki çizgi öyle inceldi ki, çizginin o tarafında ya da bu tarafında bulunmak pek bir şey değiştirmiyor. Zaten ölüm bizim için sıradan bir şey" sözleriyle açıklıyor.

Alınan bilgiye göre, bugüne kadar tünellerde 176 kişi hayatını kaybetmiş.

-İçinden sürünerek geçilebilen tünel-

Gözlemde bulunulan bir diğer tünelde de girişleri yine silahlı kimselerin kontrol ettiği ve tünelin, ancak bir insanın sürünerek geçebilecek kadar küçük olduğu dikkati çekti.

Tünelden geçirilen malları bir makaranın ucuna bağlanmış çelik halatla çeken görevlinin verdiği bilgiye göre, İsrail hapishanelerinde yatan Filistinliler için getirilen mallardan geçiş ücreti alınmıyor. Bu durum, siyasi tutuklulara gösterilen saygıyla açıklanıyor.

İsmini açıklamak istemeyen görevli günlük kazancının 100 şekel yani 50 lira olduğunu belirtirken, bir lastik yatak üzerinde kaydırılarak çekilen malları hızlıca taşımaları gerektiğine dikkati çekiyor. Tünelin geçiş tarifesi hakkında bilgi veren görevli, örneğin 100 kartondan oluşan bir deterjan partisinde, her kutu için 30 dolar nakliye bedeli alındığını kaydediyor.

-Tüneller Gazzelilerin yaşamına 2006'da girdi-

"Tünel" kavramı Gazzelilerin yaşamına ilk olarak 2006'da girdi. Mısır'a açılan Refah sınır kapısı dışında dünyayla bağlantısı olmayan Gazze'nin, Mısır'da Mübarek yönetimi zamanında ticareti sınırlandırması ve hatta sınır kapısını tamamen kapatması nedeniyle tüneller temel ihtiyaç maddelerinin temininde en önemli çıkış yolu oldu.

Tünellerin İslami Cihad ve Hamas tarafından silah kaçakçılığı için de kullandığını iddia eden İsrail yönetimi ise zaman zaman tünelleri bombalıyor.

Mübarek rejiminin devrilmesinin ardından Mısır'ın Refah sınır kapısını açmış olmasına rağmen, temel ihtiyaç maddelerine uygulanan yüksek vergiler nedeniyle tünellerin işlevi azalmadı. Öte yandan, Mısır tarafında da "tünel ekonomisi"nden önemli bir gelir elde edildiği belirtiliyor.

Taner Aydın / Gazze / AA

 

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA