• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Gazlı içecek 5 metre ötedeki büfede serbest
11 Kasım 2011 Cuma 13:53

Gazlı içecek 5 metre ötedeki büfede serbest

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer tarafından yayımlanan genelgeyle yeni eğitim öğretim yılında okul kantinlerinde gazlı içecekler ile cips satışı yasakladı
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer tarafından yayımlanan genelgeyle yeni eğitim öğretim yılında okul kantinlerinde gazlı içecekler ile cips satışı yasaklanırken, Bursa'daki kantinciler, okulların yanındaki büfelerde bu ürünleri satıldığı, hatta duvar üzerinden öğrencilere servis edildiği şikayetiyle yetkili makamlara başvurdu.
    
Bursa Kantinciler Odası Başkanı Yücel Okutan, gazlı içecek, kızarmış patates ve cips gibi yiyeceklerin obeziteye yol açtığı konusunda yetkililerle hemfikir olduklarını ancak öğrencilerin sağlıklı gıda tüketmesi için daha kapsamlı tedbirler alınması gerektiğini söyledi.
     ''Biz bu durumu kantincilerin cezalandırılması, çifte standart olarak değerlendiriyoruz'' diyen Okutan, ellerinde öğrencilerin okul yakınlarındaki büfe, çay ocakları hatta kırtasiyelerden cips, hamburger, kızarmış patates ve gazlı içecek alırken, bu yiyecek ve içecekleri okula sokarken çekilmiş görüntüler bulunduğunu belirtti. 
     
-Okul duvarı üzerinden öğrenciye yasaklı ürün satışını görüntülediler-
    
     Yücel Okutan, çeşitli okullarda kantincilerin çektiği görüntülerle, dışarıdaki büfelerden öğrencilere, duvar üzerinden cips, gazlı içecek ve diğer kantinlerde satılması yasaklanan ürünlerin servis edildiğini belirlediklerini, bu görüntüleri de ilgili kurumlara ilettiklerini belirtti.
     Görüntülerde öğrencilerin okulun bahçe duvarına kadar gelip dışarıdaki büfeye istedikleri yiyecekleri sipariş etmeleri ve büfecilerin, siparişleri bahçe duvarına kadar getirmesinin açıkça görüldüğünü anlatan Okutan, ''Neredeyse tüm okullarda bu yaşanıyor. Okul dışındaki büfeler, yiyecek içecek satan kırtasiyeler, öğrencilerin istediği ürünleri getiriyor, parayı da alıyorlar. Hatta okul dışından aldığı gazlı içeceği sınıfa götüren bir öğrencinin fotoğrafı da var elimizde'' dedi.
     Okutan, konuyla ilgili bazı kantincilerin bireysel davalar açtıklarını vurgulayarak, yasaklamanın sadece okul kantinleri için değil, okul çevresinde yiyecek-içecek satan büfe, bayi ve hatta kırtasiyeler için de geçerli olması gerektiğini kaydetti. 
     
-''Kantinciler neredeyse iş yapamaz hale geldi''- 
    
Kantincilerin okullara her yıl ciddi miktarda para ödediğinin altını çizen Okutan, son uygulamayla birçok meslektaşının iş yapamaz hale geldiğini, günü neredeyse sadece çay satarak geçirdiğini bildirdi.
     Okutan, okul kantinlerine yapılan denetimleri desteklediklerini ancak aynı hassasiyetin okul çevresindeki işyerleri için de gösterilmesi gerektiğini belirterek, ''Okul kantininde yasak olan bu gıdalar okulun 5 metre uzağındaki büfede serbest olarak satılıyor. Bazı öğrenciler dışarıdan getirdikleri gazlı içecekleri içmek için kantinden plastik bardak talep ediyor. Bazı gıdalar, dışarıdaki büfeler tarafından öğrencilere okul duvarından uzatılarak satılıyor'' dedi.
     Okul kantinlerinin ciddi istihdam oluşturduğunu, buna yan tedarikçilerin de eklenmesiyle azımsanmayacak derecede kişinin bu işletmeler sayesinde evinin geçimini sağladığını anlatan Okutan, şunları söyledi:
    
''Şu anda okulların tek gelir kaynağı kantinler. Kantinler de her yıl ihaleye çıkarılıyor. Ancak gazlı içecek ve yağlı yiyeceklerin yasaklanmasına ilişkin karar, kantincileri zor durumda bıraktı. Okulun dışında satılıyor ama okul içinde satışı yasak. Birçok öğrenci yasak olan gıdaları okul dışında alıp okul içinde tüketiyor. Bu çifte standarttır. Eğer öğrencilerin zararlı yiyecek ve içecek tüketmeleri engellenmek isteniyorsa, okul yakınlarındaki iş yerleri de denetlenmeli.
    
Şu anda kantinciler yasağa uyuyor ama ne kadar ayakta kalabilirler şüpheli. Bazı üyelerimiz bu eğitim-öğretim döneminde ihaleye girmedi. Önümüzdeki yıllarda birçok üyemiz okul kantinlerini açamayacak. Bu da okul kantinleri sayesinde geçimini sürdürenler açısından ciddi sıkıntı oluşturacaktır.'' 
     
-Milli Eğitim Müdürünün değerlendirmesi- 
    
İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar, teşkilat olarak görevlerinin zararlı gıdaların okullarda satılmamasını sağlamak olduğunu belirtti.
    
Okullara, çevredeki büfelerden zararlı yiyeceklerin servis edildiğine ilişkin iddiaları dikkatle takip ettiklerini ve başta zabıta olmak üzere yetkili birimlere konuyla ilgili bilgi verdiklerini anlatan Gülsar, ''Bizim görevimiz bu gıdaları okullarda sattırmamak. Dışarıdaki durum belediyelere ait. Çünkü biz teneffüslerde çocukların dışarı çıkmasına izin vermiyoruz. Belediyelerle bu konuyu sürekli görüşüyoruz. Emniyet birimlerine de bilgi veriyoruz'' dedi.
    
Gülsar, yasaklama ve kantinlerdeki düzenlemenin yanında okullarda öğrencilere yönelik sağlıklı beslenme ile ilgili bilgiler de verdiklerini sözlerine ekledi.
 
 
AA
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA