• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Gaza geldiler
27 Mart 2014 Perşembe 07:12

Gaza geldiler

Ukrayna ile başlayan kriz enerji savaşına döndü.

Avrupa Birliği, Rusya'ya enerjide olan bağımlılığını azaltmak için ABD'nin kapısını çaldı. Avrupa piyasasında 14 dolar olan doğalgaza 4.5 dolar ödemek için ABD'ye Ukrayna kozunu oynayan Avrupa ülkeleri pazarlığa hazırlanıyor. Yıılık 724 milyar metreküp kayı gazı üretme potansiyeline sahip ABD şu ana kadar dışarıya gaz ihracına fazla sıcak bakmıyordu. Ancak Ukrayna krizini bahane eden Avrupa ülkelerinin yeni amacı Obama'yı gaz satışı konusunda ikna etmek. Rusya'nın G-8'den çıkarılması ve diğer yaptırımların enerji bağımlılığının olduğu bir ortamda geçersiz olduğunu bilen Avrupa ülkeleri, Moskova yönetimine karşı ABD'nin kaya gazı kartını oynayacak. Bu amaçla, Brüksel'de devam eden nükleer güvenlik zirvesine katılan Obama, dün AB liderleriyle öğle yemeğinde bir araya geldi.

İNGİLTERE YAN ÇİZİYOR

AB'nin Rus doğalgazı ithalini kısma çabaları kapsamında yapılacak görüşmelerde Ukrayna önemli bir yer tutacak. AB'nin gaz ve petrol ihtiyacının üçte birini Rusya karşılıyor ve Rus gazının yüzde 40'ı Avrupa'ya Ukrayna üzerinden ulaşıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel geçen hafta, Obama'dan ABD gazının ihracı üzerindeki kısıtlamaların kaldırılmasını isteme önerisini desteklediğini söylemişti. Bu ilişkinin en kolaylıkla, AB ile ABD arasında hazırlanan ve dünyanın en büyüğü olacak serbest ticaret anlaşması yoluyla sağlanabileceği belirtiliyor. Bu gelişmelere rağmen, Avrupalılar arasında da görüş birliği bulunmuyor. İngiltere Rusya'dan doğalgaz alımına devam edeceğini açıkladı.

GAZPROM'UN MÜŞTERİSİ

Rusya'ya karşı daha ağır ekonomik yaptırımların uygulanması uluslararası platformlarda tartışılırken, İngiltere'nin en büyük enerji şirketi Rusya'dan 2,4 milyar metreküp doğalgaz satın almaya hazırlanıyor. Centrica Energy'nin Kurumsal İlişkiler Müdürü Alan McLaughlin, Rus enerji devi Gazprom'dan gaz satın alınmasına ilişkin olarak, anlaşmada herhangi bir değişiklik olmadığını söyledi. McLauglin, Gazprom ile imzalanan 3 yıl süreli anlaşmanın 2,4 milyar metreküp hacim ile şirket portföyleri içerisinde kısmen daha küçük bir pay oluşturduğunu ifade etti.

Kendi sistemini kurma hazırlığında

Batı'nın Rusya'ya uygulayacağı yaptırımlar kapsamında ilk adımını geçen hafta ödeme sistemleri firmaları Visa ve MasterCard attı. Bu şirketlerin bazı Rus bankalarıyla çalışmayı bırakması üzerine Rusya kendi ödeme sistemlerini kurma çalışmalarına hız verdi. Moskova'dan yapılan açıklamada sistemin birkaç ay içinde tam olarak işler hale geleceği açıklandı. Öte yandan Ukrayna'ya IMF tarafından verilmesi planlanan 1 milyar dolarlık borç paketi Cumhuriyetçiler'in engeline takıldı. Cumhuriyetçiler, IMF yardımının kâr amacı gütmeyen şirketlere zarar vereceğini iddia ediyor. Ayrıca Demokratların böyle bir kararı destekleyerek Amerika'nın IMF üzerindeki etkisini azaltacağı iddia ediliyor. Üstelik bu durumun Rusya'nın IMF kararlarındaki yaptırım gücünü de artıracağını savunuluyor.

70 milyar dolar Rusya'dan çıktı

Kırım gerginliği Rusya ekonomisine büyük darbe vurdu. İlk çeyrekte ülkeden kaçan yabancı yatırım 70 milyar dolara ulaşırken Ekonomi Bakan Yardımcısı Klepach, 'Bunun ne kadar süreceğini bilmiyoruz' dedi. Rusya'nın Kırım nedeniyle Ukrayna'yla yaşadığı gerginlik ülke ekonomisine darbe vurdu. Bu yılın ilk çeyreğinde ülkeden 70 milyar dolarlık yabancı yatırımın çıktığı tahmin ediliyor. Rusya Ekonomi Bakanı Yardımcısı Andrei Klepach, yaşanan tedirginliğe dikkat çekerek, 'Ne yazık ki çıkış devam ediyor. Bunun ne kadar süreceğini ise söylemek mümkün değil' diye konuştu. Klepach, büyüme ve enflasyon uyarısı da yaparak, yatırımcıların yaptırımlardan endişe duyduğunu belirtti. Klepach, buna rağmen yılın ilk yarısında Rusya'nın büyümeyeceğine işaret ederek, 'Resesyon beklemiyoruz ancak durgunluk uzun sürebilir' dedi. Rusya'dan geçen yıl da 63 milyar dolar yatırım kaçmıştı.

Moskova yaptırımlara kulak asmadı

ABD şu anda dünyanın en büyük kayagazı üreticisi konumunda. 62 trilyon metreküp kayagazı üreten ABD'nin kapısını çalan Avrupalı ülkelerin amacı ise Putin'i kendi silahı ile vurmak. Çünkü, Moskova yönetiminin, Kırım yüzünden karşılaştığı mali ve siyasi yaptırımlara kulak astığı yok.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA