• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Füzede kirli oyun
10 Mayıs 2014 Cumartesi 08:53

Füzede kirli oyun

Füzede Çinlilerin şartnameyi yerine getirmediğini öne süren haberlerin, ihalenin Amerikan şirketine verilmesini isteyenlerce lobi faaliyeti olarak servis edildiği ortaya çıktı.

Reuters'ın 7 Mayıs'ta Ankara'dan bir resmi yetkilinin beyanına dayandırarak yaptığı haber Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından ikinci kez yalanlandı. Müsteşarlıktan yapılan açıklamada Çinli şirketin 3,4 milyar dolarlık ihalenin şartlarını yerine getirememesi gibi bir durumun söz konusu olmadığı, ihalede iki aylık erteleme dışında bir değişikliğin olmadığı belirtildi. Savunma Sanayii Müsteşarlığı yetkilileri Reuters'ın haberine yönelik sorularımıza 'böyle bir durum olsaydı açıklamayı biz yapardık, Reuters değil' diyerek ajansın açıklamasını yalanladı. 'Sürece ilişkin tek değişiklik ihale tarihinin 30 Haziran'a uzatılmasıdır' dedi.

UYDURMA HABER TEZ YAYILDI

Reuters haberinden sonra, Hong Kong merkezli 'South China Morning Post (SCMP)' isimli gazete de 8 Mayıs tarihinde Reuters Ankara bürosu ve muhabir Minnie Chan adıyla yayınladığı haberinde Türkiye aleyhine habere imza attı. İlk İngilizce yayın yapan gazetesi SCMP, haberde Türkiye'ye oldukça sert eleştiriler getirdi.

ÇİNLİLER FIRSATA ÇEVİRDİ

Reuters'ın haberini resmi açıklama gibi kabul eden Çin'in Çağdaş Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Avrupa Çalışmaları direktörü Feng Zhongping SCMP'ye yaptığı açıklamada Türkiye'nin ABD ve NATO baskısı ile Çinli firmadan vaz geçtiğini iddia etti. Pekinli askeri uzman Xu Guanyu ise Türkiye'nin ihaleyi ABD'li Raytheon'a verebileceği, Çin'i de Raytheon'dan daha ucuz teklif alabilmek için pazarlık aracı olarak kullandığı iddiasında bulundu.

Baskılama çabası var

Savunma Ekonomisi Uzmanı Emekli Binbaşı Yakup Evirgen, 'Türkiye yeni bir teklif almadı. Sadece ihale süresi uzatıldı. Teklifler değerlendiriliyor. Ancak yabancı basın Türkiye'yi baskılamaya çalışıyor. Gerek Çin, gerek ABD basını kendi ülkeleri lehine karar almamızı sağlamaya çalışıyor' dedi. Türkiye'nin ilk defa ABD, NATO ve AB'den bağımsız bir karar almasından Türkiye'yi ittifak dışına çıktı gibi göstermeye çalışanlar olduğunu belirten Evirgen 'Bu bağımsız kararın artçı şokları devam ediyor. Türkiye'yi mümkünse vaz geçirmek, bu mümkün değilse mecbur bırakmak amacıyla dünyada bir kamuoyu oluşturulmaya çalışılıyor' dedi.

Uydu fırlatma teknolojisi alacağız

Türkiye'nin uzun menzilli hava savunma ve füze sistemi ihalesi ile sadece hava savunmasını güçlendirmekle kalmayacağını, benzer füzeleri üretip yurt dışına satabileceğini belirten Yakup Evirgen, 'Çinli şirketin Türkiye için en büyük avantajı Türkiye'de ortak üretim yapılacak olması. Türkiye Çin füzelerini almakla aynı zamanda uydu fırlatma teknolojilerine de sahip olacak. Diğer şirketler offset uygulamaları, teknoloji transferi ve Türkiye'de üretime sıcak bakmıyor' dedi.

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA