• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Fransa merkez sağında yarışı Sarkozy kazandı
30 Kasım 2014 Pazar 08:31

Fransa merkez sağında yarışı Sarkozy kazandı

Fransa’da ana muhalefetteki Halk Hareketi Birliği (UMP) delegeleri, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yi parti başkanlığına seçti.

Fransa’da ana muhalefetteki Halk Hareketi Birliği (UMP) delegeleri, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yi parti başkanlığına seçti.

Parti başkanlığı seçimi için dün başlayan ve bugün 20.00 itibarıyla sonuçlanan elektronik oylamada kullanılan oyların yüzde 64,5'ini alan Sarkozy, rakipleri Bruno Le Maire ve Herve Mariton'u geride bıraktı.

UMP Genel Merkezi'nde yapılan açıklamada, oylamaya katılım oranının yüzde 58 olduğu, Le Maire'in kullanılan oyların yüzde 29,2'unu, Mariton'un ise yüzde 6,3'ünü aldığı bildirildi. Açıklamada, elektronik olarak yapılan oy kullanma işlemlerinin, internet üzerinden yapılan siber saldırılar nedeniyle zaman zaman kısa süreli kesintilere uğradığı ancak bunun seçimin gerçekleşmesini engelleyecek düzeyde olmadığı kaydedildi.

Sonuçlar açıklandıktan sonra başkent Paris'te Vaugirard caddesinde bulunan UMP Genel Merkezi'nde toplanan partililer Sarkozy'nin seçilmesini "Başkan Nicolas" sloganı atarak kutladı.

Seçim kampanyası sırasında, seçilirse ilk olarak partinin ismini değiştirmek istediğini söyleyen Sarkozy, "Fransa'da sol iktidarla seçmenin şu ana kadar görülmemiş bir umutsuzluğa düştüğünü" belirterek, "giderek güçlenen aşırı sağ parti tehdidine karşı serece kendisinin çare olabileceği" görüşünü dile getirmişti.

Sarkozy, cumhurbaşkanı seçilirse sol iktidar döneminde kabul edilen eşcinsellere evlilik hakkı ile ilgili yasayı iptal edeceğini de ifade etmişti.

Nicolas Sarkozy, 2012 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından aldığı yenilgi ile siyaseti bıraktığını açıklamış ancak 59 yaşındaki politikacı, bir süre önce tekrar siyasete dönme kararı almıştı.

Merkez sağda liderlik krizi

Merkez sağdaki UMP, Sarkozy’nin siyaseti bırakmasının ardından ciddi bir liderlik krizi içine girmişti. Eski Başbakan François Filon ile François Cope arasındaki başkanlık yarışını, kıl payı ile Cope kazanmıştı. Fillion’un, seçimlerde hile yapıldığı iddiası ile geçici olarak arkadaşlarıyla partiden ayrılması, UMP’yi bölünme noktasına getirmişi.

Cope’in bir yıl içinde tekrar seçime gitmeye razı olmasının ardından Fillon ve yandaşları partiye geri dönmüş ancak UMP içindeki liderlik krizi sona ermemişti.

Son olarak UMP ile çalışan tanıtım şirketi Bygmalion'un düzenlediği sahte faturalarla Sarkozy'nin seçim kampanyasının masraflarının karşılandığının ortaya çıkmasının ardından bu şirketle yakın ilişki içinde olduğu ortaya çıkan UMP lideri Jean François Cope, liderlik görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı.

Cope’nin istifa etmesinin ardından daha önce başbakanlık yapan partinin üç eski ‘’ağır topu’’ Alain Juppe, François Fillon ve Jean Pierre Rafarin, üçlü yönetimle partiye el koymuştu.

Sarkozy, "Yeni bir çıkış"

Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ana muhalefetteki merkez sağ Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) Başkanlığı'na seçilmesinin partisi için "yeni bir çıkış" olduğunu belirtti.

Sarkozy, parti başkanlığı seçimi için yapılan elektronik oylamada kullanılan oyların yüzde 64,5'ini alarak genel başkanlığa seçilmesi üzerine Facebook sosyal paylaşım sitesi üzerinden mesaj yayımladı.

Nicolas Sarkozy mesajında, "Bu seçim siyasi ailemiz için yeni bir çıkışı göstermektedir. Birlik olmalıyız ve kendimizi Fransa için yeni çözümler bulmaya adamalıyız" ifadelerini kullandı.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA