• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Formül Esed tarafından geri çevrilebilir
17 Aralık 2012 Pazartesi 09:33

Formül Esed tarafından geri çevrilebilir

Türkiye'nin Suriye için sunduğu yeni formüle göre Esed'in marta kadar çekilmesi ve 'meşruiyet' kazanan siyasi ve askeri ekibin geçiş dönemini yürütmesi öngörülüyor.
3 ay önce Mısır ve İran'la birlikte sunulan "Beşşar Esed gitsin, Faruk el Şara geçiş sürecini yönetsin" formülü Esed tarafından reddedilince Türkiye, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapılan görüşmede yeni bir formül ortaya koydu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun içeriğini sır gibi sakladığı formül, büyük ihtimalle Esed tarafından geri çevrilecek ama ABD, Rusya, İran, Arap Birliği ve BM nezdinde oluşturduğu dalgalanmayla krizin gidişatını değiştirecek.
Radikal Gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, formülün ayrıntılarını köşesinde paylaştı. İşte ilgili bölüm...
"Milliyet'ten Aslı Aydıntaşbaş ile birlikte uzun uçak yolculuklarında Davutoğlu'nu çok fazla sıkıştırmamıza rağmen Rusya'ya (dolayısıyla İran'a), Mısır'a, Katar'a, Suudi Arabistan'a, BM-Arap Birliği Özel Temsilcisi El Ahdar el İbrahimi'ye ve son olarak da ABD'ye ilettiği Suriye çözüm formülünü öğrenemedik.
Davutoğlu, "Bazı indikasyonlarını verdim" sözleriyle ipucu verse de formülün kendileri tarafından sızmayacağı konusunda ikna ediciydi. Ancak ipucunun peşinden gidince karşımıza yoğun bir formül trafiği çıktığını söyleyebilirim. Bir kere Putin formülü ciddiye aldığını, görüşme sonrasında basın toplantısında "Yaratıcı öneriler" sözüyle söz konusu formülü kastetmiş. Ardından Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, söz konusu formül konusunda Ankara'ya bir mektup yazmış. Yardımcısı Mihail Mogdanov'un ‘Muhalifler Esad'ı yeniyor' açıklamasını Ankara'daki muhatabı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu ile görüştükten sonra yaptığı da yeterince dikkat çekici.
Ankara'nın yeni formülünde de Esad gidici. Ancak bunun zamanlaması ve şekli bir öncekinden farklı. Yeni formüldeki geçiş süreci de ‘Geçişi Esad'ın adamları (Şara) yapsın' şeklindeki ilk formülün ötesinde. Yeni formülde Marakeş'te uluslararası tanınırlık sorununu çözen SMDK'ya geçiş görevi verilebilir. Ayrıca Esad'a karşı savaşan Özgür Suriye Ordusu'nun da hiyerarşik bir örgütlenmeye giderek Suriye'nin yeni ordusu olmaları sağlanabilir. Doğrusu, Esad'ın kendisinin gitmesi üzerine kurulu hiçbir formülü kabul etmesini beklemiyorum. Ankara da böyle bir beklenti içinde değil. Ancak formül üzerinden yapılacak tartışmalar ve diplomatik trafik, Suriye'deki çatışma alanında ortaya çıkan ve muhalifler lehine görünen yeni tablo ile birlikte okunduğunda, yeni formülün Esad cephesini ve Esad'ın zaten hayli tükenen gelecek umudunu çatırdatma ihtimali yüksek.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA