• Konya8 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Fiyatta istikrar yakaladığınızda hayvancılığınız gelişir
20 Eylül 2010 Pazartesi 13:50

'Fiyatta istikrar yakaladığınızda hayvancılığınız gelişir'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, canlı hayvan ithalatının, Kurban Bayramı öncesinde üreticileri olumsuz etkileyeceğini savunarak, "Üreticilerimizde bir tedirginlik
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, canlı hayvan ithalatının, Kurban Bayramı öncesinde üreticileri olumsuz etkileyeceğini savunarak, "Üreticilerimizde bir tedirginlik görüyorum. Çünkü kurbana hazırlık yapan üreticilerimiz, orada 'para kazanacağız' derken, şimdi bir tedirginlik yaşıyor. Bu ithalatın, hem kontrollü, hem ölçülü hem de sınırlı olması fevkalade önemli" dedi.
 
Bir dizi açılış ve etkinliklere katılmak üzere Konya'ya gelen TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Beyşehir Ziraat Odası'nı ziyaret etti. Bayraktar ve beraberindeki TZOB Genel Sekreteri Mustafa Hepokur, Meram İlçe Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner'i, Ziraat Odası hizmet binası önünde Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Dursun Ersözlü, yönetim kurulu üyeleri ile Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı birlikte karşıladı. Bayraktar, ziyarette gazetecilerin hükümetin et fiyatlarının aşağıya çekilmesi konusunda
yürüttüğü canlı hayvan ithalatı ve bu ithalata ilişkin gümrük vergilerinin düşürülmesiyle ilgili atılan son gelişmelere ilişkin sorularını cevaplandırdı.
 
Besi hayvancılığında yaşanan sıkıntıların süt hayvancılığıyla yakın alakası olduğunu belirten Bayraktar, 2007 ve 2008 yıllarında Türkiye'nin anormal bir kuraklık dönemi yaşadığını, yem fiyatlarının artması üzerine süt fiyatlarının aşağıya düştüğünü anımsattı. Bunun sonucu olarak üreticinin para kazanamayınca yaklaşık 300 bin hayvanın kesime götürüldüğünü
anlatan Bayraktar, damızlık hayvanların kesilmesiyle et hayvancılığının kaynağı olan süt hayvancılığının darbe yediği görüşlerine yer verdi. Bugün et hayvancılığında da bu sıkıntıların yaşanmaya başladığına dikkat çeken Bayraktar, et hayvanı bulamaz hale gelindiğini belirterek, "Ahırları nasıl dolduracaksınız? Damızlık hayvanınız varsa doldurursunuz. Oradan yavru alırsanız, doldurursunuz. Tabi süt hayvancılığının yediği darbe, bugün et hayvancılığının geldiği noktayı gösteriyor" dedi.

SÜT HAYVANCILIĞININ DESTEKLENMESİ LAZIM
Bayraktar, her şeye rağmen geçtiğimiz günlerde Başbakan Erdoğan'la yaptığı görüşmede özellikle süt hayvancılığının bu ülkede desteklenmesi gerektiğini ifade ettiğini söyledi. Bayraktar, şöyle devam etti:
"Bu çok önemli. Süt hayvancılığı darbe yediği zaman, sadece süt tesisi sahiplerinin değil, besicilerin de bundan büyük darbe yiyeceğini, ekonomik olarak da ülkenin büyük kayıplarla karşı karşıya kalacağını ifade ettik. Şimdi tabi ki burada hayvancılığınızı geliştirdiğinizde, bakın şimdi sıfır faizli verilen krediler bu manada olumlu. Bir de Başbakan'dan rica ettik. Muhakkak surette müdahale grubuna ihtiyaç var. Bununla alakalı da bir talimat verdi. Müdahale kurulunu da oluşturabilirsek, Türkiye'de istikrar yakalarsınız. Fiyatta istikrar yakaladığınızda, hayvancılığınız gelişir. Dünya böyle geliştiriyor hayvancılığını. İthalatta bugünü kurtarırsınız ama yarınınız olmaz; sıkıntı budur. Yarınınız yoktur.
 
İthalat fevkalade tehlikelidir. Onun için biz üretimin artırılması, üretimin artırılması için de gerekli enstrümanların kullanılmasından yanayız. Bunu da ifade ettik. Başbakana da izah ettik. Üretimi artırdığımızda göreceğiz ki, 5-6 ay sonra bu ahırlar tekrar dolmaya başlayacak, ahırları doldurduğumuzda
da fiyatların bir istikrara gelmiş olduğunu görmüş olacağız. Esas olan üretimi artırmaktır. Onun teşvik edilmesi önemlidir."
 
Hükümetin son aldığı kararın kısa vadede çözüm getirebileceğini, fiyatların düşmesinin sağlanabileceğini belirten Bayraktar, ancak ithalattan üreticinin büyük darbe yiyeceğini ifade etti. Bayraktar, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Çünkü niye, ahırların dolması lazım. Ama uzun vadede devam ederse bu ithalat, üreticiler bundan büyük darbe yer. Ahırların dolması lazım. Ahırların dolması için de malın para etmesi lazım, ama siz ithalata devam ederseniz, para kazanamayan üretici bu işi bırakırsa o zaman uzun yıllar ithalatçı olmak zorunda kalırsınız. Onun için üreticinin bir miktar para kazanması lazım, para kazandıkça, bu ahırlar dolmaya devam edecektir. Ondan sonra da piyasa üretim talebini karşılar hale geldiğinde de piyasa otomatikman bu üretim piyasayı regüle edecektir ve piyasa oturacaktır. Onun için esas olan üretimdir, ithalat çözüm değildir."
 
Bayraktar, Türkiye'ye kesilmiş et ithali konusunda ise şunları kaydetti:
"Gümrük Birliği anlaşmalarına göre bir et tavizi var. Bu et tavizini Türkiye yerine getirmedi, şimdi ben öyle anlıyorum ki, piyasada et fiyatlarının bir miktar yükselmesi çok anormal değil, bir miktar yükselmesi bu taviz kapısının da açılmasına sebebiyet verdi. Tahmin ediyorum bu taviz yerine getirilecek. Ama ben Avrupa'dan et ithalatını fevkalade sakıncalı görürüm, çünkü hastalık taşıma riski var. Allah korusun bu hastalıklı etleri, Türkiye'ye getirdiğimizde işte insan sağlığı konusunda tehditle karşı
karşıya kalırız çok dikkatli olunması lazım bu noktada."


AİDATLAR ÇİFTÇİYE DÖNÜYOR
Aidatlarla ilgili de bilgi veren TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçinin zor durumda olması nedeniyle ziraat odaları olarak aidatların yüzde 40'lık bölümünü aldıklarını söyledi. TZOB olarak bugüne kadar 200 tane kırsal kalkınma projesi yaptıklarını dile getiren Bayraktar, en büyük nüfuslu bir kurum olarak diğerlerinden daha fazla hizmet vermelerinin gerektiğini ancak, geç çıkan ziraat odaları kanununun kendileri için bugüne kadar en büyük handikabı oluşturduğunu kaydetti. Diğer sivil toplum
örgütlerinin 20 yıl önce kanunlarını çıkartarak idari ve mali yönden güçlü bir hale geldiğine dikkat çeken Bayraktar, ziraat odaları kanununun çıkmasının ardından geçen 2,5 yıllık süre içerisinde ise gelinen noktadan övgüyle söz etti. 2,5 yıldır ziraat odalarının üyelerinden aidat toplamaya başladığını vurgulayan Bayraktar, almaları gereken aidatın yüzde 60'lık bölümü çiftçinin zor durumda olması nedeniyle almadıklarını söyledi.
 
Bunu Başbakan Erdoğan'a da arz ettiğini dile getiren Bayraktar, "İyi dinledi, memnun da oldu. Şu an Türkiye'de kanunun öngördüğü aidatlar üzerinden yüzde 60 indirim yapan başka ikinci bir kurum yok. Talimatları odalara verdik. Birlik talimatları bağlayıcıdır. Yani, almamız gerekenin yüzde 40'ını alıyoruz ve onlarla yapıyoruz bu binaları. 2,5 senede geldiğimiz noktaya bir bakın. Ya tamamını alsak? Almıyoruz, çünkü çiftçinin zor durumda olduğunu biliyoruz. Bundan başbakan da çok memnun oldu. Anlattım, 'başkaları 900 trilyon alırken, Türkiye'de 5 milyon üyeden 90 trilyon
alıyoruz' dedim. Ben 90 trilyonun hesabını veririm. Herkes aldığı paranın hesabını versin. Şimdi bütün mesele bu parayı nasıl çevireceğimiz. Bu önemli. Çünkü bu para adamı yakar, bu rant parası, havadan gelen faiz parası değil, bu parayı çiftçimize son kuruşuna kadar çeviremezsek, Allah'a hesabını veremeyiz. Dolayısıyla bütün başkanlarda da bu heyecanı görüyorum ben.
 
AB projesi, ürün işletme tesisleri, hizmet binaları, laboratuvarlar, bakın bu önemli. Makine parkları, Denizli'de mesela vali beyle bindik açılışını yaptık. 300, 400 bin liralık makine. Bunu çiftçi alabilir mi? Oda almış, çiftçinin hizmetine veriyoruz. 2,5 yılda geldiğimiz nokta bu."
Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Dursun Ersözlü ise, TZOB Genel Başkanı Bayraktar'ı ilçede misafir etmekten büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Ömrünün yarısını ziraat odasında geçirdiğini anlatan Ersözlü, Bayraktar'ın ziraat odalarının kanununun çıkarılmasındaki çabasına bizzat yakından şahit olduğunu söyledi. Bu kanun olmadan önce odaların hizmet üretemediğini, aidat dahi toplayamadığını vurgulayan Ersözlü, son dönemde ise ziraat odalarının geldiği noktanın takdire şayan olduğunu ifade etti.
Konuşmaların ardından Beyşehir Ziraat Odası Başkanlığı tarafından Bayraktar'a günün hatırası olarak bir plaket takdim edildi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA