• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Fiyatlar yerine oturacak
23 Şubat 2010 Salı 10:43

Fiyatlar yerine oturacak

Tarım Bakanı Mehdi Eker et fiyatlarındaki yükselişe açıklık getirdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, ''Rusya'ya yapılacak tavuk ihracatı iç piyasadaki beyaz et fiyatını hiç bir şekilde etkilemeyecek'' dedi.
    

Eker, et fiyatlarında son dönemdeki artışla ilgili bir soruya, Türkiye'nin büyük bir tarım potansiyeli bulunduğunu, Hükümetleri döneminde çiftçiye verilen desteklerle her geçen gün tarımın daha ileriye gittiğini söyledi.
    

Et fiyatlarında son dönemdeki artışın spekülasyondan kaynaklandığını dile getiren Eker, ''Hemen bir araştırma yaptırdık, şu an Türkiye'de beside 2 milyon 66 bin büyükbaş olduğunu tespit ettik. Bu rakam, yaklaşık 500 bin ton ete tekabül ediyor. Bu rakam da bir yıldaki toplam üretilen et miktarı olan 1 milyon ton etin yarısıdır. Yani hiç bir sorun yok, ithalata da gerek duyulmaksızın fiyatlar yerine oturacak, zaten oturmaya başladı'' dedi.
    

''İlaç kalıntısı nedeniyle ihracattan dönen tarım ürünleri sorunu tümüyle ne zaman sona erecek, bu konuda nasıl tedbirler alınıyor?'' sorusuna Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, şu yanıtı verdi: ''Bu tür olumsuz durumlar zaten iyice azalsa da ihracatta sıkıntılara neden olan ilaç kalıntısı sorununu temelden çözüyoruz. Yine Hükümetimiz döneminde yaptığımız değişiklikle, her yerden kolayca satın alınabilen ve bilinçsiz şekilde kullanılabilen tarım ilaçlarının satışında düzenleme yaptık. Artık ziraat mühendisleri ya da bu konuda sertifika almış kişilerin çiftçiye tarım ilacı satabileceği, yani tarım ilacının ancak reçeteyle alınabileceği kuralını, uygulamasını getirdik. Çünkü öyle oluyor ki, ihracata giden tonlarca ürünün arasında, ilaç kullanımında bilinç eksiği nedeniyle kurallara uymamış bir ya da bir kaç çiftçi, tonlarca ürünün heba olmasına neden oluyor. Ancak şunu rahatlıkla söyleyebilirim; ilaç kalıntısı sorunu, alınan önlemlerle çok çok azaldı, umuyorum böyle olaylarla hiç karşılaşmayız.''
    
     -RUSYA'YA İHRACAT, BEYAZ ET FİYATLARINI ARTIRIR MI?-
    

Rusya'ya kısa süre içinde başlaması beklenen tavuk ihracatının iç piyasada beyaz et fiyatını artırıp artırmayacağına yönelik bir soru üzerine ise Eker, ''İhracat için yapılacak üretim ile iç piyasaya arz tümüyle birbirinden farklı. Zaten, Türkiye'de et sektöründeki modern firmalar, kısa süre içinde doğacak arzı hemen karşılayabilecek kapasitededir'' dedi.
    

Eker, bu nedenle Rusya'ya yapılacak tavuk ihracatının iç piyasadaki beyaz et fiyatını hiç bir şekilde etkilemeyeceğini, hatta bu ihracatla tarım sektörünün daha da güç kazanacağını sözlerine ekledi.
 
-Murat Aslan-
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA