• Konya10 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Fişlenen siteler yüzlerce dava açacak
11 Kasım 2009 Çarşamba 10:02

Fişlenen siteler yüzlerce dava açacak

Genelkurmay'ın internet üzerinden yapılan kara propaganda ve fişleme andıcını kabul etmesi, bilişim dünyasını ayağa kaldırdı
Siteler, 'bölücü, irticacı, dinci, milliyetçi, savaş karşıtı' şeklinde yaftalamalar sebebiyle yargıya gitmeye hazırlanıyor.

Bilişim dernekleri de mağdurlara her türlü hukukî desteği sağlama kararı aldı. İnternet Teknolojileri Derneği Başkanı Doç. Dr. Mustafa Akgül, TSK'nın internet siteleriyle ilgili yaptığı fişlemenin suç olduğuna dikkat çekerken, İnternet Hukuku Platformu Başkanı Füsun Nebil, denetim yapmanın Genelkurmay'ın işi olmadığını vurguladı.

Meçhul subayın, ikinci ihbar mektubunda yer alan internet andıcı, Genelkurmay basın bilgilendirme toplantısında gündeme geldi. Genelkurmay Adli Müşaviri Hıfzı Çubuklu, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Başbakanlık'ın ilgili plan ve direktifleri çerçevesinde irticai ve bölücü tehdit unsurlarını izlemek üzere kurulmuş, işletilmiş internet siteleri bulunmaktadır." ifadelerini kullandı. Brifingde internet sitelerinin fişlendiğini, Genelkurmay'ın psikolojik harekat için site kurduğunu gösteren andıç, Başbakanlık direktifi olarak sunuldu. Ancak sözü edilen belgeyle ilgili Başbakanlık'ta bir kayıt bulunamadı. Genelkurmay, direktifin Bülent Ecevit'in iktidar olduğu 2000'li yıllara ait olduğunu ileri sürdü. Hükümet 'internet andıcı'yla ilgili bir direktif bulamadı. Genelkurmay'dan 'somut ve detaylı açıklama' istendi. Şimdi hükümete verilecek cevap bekleniyor.

Nisan 2009 tarihini taşıyan ve dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Hasan Iğsız'ın paraf ederek Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'a arz ettiği internet andıcında 430 internet sitesi 'bölücü, irticacı, aşırı sol, milliyetçi' şeklinde tek tek fişleniyor. Andıçta AK Parti'nin hedef alınması dikkat çekiyor. 42 sitenin ise psikolojik harekat amaçlı olarak Genelkurmay tarafından kurdurulduğu bilgisine yer veriliyor. Bu sitelerde de 'iftira, hakaret, halkı kin ve düşmanlığa tahrik' gibi ağır suçların işlendiği belirtiliyor.

İHTİSAS MAHKEMELERİ KURULMALI

LEVENT KARADAĞ (TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ İSTANBUL ŞUBE BAŞKANI):
İnternet kullanıcıları artık gündem belirleme noktasında çok aktif. Biz internet kullanıcılarını çekmek istiyoruz. Sürekli kullanıcıları ürkütmemeliyiz. Denetim yapılacaksa önce bilişim ihtisas mahkemeleri kurulmalı. Denetimi bu mahkeme yapmalıdır. Sitelerin isimleri andıç gibi yerlerde geçerse kullanıcılar ürker.

YARGIDA HAKKIMIZI ARAYACAĞIZ

AKTİF HABER SİTESİ:
İnternet medyası andıcının muhatabı ve mağduruyuz. TSK içerisinde, görevini suistimal ettiğine inandığımız bazı şahısların, iftira ve yaftalarla bizi takip ediyor olması ve takip listelerinin resmi ağızdan kabul edilmesi bizi zan atlında bırakmıştır. Suç sayılan fiillerle ilgili talimat verilmesi; emir verilmiş olsa bile uygulanması suçtur. Andıç talimatının rahmetli Başbakan Ecevit'e isnat edilmesi hedef saptırmadır. Savcılığa suç duyurusunda bulunacağız.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ

MEHMET ALİ ASLAN (HAKSÖZ HABER EDİTÖRÜ):
İletişim ve düşünce özgürlüğünü baskı altında tutmaya yönelik bir girişim. Burada vahim olan, bu hukuksuzluğun, maaşları halkın vergileriyle ödenen bir kurumun mensupları tarafından icra ediliyor olması. Daha da vahim olanı, bu hukuksuz takibatın yalanlarla savunulması. Sitemiz 'irticai haber sitesi' olarak fişlenmiş. Bu yaftanın darbeciler tarafından İslami duyarlılığı ön planda olan halkın önemli bir kesimini ifade etmek için kullanıldığı açık. Böyle bir hukuksuzluk ve baskı altına alma çabası karşısında elbette ki yapılması gerekeni yapacağız. Adli mercilere suç duyurusunda bulunacağız. Darbe etkinlikleri kapsamında değerlendirilmesi gereken bu andıcın sorumlularının cezalandırılmasını istiyoruz.

Organize suç, BakanlıK devreye girmeli

Mehmet Yılmaz (www.derindusunce.org Yayın Yönetmeni):
Mesai saatlerinde görevlerinden başka işlerle uğraşan devlet memurlarını yargı önüne taşımak, onların amirine düşer. Böyle 400 tane siteyi sürekli takip etmek için en az 50-100 kişinin görevlendirilmiş olması lazım. Yaşanan olay, organize bir suç olabilir. Haliyle bunu yargıya taşıma görevi ve ödevi milli savunma bakanına ait. Bizi 'irtica' olarak fişlemişler. İslam ile ilgili her konuda komplo teorisi üreten insanların neye kızdıklarını kestirmek zor.

ANDIÇLAMA, SOĞUK SAVAŞ ZİHNİYETİ

Ahmet Özcan (Haber 10 yayın müdürü)

Soğuk Savaş'tan kalma zihniyet devam ediyor. Suçluların cezalandırılmasını bekliyoruz. Tam bağımsız bir Türkiye'de bunlar yaşanmaz. Bizi irticai site yerine normal bir haber sitesi olarak andıçlasalardı tepkimiz yine aynı olurdu. Bu andıca karşı hukuki bir sürece girilecekse biz de gereken desteği vereceğiz.

HUKUKİ MÜCADELEYE DESTEK VERECEĞİZ

İslam Arslan (Haber 5 Sitesi Müdürü):
Gerçek olduğu açıklanınca şoke olduk. Ortaokul öğrencisine andıç ödevi versen daha iyisini hazırlar. Kabul edilemez bu fişlemeye karşı yürütülecek her türlü hukuki mücadeleye destek vereceğiz.

BÖLÜCÜ FİŞLEMESİ RENCİDE EDİCİ

Ahmet Bulut (Demanû.com haber sitesi sahibi):
Bölücü yayın olarak fişlenmemiz bizi son derece rencide etti. Yapılanlar, başlatılan ve toplumun birçok kesiminde destek gören demokratik açılımla bağdaşmıyor. Bu fişleme, bu sürece atılmak istenen bir çelmedir. Bu girişimin TSK'nın içinde bir kişinin değil, bir grubun işi olduğu açıkça gözüküyor. TANJU ÖZKAYA, AHYAN HÜLAGU İSTANBUL

Bu zihniyeti mahkûm ettireceğiz

Yalçın Ergündoğan (Sesonline.net Yayın Yönetmeni):
Evrensel hukukla asla bağdaşmayan, keyfi, yasadışı fişleme ve andıçlama ile ilgili Genelkurmay'a dava açmaya hazırlanıyoruz. Yurttaşları potansiyel düşman olarak görmek, izlemek, fişlemek, andıçlamak açıkça suçtur. Genelkurmay'ca 'AB yanlısı' gibi bir yaftalanmayla 'karanlık odaklara' hedef gösterilmiş durumdayız. Ulusal ve uluslararası alanda bu zihniyeti mahkûm ettireceğiz.

Takibi sivil kurullar yapar

Füsun Nebil (İnternet Hukuk Platformu Başkanı ve İnternet Kurulu Üyesi):
İnternet, denetlenemez bir alan değil. Ancak bu takip daha çok sivil bir kurul tarafından sağlanmalıdır. Bu denetleme kurumu devlet kurumları ya da Genelkurmay olmamalıdır. TSK'nın bir şeyleri takip etmesi sorun değil. Burada ne yaptığı önemli. İnsanları etkileme yönünde bir şey söz konusuysa o zaman ortada bir sorun baş gösterir.

Fişlenme, tehlikeli bir durum

Yusuf Andiç (Tüm internet Evleri Derneği Başkanı):
Ortada dolaşan belgeler düşündürücü. Mevcut yasalar kapsamında faaliyet gösteren özellikle internet medyasına ait sitelerin farklı anlamlarda sınıflandırılmaları tehlikeli. Basın özgürlüğü, internet medyası için de geçerli. Bu sınıflandırma her kesimi rahatsız etmeli ve ileride bugün bu listenin dışında olanların da başına gelebileceği ihtimali göz ardı edilmemeli.

TSK suç işledi, gereği yapılmalı

DOÇ. DR. MUSTAFA AKGÜL (İNTERNET TEKNOLOJİLERİ DERNEĞİ BAŞKANı):
İnternet üzerinde kurulmaya çalışılan her türlü baskı ve yasağa karşıyız. En az basın kadar internet de özgür olmalıdır. TSK'nın siteleri kamuoyuna yansıdığı şekilde andıçlamasından sonra attığı adımlar suçtur. Herkes bir şeyleri kategorize ediyor. TSK da bir kategorize yapmış. Önemli olan bu aşamadan sonraki adımlardır. Hukuk çerçevesinde gereken yapılmalıdır.
 
zaman
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA