• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Fırın kebap yemek artık lüks oldu
22 Ocak 2010 Cuma 10:40

Fırın kebap yemek artık lüks oldu

Konya'nın etli ekmekten sonra en ünlü yemeği olan fırın kebabının fiyatı, kuzu etinin pahalanmasıyla birlikte kilosu 100 liraya çıktı.
Murat Aslan Özel haber
Konya'nın etli ekmekten sonra en ünlü yemeği olan fırın kebabının fiyatı, kuzu etinin pahalanmasıyla birlikte kilosu 100 liraya çıktı.
     AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, dünyada tarımın başkenti olarak adlandırılan Konya'da yemek kültürü de binlerce yılın izlerini taşıyor.
     Konya'ya gelen herkesin yemeden dönmediği meşhur etli ekmeğin yanı sıra yörenin önemli damak tatlarından birisini de fırın kebabı oluşturuyor.
     Fırın kebabı, kuzunun ''ön çeyrek'' olarak adlandırılan göğüs kısmı ve ön kol etiyle yapılıyor, et bakır leğen içinde taş fırında ortalama 6 saatte pişerek kebap haline geliyor.
     Yemek uzmanları, kuzu etine düşkün lezzet tutkunlarının Konya'ya gelerek, kent merkezi ve Meram bağlarındaki lokantalarda fırın kebabının tadına bakmasını öneriyor.
     Konya Lokantacılar Odası Başkanı Ali Osman Karamercan, et fiyatlarındaki yükselişten en çok kendilerinin şikayetçi olduğunu, çünkü Konya'nın en meşhur iki yemeği olan etli ekmek ve fırın kebabının da ana malzemesinin et olduğunu belirtti.
    
     -100 GRAM FIRIN KEBAP 10 LİRA-
    
     Et fiyatlarında son bir yıl içinde genel olarak yüzde 50'den fazla artış yaşandığını, daha önce lokantacılar olarak kilosu 12 liradan aldıkları kuzu etini şimdi 19 liraya alabildiklerini ifade eden Karamercan, şunları kaydetti:
     ''Müşteriye sunduğumuz ürünün fiyatı ne kadar artarsa, müşterimiz o kadar azalıyor. Artışı fiyatlarımıza en asgari seviyede yansıtmaya çalıştığımız halde, bir kilogram fırın kebabının müşteriye satış fiyatı 100 liraya çıktı. 100 gramlık bir porsiyon kebabı şu an 10 liraya satıyoruz. Bunun çözümü için, ülkede yeteri kadar etlik hayvan yetiştirilinceye kadar etlik canlı hayvan ithal edilmesini istiyoruz. Ancak bu ithalatın kesinlikle canlı hayvan şeklinde olması önemli... Donmuş etten iyi kebap olmuyor. Bu nedenle, canlı ithal edilecek hayvanlar Türkiye'de kesilerek lokantalara dağıtılmalı.''
     Karamercan, 3 kilo etten ortalama 1 kilo kebap çıktığını belirterek, ''Satın alınan et ile servis edilen arasındaki bu fark, kuzu etinin sinirlerinin alınması ve pişirilmesi işlemlerinden kaynaklanıyor'' diye konuştu.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA