• Konya15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Firavunun paralı askerleri
04 Şubat 2011 Cuma 08:58

Firavunun paralı askerleri

Mübarek'in 'parayla tuttuğu' yandaşları, taşlı-sopalı saldırının ardından dün de silahlarına davrandı. Silah seslerinin eksik olmadığı
Eylül'e kadar gitmeyeceğini açıklamasının ardından "gizli askerleri"ni devreye sokan Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, halkını bile bile ateşe atmaya devam ediyor. Önceki gün Tahrir Meydanı'nda taşlı-sopalı çatışmaların ardından dün de silahlar konuştu. Başkent Kahire'de Mübarek taraftarlarının mevzilendiği 6 Ekim Köprüsü'nden, protestoculara doğru ateş açıldığı belirtildi. Tahrir Meydanı'nda yabancı uyruklu bir kişinin dövülerek öldürüldüğü bildirildi. Görgü tanıkları, büyük bir süpermarketin ateşe verildiğini, içindekilerin camları kırarak alevler içindeki binadan kaçtıklarını belirtti. Son iki günde 13 kişinin öldüğü, yaralı sayısının 1500'ü geçtiği öğrenildi.

En çok kışkırtana prim

Mübarek'in elini güçlendirmek için devreye giren yandaşlarının, "sivil giyimli polisler" olduğu bilgisinden sonra, muhaliflerin üstüne develerle yürüyen, taşlarla ve sopalarla kan döken kişilerin parayla tutulan Mısırlılar olduğu iddiası da kuvvetlendi. Telegraph'ın yayımladığı videoda bir hırsız, evleri yağmalaması için devletten 5 bin sterline yakın para aldığını itiraf ediyor. El Cezire'ye konuşan bir görgü tanığı da, Mübarek yanlılarının, polis olabileceği iddiasının yanı sıra bu kez de yağmacılar gibi devletten para aldıklarını söylüyor. Provokasyonun bedeli ise 200 dolar ile 1000 dolar arasında değişiyor.

Şefik'ten özür

BBC Ortadoğu editörü Jeremy Bowen ise, "Mübarek'i destekleyenler son derece örgütlüydü. Otobüslerle getirildiler. Pankartları, usta tasarımcıların elinden çıkmış gibiydi. Öte yandan Mısır Başbakanı Ahmed Şefik, Mübarek yanlılarının karşıtlara saldırmasından dolayı özür diledi. Muhalif Vefd Partisi ile başkan adaylığını ilk kez açıklayan Muhammed El Baradey, Şefik'in görüşme çağrısını reddetti. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton olayın sorumlularının bulunmasını isterken, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague yeni kabinenin değişim sinyali vermemesinin hayal kırıklığına neden olduğunu söyledi. Danimarka Başbakanı Lars Rasmussen de "Mübarek artık tarih oldu" ifadelerini kullandı.

Vodafone'dan 'hükümet yanlısı' SMS

İngiliz şirketi Vodafone, Mısırlı yetkililerin kendilerine hükümet yanlısı kısa mesajlar gönderme talimatı verebildiğini açıkladı. Açıklamada, "Mısırlı yetkililer, Mobinil, Etisalat ve Vodafone telefon operatörlerini Mısır halkına mesaj göndermek için kullanıyor. Bunu, protestoların başlangıcından bu yana yaptılar. Gönderilen mesajların içeriğini değiştiremedik" denildi.

Postal sesleri yaklaşıyor

Mısır ordusundan emekli bir general BBC'ye bağlanarak, "Ordunun Mübarek yandaşlarına karşı sabrı tükendi. Ordu en geç yarına kadar duruma müdahale edebilir. Göstericilere yeni saldırılar olması halinde rejimin sadık kölelerine ateş açabilir" uyarısında bulundu. Guardian'ın Mısırlı yazarı Ahdaf Soueif ise analiz haberinde, geçen seçimlerde protestoculara uygulanan yaktiğin aynısının uygulandığını belirterek, "Mübarek yine köpeklerini saldı" ifadesini kullanırken, ordudan eski bir generalin sözleri ise ordunun harekete hazır olduğunu gösterdi. Bu arada Başsavcılık, eski İçişleri Bakanı Habib El Adli, eski İskan Bakanı Ahmed El Megrabi ve eski Turizm Bakanı Züheyr Grana'nın ülkeden ayrılmasını yasaklandı.

Filistin'den dolaylı destek

Filistin yönetiminin Mısır'daki hükümet karşıtı bir gösteriyi dağıtırken, Hüsnü Mübarek yanlısı bir gösteriye izin verdiği öne sürüldü. Filistin yönetimi, son haftalarda Tunus ve Mısır'da yapılan hükümet karşıtı protestoları destekleyen 2 gösteriyi daha önlemişti.

Gösterilerde yaşanan "taş yağmuru" yüzlerce kişiyi yaraladı. Bazı Mısırlılar çareyi başlarına tencere ve sepet bağlamakta buldu. Doktorların bile sargılar içindeki hali kargaşanın boyutunu gözler önüne serdi.

İlk geri adım: Cemal artık halef değil

Hüsnü Mübarek rejimi, direnişi bırakmayan Mısır halkının karşısında ilk kez ciddi bir geri adım attı. Mısır devlet televizyonu, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in oğlu Cemal Mübarek'in devlet başkanlığı seçimine katılmayacağını duyurdu. Konuyla ilgili açıklamayı ise olayların ikinci günü Mübarek tarafından Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanan ve halkın öfkesini ikiye katlayan eski Mısır istihbaratı şefi Ömer Süleyman yaptı. Süleyman ayrıca, şiddete yol açanların cezalandırılacağı sözünü verdi. Cumhurbaşkanı Mübarek, birkaç gün önce yaptığı açıklamada, eylüldeki seçimlere katılmayacağını açıklamış ancak protestocular Mübarek'in "hemen gitmesi" talebiyle gösterilerine devam etmişlerdi. Mübarek'in yönetimi 46 yaşındaki oğlu Cemal'e bırakacağı uzun zamandır konuşuluyordu.

Kimse piramit görmek istemiyor

Mısır'ın en önemli gelir kaynaklarından biri olan turizm asrın darbesini aldı. Avrupa'nın en geniş büyük sehayat operatörü Tui Travel, Mısır ve Tunus'taki olayların, kendilerine 30 milyon pound (76 milyon TL) zarara uğrattığını bildirdi. Yılın ilk üç ayında bir daralma olacağını kaydeden şirket, Mısır'da devam eden olaylardan dolayı Nisan ayı boyunca en az 20 milyon poundluk (51 milyon TL) bir zararın satışlara yansıyacağını da duyurdu.

Türk gazeteciler ölümden döndü

Mübarek'in sokağa saldığı birlikleri, isyanı bastırma planının bir ayağı olarak gazetecileri de hedef aldı. Birçok yabancı basın kuruluşuna bağlı gazeteciler saldırıya uğradıkları gibi Türk gazeteciler de eli kanlı birliklerin hedefi oldu. Kahire'deki Tahrir Meydanı çevresinde durdurulan Zaman gazetesi muhabiri Cumali Önal, Zaman gazetesi foto muhabiri İsa Şimşek ve Star Gazetesi'nden Doğan Ertuğrul, ellerinde demir çubuklar bulunan kişiler tarafından feci şekilde dövüldü. Gazeteciler Türk Büyükelçiliği'ne sığındı. TRT muhabiri Metin Turan da bir başka olayda feci şekilde dövülerek malzemelerine el konuldu. Türkiye'deki Medya Derneği, Mısır'da gazetecilere yönelik saldırıları kınadı.


Yeni Şafak

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA