• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Firavun çıldırdı
06 Temmuz 2014 Pazar 08:50

Firavun çıldırdı

İngiltere eski başbakanı Blair'in akıl hocalığı yaptığı cunta lideri Sisi, Müslüman Kardeşler lideri Bedii ile birlikte 37 İhvan üyesine müebbet, 10 İhvan üyesine de idam cezası verdi.

Mısır'ın modern Firavunu Abdulfettah El Sisi, Müslüman Kardeşler'e ve darbe karşıtlarına yönelik kıyımını sürdürüyor. Daha önce keyfi yargılamalarla bini aşkın kişiye idam cezası veren cunta lideri, Irak savaşının mimarlarından İngiltere eski başbakanı Tony Blair'in danışmanı olacağının açıklanmasından sonra daha da gaddarlaştı. Sisi'nin göstermelik mahkemeleri son olarak İhvan lideri Muhammed Bedii'ye müebbet 10 bin İhvan üyesine de idam cezası verdi. Bedii daha önce de idam cezasına çarptırılmıştı.

Mısır'dan yayın yapan ON TV isimli televizyon kanalından duyurulan haberde, diğer 36 İhvan lideriyle birlikte yargılanan Bedii'nin ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı belirtildi.

BOYUN EĞMEYECEĞİZ

Cuntaya boyun eğmeyeceğini açıklayan Bedii'nin geçtiğimiz yıl askeri darbenin ardından meydana gelen darbe karşıtı gösterilerden dolayı yargılanıyordu. Dün gerçekleşen yargılamalarda, 10 İhvan üyesine idam cezası, Bedii ile birlikte 37 İhvan üyesi ve yöneticisine de ömür boyu hapis cezası verildi. Tora'daki polis akademisinde görülen davanın duruşmasında 8'i gıyabi, 10 sanık hakkında verilen idam kararının temyize açık olduğu ifade edildi.

Şimdi kıvırıyor

İngiltere'nin eski Başbakanı Tony Blair, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'ye iş fırsatları ve ekonomik konularda danışmanlık yapmasına yönelik tepkiler nedeniyle geri adım attı. Blair'in resmi internet sitesinden yapılan açıklamada Guardian gazetesinde yayınlanan haberin gerçekleri yansıtmadığı belirtildi. Açıklamada Blair'in ve temsil ettiği kuruluşun Mısır'da herhangi bir ticari çıkarının bulunmadığı iddia edildi. Guardian gazetesi, Blair'in BAE'nin finanse ettiği program çerçevesinde Sisi'ye danışmanlık yapacağını yazmıştı.

Mısır enerji krizinde

Ekonomik çöküşün önüne geçemeyen Abdülfettah Sisi yönetiminin akaryakıtta devlet desteğini kaldırma kararıyla, fiyatlara yüzde 78'e varan zamlar geldi. Elektrik fiyatlarında da artış sürüyor. Akaryakıta devlet desteğinin kesilmesinden sonra fiyatlarda büyük artış gerçekleşti, benzin istasyonlarında büyük kuyruklar oluştu. Mısır yönetimi kararı yürürlüğe girmeden önce kamuoyuna duyurunca, zam uygulamasına geçilmeden akaryakıt almak isteyen araç sahipleri, akaryakıt istasyonlarının önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Sisi yönetiminin elektriğe verilen devlet yardımını da kaldırmasının ardından elektrik fiyatlarındaki artış da devam ediyor.

Biltaci'ye müebbet

Mısır'daki mahkemeler Muhammed Bedii, Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci, darbe karşıtı Ulusal İttifak liderlerinden Safvet Hicazi, eski Gençlik Bakanı Usame Yasin, eski Tedarik Bakanı Basim Avde, eski milletvekili Muhsin Radi, Hürriyet ve Adalet Partisi liderlerinden Ahmed Muhammed Diyab bulunduğu 37 kişi hakkında müebbet (25 yıl) hapis cezası verdi. Mahkeme, tüm sanıkların mallarına el konulmasının yanı sıra her birini yaklaşık 20 bin cüneyh (2 bin 850 dolar) para cezasına çarptırdı. Mahkeme 7 Haziran'daki duruşmada 10 kişi hakkında verilen idam hükmüne ilişkin kararın müftüye gönderilmesine ve 5 Temmuz'da sanıklara okunmasına hükmetmişti.

Darbeyle gelen terör

Mısır'da geçtiğimiz yıl 3 Temmuz'da General Abdulfettah Sisi'nin liderliğinde yapılan darbeyle, ülkenin demokratik yollarla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi tutuklandı ve hapse atıldı. Mursi hakkında açılan farklı davalardan yargılanıyor. Darbe sonrasında sokağa dökülen göstericilere güvenlik güçlerinin çok sert müdahalesi sonucunda 5 bine yakın Mısırlı katledildi binlerce kişi de gözaltına alındı. Müslüman Kardeşler, darbe yönetimi tarafından 'terör örgütü' ilan edilirken teşkilatın yöneticileri idam cezasına ve ağır hapis cezalarına mahkûm edildi.

ŞİMDİ SIRA SELEFİLERDE

Mısır'daki Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak liderlerinden selefi eğilimli Fevzi es-Said'in güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığı bildirildi. Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Said, dün sabah Kahire'deki evinde gözaltına alındı. Kaynaklar, Said'in neyle suçlandığı ve nereye götürüldüğü konusunda bilgi vermedi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA