• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Fırat Barajına saldırı riski var
10 Eylül 2013 Salı 12:48

Fırat Barajı'na saldırı riski var

Suriyeli muhalifler, Rakka kentinde bulunan Fırat Barajı'nın rejim tarafından bombalanmasının felakete yol açacağı uyarısında bulundu.
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Birleşik Komutanlığı Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan ortak açıklamada, Esed rejiminin ülkenin kuzeyindeki Rakka kentinde bulunan Fırat Barajı'nın temellerini bombalamasının milyonlarca Suriyelinin hayatını tehdit ettiğine işaret edildi.
 
Rejimin barajın çevresini misket bombasıyla bombalayarak benzeri görülmemiş insani felakete zemin hazırladığı vurgulanan açıklamada, özellikle Suriye'nin doğusunun yaşanabilecek felaketten en çok etkilenecek bölgeler arasında olduğu ifade edildi.
 
 
3 milyon insan etkilenir
 
Açıklamada, Esed rejiminin, başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesinde kimyasal silah kullanmasının ardından barajı bombalaması durumunda meydana gelecek felaketin boyutlarını düşünmediği vurgulandı.
 
Rakka ilinden 55 kilometre, Deyru'z Zor'dan 185 ve Irak sınırından 375 kilometre uzaklıkta olan Fırat Barajı 4,5 kilometre uzunluğunda, 60 metre yüksekliğinde. Kurulan baraj dolayısıyla oluşan ve 14 bin milyar metreküp su kapasiteli Esed Gölü 80 kilometre uzunluğunda, 8 kilometre genişliğinde.
 
Suriyeli muhalifler, Esed güçlerinin varil bombasıyla düzenlediği saldırının ardından barajın temelinde ve gövdesinde çatlaklar meydana geldiğini, barajın yıkılmasının Irak'ın başkenti Bağdat'ın batısındaki Ramadi kentine kadar uzanan yaklaşık 3 milyon kişinin yaşadığı 52 bin 680 kilometrekarelik alanda insani afete neden olacağını dile getiriyor.
 
Barajın yıkılması Irak'ı da vuracak
 
AA muhabirine konuşan Irak'ın Rava ilçesi Belediye Meclisi Üyesi Müsna İsmail, barajın yıkılması durumunda, su seviyesinin 1 metre 65 santimetreyi bulacağı ve Suriye sınırında 300 bin kişinin yaşadığı Rava, Ane ve El-Kaim ilçelerinin sular altında kalacağını savundu.
 
Irak'ın batısındaki El-Enbar ili Su Kaynakları Müdürü İyad Er-Ravi ise muhtemel su baskınlarına karşı aldıkları önlemler kapsamında tarım arazileri ve evlerin su altında kalmasını önlemek için hazırlıklı olduklarını belirtti.
 
Barajın yıkılmasıyla bölgedeki Abbasiler dönemine ait Ane Kalesi ile Helenistik dönemden kalma mağaraların da aralarında bulunduğu yaklaşık 430 tarihi eserin zarar göreceği ifade ediliyor.
 
Tarihi eserler ve petrol bölgeleri risk altında
 
Fırat Barajı'nın yıkılması durumunda, 3 milyon kişinin hayatının tehlikeye gireceği belirtilerek, Rakka, Deyru'z Zor, El-Bukemal ile Irak topraklarının Ramadi'ye kadar olan kısmının sular altında kalabileceğinden ve bölgede bulunan Halebiye, Zelebiye, Tel el-Hariri ve es-Salihiyye gibi binlerce yıllık geçmişi bulunan çok sayıda tarihi eserin yok olabileceğinden kaygı duyuluyor.
 
Ayrıca, bölgede bulunan ve ülkenin enerji üretiminin yüzde 80'inin karşılandığı petrol kaynaklarının kullanılmaz hale geleceği, alt yapının çökeceği, tarım alanlarının yok olacağı ve salgın hastalıkların yaşanabileceği kaydediliyor.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA