• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Fazla iletişim de zarar!
02 Mart 2010 Salı 22:01

Fazla iletişim de zarar!

Çalışanların iletişim halinde olduğu dış kaynaklar günlük mesainin iki saatini çalıyor. İletişim uzmanlarına göre şirket içindeki ekipler büyüdükçe verimin düşmesi kaçınılmaz

Aynı ofiste çalışmamanıza rağmen iş yapış şekli, alışkanları hatta gün içinde verdiği molaları bile bildiğiniz kişileri bir düşünün. Ya da attığınız e –postaları kaç kişiye cc’lemeniz gerektiğini… Eğer aklınıza gelen çalışan sayısı beşin üzerindeyse bu iş verimizin normalden daha düşük bir grafik çizdiği anlamına gelebilir. Öyle ki araştırmalara göre iş için yapılan telefon görüşmeleri ve yazışmalar çalışanların verimini önemli ölçüde düşürüyor. Günde ortalama beş farklı dış etkene bağlı iş yapan kişiler, mesai saatlerinin dörtte birini başkalarını beklemek için harcıyor. Karşı taraftan cevap almak için işleri ertelemek, çabaların takdir görmediğini düşündürdüğü gibi çalışanda öfke ve kaygı oluşumuna da neden olabiliyor. Sonuç olarak çalışan, ofis içinde yaşadığı huzursuzluktan dolayı ciddi bir verim kaybı yaşıyor.

Bu konu üzerine çalışmalar yürüten iletişim uzmanları, çalışanları küçük ekiplere ayırmanın iş verimini artıracağı görüşünde. Araştırmalara göre birbirine bağlı iş yapan sayısı azaldıkça çalışan verimi ve ekip ruhu önem kazanıyor.

İK dergisi INC’nin ekipler üzerinde yaptığı bir deney de bu tezin adeta kanıtı niteliğini taşıyor. “En son ne zaman küçük bir ekiple toplantı yaptınız?” sorusundan yola çıkan dergi, çalışanların bu konudan ne kadar muzdarip olduğunu bulma arayışına girmiş. Buna göre bir toplantıya dâhil olan kişi sayının 10 ila 20 kişi aralığında değiştiği verisine ulaşılmış. Kalabalık toplantıları ve aşırı iletişimin olayları nasıl daha karmaşık hale getirdiği bir matematik formülü ile açıklayan dergi, bu formülden hareketle kişi sayısı ve iletişimde olduğu insan sayısı hesaplamış.  Buna göre iki kişilik bir ekip bir farklı dış bağlantıyla iş yaparken 10 kişilik bir ekipte bu rakam 45’e kadar çıkıyor.

Çok bağlantı çok maliyet!
Bu durum şirket patronlarının da çok hoşuna gidiyor sayılmaz. Çünkü araştırmalar her bir bağlantıyla iletişim kurmak için şirketlerin ortalama 1.5 dolar harcandığını gösteriyor.  En verimli projelerin kaç kişilik ekiplerle yapıldığını araştıran iletişim uzmanları, sonuçsuz toplantıların günümüz iş trendlerine ait bir gelişme olmadığı görüşünde. PMBOK (Project Management Body of Knowledge) verilerine göre de fazla iletişim önemli riskler içeriyor. Şirketlerde alınan kararların onaylandığı merci sayının artması, raporların şirket dışına taşınmasından, işleyişi yavaşlatmaya kadar pek çok problem yaratıyor.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA