• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Fatih’e selam
31 Mayıs 2015 Pazar 08:48

Fatih’e selam

Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilişinin 562. yılında İstanbul tarihi günlerinden birini daha yaşadı. Yenikapı’da düzenlenen Fetih Şöleni’ne 2 milyona yakın kişi katıldı.

“Yeniden diriliş, yeniden yükseliş ve yeni Türkiye için fethin 562. yılında Yenikapı'da buluşuyoruz” sloganıyla düzenlenen Fetih Şöleni, 2 milyona yakın İstanbullunun katılımıyla gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kutlama için denizden ve karadan Yenikapı Etkinlik Meydanı'nı dolduran milyonlara seslendi.
SON EZAN SUSMADAN
Erdoğan, “İstanbul'un bağrında 562 yıldır yanan fetih ateşini söndürmek isteyenlere asla izin vermeyeceğiz. Ezanlarımıza söz söyleyen dillere geçit vermeyeceğiz. Bilesiniz ki 'Zulüm 1453'te başladı' diyen, 'Pontus Soykırımı, Ermeni Soykırımı' diyen hainlere göz yummayacağız. İstanbul'u, kutsal emanetler başında kesintisiz Kur'an okunan bir şehir olmaktan çıkarmaya çalışanlara imkan tanımayacağız” dedi.
Erdoğan, “Biz bunların Davos'tan başlayıp Mavi Marmara'ya uzanan karın ağrılarının farkındayız. Buradan onlara sesleniyorum. Bizi asla ilk kıblemizden vazgeçiremeyeceksiniz. Bizi asla kardeşlerimizin yayında yer almaktan geri bırakamayacaksınız. Son ezan susmadan, son bayrak inmeden tüten son ocak sönmeden amacınıza ulaşmayacaksınız” diye konuştu.
BU ÜLKEYİ BÖLDÜRTMEYİZ
İstanbul'un yüreğinde 562 yıldır yanan fetih ışığını söndürmek isteyenlere asla meydanı bırakmayacaklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu ülkeyi bölmek, bu milleti parçalamak için her yola başvuranlara yol vermeyeceğiz. Başörtülü anneler, sakallı babalar evlatlarının en mutlu günlerinde yanlarında olamıyordu. Bu ülkede insanlar inançlarından dolayı tahkir ediliyordu” dedi.
GAZETE DEĞİL PAÇAVRA
Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “ABD'de New York Times diye paçavra var. Bu gazete daha önce de defalarca yaptığı gibi geçtiğimiz günlerde bizimle ilgili bir yazı yayımladı. Neymiş Türkiye'nin üzerinde kara bulutlar varmış. Ülkemizde şu anda her türlü fitnenin başını çeken 2 yayın organı üzerinden bizi eleştirmeye kalkmışlar. Bu gazete bugün bizim için söylediklerinin, yazdıklarının benzerlerini 1896'da Sultan Abdülhamit için yazıyordu. Bu gazete o gün Osmanlı Devleti'ne ve onun başındaki kişiye karşı kustuğu kini bugün Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve onu temsil eden şahsıma yöneltiyor. Ermeni lobisine yakınlığıyla bilinen bu gazete, son zamanlarda Pensilvanya ile sıkı bir işbirliği içinde.”
562 kişilik mehteran

 

 

 


Milyonlarca kişinin katıldığı Fetih Şöleni, fethin 562. yılı nedeniyle oluşturulan 562 kişilik mehter takımının gösterisiyle başladı. Daha önceki fetih kutlamalarında ve dünyanın birçok yerinde çeşitli etkinliklerde sahne alan 84 kişilik Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği, gösterinin tam kalbinde yer aldı. Geçen yıllardan farklı olarak bu yıl ilk kez TSK Mehteran Birliği'ne 478 kişilik Osmanlı Tarihi Birliği eşlik etti. İstanbul'da görev yapan 478 erden oluşturulan birlik için özel kıyafetler hazırlandı. Şölende mehteran için özel bir sahne hazırlandı. Sahne, 562 askerin hilal şeklinde dizilerek marşlarını çalabilmesine imkân verecek şekilde oluşturuldu. Ankara'daki törenlerde en fazla 200 kişiyle marş çalan bu ekip, her enstrümandan 9'ar adet kullandığı için “9 Katlı Mehter” olarak adlandırılıyor. Şölen için bir ay hazırlık yapan ekip, yarım saat boyunca üç tur halinde gösteri sundu. Birlik, finalde ise Hücum Marşı'nı çaldı.
Bunun adı casusluktur hesabını verecekler
“Buradaki kardeşler topluluğu fethin ne olduğunu iyi bilir. Fetih 1994'tür. Fatih'in mirasına hizmet etmektir. Türkiye'yi yeniden ayağa kaldırmaktır. Fetih 7 Haziran'dır. Yeni Türkiye yolunda bu dönüm noktasını başarı ile geçmektir” diyen Erdoğan, şöyle devam etti: “MİT TIR'larının durdurulması casusluktur, bu ajanlıktır hesabını verecekler. Biz bu ülkede bayrağımıza karşı bayrak çıkaranların ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Şimdi bazı aydınlar çıkmış, bunlar aydın değil, bunlar karanlık. Bayrağımıza karşı bayrak çıkaranların yanında yer alanlara ben aydın diyemem. Bu ülkede 15 yaşındaki bir delikanlıyı 3. kattan atmak suretiyle bıçaklayıp, üzerinden arabayla geçen kişilere, 50 kişinin ölümüne neden olanlara sahip çıkanlara biz aydın diyemeyiz.”

 

Türk Hava Kuvvetleri’nin akrobasi timi Türk Yıldızları da gösterileriyle herkesi büyüledi.

 



DÜŞÜN ARTIK MİLLETİN YAKASINDAN
Erdoğan, “KPSS sorularını çaldılar, 'himmet' diyerek milletin çoluğunun çocuğunun rızkını çaldılar, Suriye'deki kardeşlerimize gönderdiğimiz yardımların önünü kesip, onların hayatını çaldılar. Utanmadan, sıkılmadan Bayır Bucak Türkmenlerine gönderilen yardımlarla ilgili spekülasyonlara girdiler. Bu casusluktur, bu ajanlıktır, bunun hesabını da verecekler. Düşün artık milletin yakasından” diye konuştu.
İstanbul dünyanın merkezi olacak
Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul'un fethinin 562. yıl dönümü kutlamalarında vatandaşlara seslendi. Davutoğlu, “Devlet öylesine bir kudrete sahip olmalı ki kendi silahını kendi yapsın, kendi vatandaşını kendi beslesin, kendi ekonomisini kendi kursun, kendi uçağını kendi yapsın. İşte AK Parti iktidarları olarak bizler sadece büyük ideallere yürümüyoruz, devletimizi kudretli kılmak için yürüyoruz. Şimdi yeni bir seçime giderken bütün İstanbul'a söz veriyoruz. Diyoruz ki İstanbul tarihte olduğu gibi dünyanın merkez şehri olacak. Dünya İstanbul'a bakacak, İstanbul'a göre adım atacak. Size söz veriyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılında bu semada uçan uçaklar yüzde yüz Türk yapımı olacak” dedi.
İŞTE FETİH NESLİ
Davutoğlu, “Birileri bizim özgüvenimizi yıkmak istiyor. Türkiye'yi kudretli kılan kadrolara karşı bir tuzak kuruluyor. Bu tuzağı kuranlara karşı bir ders verecek misiniz? Biz 12 yıl içinde milletimize özgüven aşıladık. Gelip yeni bir krizle, kumpaslarla bu özgüvenimizi yıkmak istiyorlar. Birileri Türkiye'ye bu kadar güç çok diyor birileri. İzin verir misiniz? Yola çıkmışız, bizi durdurabilirler mi? İşte aşk, dava işte fetih nesli” diye konuştu.
YENİ FETİHLER YAKLAŞIYOR
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da İstanbul'un fethinin “olmuş bitmiş bir mesele” ve “nostalji” olmadığını, çok daha derin manaya sahip büyük bir iş olduğunu söyledi. Fethin, askeri bir başarı ile sınırlı olmadığını anlatan Topbaş, “Gelecekte İstanbul bir başka anlam kazanacak, dünyayı aydınlatacak. Yeni fetihler yaklaşıyor. İşte bu yüzden, 'yeniden diriliş, yükseliş' diyoruz” dedi.
NOTLAR

 

Türk bayrakları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fotoğraflarını taşıyan vatandaşlar, alana 120 kapıdan giriş yaptı.

 


* Cumhurbaşkanlığı himayesinde İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen İstanbul'un fethinin 562. yıldönümü kutlamalarının yapılacağı Yenikapı etkinlik alanını milyonlar doldurdu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ve torunlarıyla alana geldi.
* Başbakan Ahmet Davutoğlu da eşi Sare Davutoğlu ile mitinge katıldı. Ankara'daki AK Parti mitinginin ardından beraberindeki bakanlarla birlikte gelen Davutoğlu'na vatandaşlar
yoğun sevgi
gösterisinde bulundu.
* “Yeniden diriliş, yeniden yükseliş ve yeni Türkiye için fethin 562. yılında Yenikapı'da buluşuyoruz” sloganıyla düzenlenen kutlamalar için milyonlar özellikle Zeytinburnu ve sahil yolundan, toplu taşıma araçları ve vapurlarla etkinlik alanına geldi.
* Türk bayrakları ve Cumhurbaşkanı
Erdoğan'ın fotoğraflarını taşıyan vatandaşlar, alana 120 kapıdan giriş yaptı.
* Alanda sanatçı ve AK Parti İstanbul milletvekili adayı Uğur Işılak'ın sözlerini yazdığı “Recep Tayyip Erdoğan” şarkısı çalındı.
* Alanın değişik yerlerine, Fatih Sultan Mehmet, Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun posterleri ile Türk bayrakları asıldı.
* Alana kendileri için ayrılan kapıdan giren engelli vatandaşlar ve yabancı misafirler, protokolün yanındaki bölümde
programı takip etti.
* Alana Türkiye'nin en büyük sahnesi kuruldu
* Alanın gösterilere hazırlanması için yaklaşık 450 kişilik ekip çalışırken, 2 çadır hastane, 10 sağlık noktası, 6 mescit,
6 mobil tuvalet ve şadırvan, 20 su dağıtım noktası hizmet verdi.
* 70 ambulans ve 600 sağlık personeli olumsuz durumlar için hazır bulundu. Gösterilerin rahatça izlenmesi için farklı yerlere 9 dev
ekran kuruldu.

 

 

 


* Etkinlikler için Türkiye'de şu ana kadar yapılmışların en büyüğü olduğu belirtilen bin 800 metrekarelik sahne kuruldu. Sahnede, tek parça halinde kurulmuş en büyük sahne olma özelliğine sahip 500 metrekarelik led ekran da yer aldı. Ekranın sağ köşesinde “Fethin 562. yılı kutlu olsun”, üst tarafında ise “Yeniden diriliş yeniden yükseliş” yazısı, ekranın sol tarafında ise Fatih Sultan Mehmet'in at üzerindeki fotoğrafı yer aldı.
* Şölen İngilizce, Arapça, İspanyolca, Fransızca ve Rusça tercüme ile dünyaya aktarıldı.
* Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun Guinness rekorları arasına giren 4 bin 709 metrekarelik posteri dün alanda 100 kişi tarafından açıldı.
* İstanbul'un fethinin 562. yıl dönümü kutlamalarının yapılacağı Yenikapı alanını, vatandaşlar tıka basa doldurdu. Etkinlik alanını yaklaşık 2 milyon kişi doldurdu. Yenikapı metro istasyonunda insan seli oluştu. Alana girmeye çalışan onbinler, içerideki izdiham yüzünden miting meydanına alınmadı. Alana giremeyen vatandaşlar geri dönmek zorunda kaldı.

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA