• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Fatih, 75 milyon dolara beyaz perdede
31 Ekim 2010 Pazar 16:03

Fatih, 75 milyon dolara beyaz perdede

Ortadoğu'nun Türkiye ilgisi dizilerden sonra sinemaya kaydı. Katarlı medya şirketi Alnoor, 75 milyon dolara İstanbul'un fethini beyazperdeye taşıyor
Son dönemde Türk dizilerinden sonra Türk sinema sektörü de Ortadoğu'nun ilgisini çekmeye başladı. Katarlı medya şirketi Alnoor, Fatih Sultan Mehmet'in hayatını sinemaya aktarıyor. Son dönemde yapılan en yüksek bütçeli filmlerden biri olmaya aday olan Fatih Sultan Mehmet'in hayatını anlatacak filmin adı Firman (Ferman) olacak.
 
Fatih Sultan Mehmet'in Hollywood tarzı çekilecek film için 50 milyon dolarlık bir bütçe hazırladıklarını söyleyen Alnoor'un Yönetim Kurulu Başkanı Ahmed Al-Hashemi, 1453'te Doğu ile Batı'yı bir araya getiren Osmanlı Hükümdarı Fatih Sultan Mehmet'in hayatını daha geniş kitlelere yaymak istediklerini belirtti. Al-Hashemi, "Bu film İngilizce olacak ve tüm dünyada gösterime sunulacak. Ardından 30 bölümlük bir dizi film serisi çekeceğiz. Bunun için de 25 milyon dolarlık bir bütçe ayırdık" dedi.
 
Fatih Sultan Mehmet'in 1453'te İstanbul'u fethetmesi ile başlayan hoşgörü sürecinin Avrupa'da hâlâ etkisini sürdürdüğünü kaydeden Al-Hashemi, Fatih'in Fermanı'nın Avrupa'nın en eski özgürlük ve bağımsızlık belgelerinden biri olduğunu belirterek, "Farklı dil, din ve ırka hoşgörü sunuyor. Bunun tüm dünya tarafından bilinmesi gerekir" diye konuştu. Al-Hashemi film için Calinos Holding adlı Türk şirket ile el sıkıştıklarını, filmi birlikte beyazperdeye sunacaklarını aktardı.

Dizi Arapça ve Türkçe olacak
50 milyon dolarlık bir bütçe ile çevrilecek film tamamen İngilizce olarak beyazperdede yer bulacak. Filmin süresi 150 dakika yani 2.5 saat olarak belirlendi. Arapça ve Türkçe olarak yayınlanacak 30 bölümlük dizi ise bölüm başına bir saat olarak çekilecek. Film çekimleri için oyuncu kadrosu ve mekân net olarak belirtilmedi. Ancak filmin büyük kısmının İstanbul'da çekilebileceği vurgulanıyor. Al-Hashemi, filmin Arapça konuşulan 300 milyon nüfuslu Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerin ile Türkçe konuşulan Orta Asya'da yoğun ilgi göreceğini kaydetti.

Filmin maliyeti AROG'un 4.5 katı

Türk sinema sektörü son dönemde kalitesi ve konusuyla değil bütçeleriyle de gündemde yer bulmaya başladı. Son yılların en pahalı filmi rekorunu 2006'da gösterime giren 'Kurtlar Vadisi Irak' 14 milyon dolar ile elinde tutuyor. 'Kurtlar Vadisi Filistin'in bütçesi 11-12 milyon dolar, Mahsun Kırmızıgül'ün "New York'ta 5 Minare" 14 milyon dolar, Cem Yılmaz'ın 'AROG'u ise 11 milyon dolar. 

 

Timeturk



Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA