• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Farmville oynarken çiftçi oldu
16 Haziran 2011 Perşembe 11:57

'Farmville' oynarken çiftçi oldu

Mustafa Ergun, sosyal paylaşım sitesi Facebookta oynanan Farmville adlı sanal çiftlik oyunundan etkilenerek, gerçek çiftçi oldu.

MANİSA’nın Turgutlu İlçesi’nde oturan 34 yaşındaki Mustafa Ergun, sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta oynanan ’Farmville’ adlı sanal çiftlik oyunundan etkilenerek, gerçek çiftçi oldu. Aile büyüklerine ait 10 dönüm tarlada domates yetiştiren Ergun, damla sulama sistemi kurdu, su motorunu da LPG ile çalıştırdı.

Turgutlu’da oturan ve bir devlet dairesinde memur olarak çalışan Mustafa Ergun, sosyal paylaşım sitesinde oynadığı sanal çiftlik oyunu ile hobisini tatmin ederken bunu gerçek hayata taşıdı. Ergun, Turgutlu Ovası Acıbadem Mevkii’nde ailesine ait yaklaşık 10 dönüm tarım arazisine domates dikerek yetiştiriciliğe başladı. Ergun, internet üzerinden yaptığı araştırmalarla, çevresindeki bütün çiftçilerin ’Burada olmaz’ dediği damla sulama sistemini kurdu, su motorunun yakıt giderini de düşürmek için LPG kullanmaya başladı.

Ergun, çiftçiliğe karşı büyük bir merakı olduğunu söyledi. Önceleri bunu sosyal paylaşım sitesi Facebook’taki ’Farmville’ adlı oyunla gidermeye çalıştığını kaydeden Ergun, şöyle dedi:

"Sanal alemde kendi çiftçiliğimi kurdum, ürünler yetiştirdim ve hayvanlar baktım. Daha sonra bu çiftliği gerçeğe dönüştürmeye karar verdim. Yaklaşık 10 dönüm kadar olan aile büyüklerime ait bir arazide domates dikimi yaptım. Kendi ürünümü yetiştirmeye başladım. Çiftçilik, gerçekten zor bir işmiş. İlk başlarda işler sakin giderken, ürünler yetişmeye başladıkça daha ağırlaştı ve zaman almaya başladı. En güzel yanı işler ne kadar yorucu olsa da zaman o kadar hızlı ve güzel geçiyor. Mesaiden çıkar çıkmaz ve hafta sonları devamlı başındayım."

Sulama kanalı yakınındaki tarlasında damla sulama sistemi kurmak istediğini ancak, komşu çiftçilerin "Kanal suyuyla olmaz, elektrik yok, imkansız" dediklerini belirten Ergun, "Buna çok üzüldüm. Ancak, yılmadım. İnternette yaptığım araştırmalar sonucunda, Bursa, Adana, Alaşehir ve Menemen’de benzer örnekleri görünce hemen kolları sıvadım. Şimdi sulama kanalından kurduğumuz sistemle su alıyor ve filtre ettikten sonra domatesleri suluyoruz" dedi. Tarladaki ürünleri sulamanın yaklaşık 8-10 saat sürdüğünü belirten Ergun, bunun için de su motorunu LGP ile çalışacak hale getirttiğini, bu sayede hem yakıt giderinden hem de yakıtın sulama ortasında bitme derdinden kurtulduğunu ifade etti.

İnternet üzerinden edindiği bilgiler ile ürünlerini en iyi şekilde yetiştirmeye çalıştığını belirten Ergun, çiftçilere internetten faydalanmalarını önerdi. İnsanın kendi ürünü yetiştirmesinin büyük bir zevk verdiğini anlatan Ergun, meslekleri çiftçilik olanların araştırmaya daha çok yönelmesi gerektiğini bildirdi.

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA