• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Faiz lobisini gördüm
14 Şubat 2014 Cuma 08:57

Faiz lobisini gördüm

ABD Ulusal İstihbaratı eski çalışanı dünyaca ünlü yazar John Perkins, CNN Türk'te çıktığı canlı yayında faiz lobisinin varlığını doğruladı.

CNN Türk'te Cüneyt Özdemir'in programına katılan Ekonomist John Perkins, şirketlerin dünyayı yönettiğini ve devlet başkanlarının büyük şirketlerin desteği olmadan seçilemeyeceğini anlattı. Başbakan Erdoğan'ın faiz lobisi söylemi hakkında da açıklamalarda bulunan Perkins 'Dünyada bu tip faaliyetlerde bulunan oluşumlar var ve bunlar ülkeye çok büyük zararlar verebiliyor' açıklaması yaptı.

ÜLKELERE ZARAR VERİYORLAR

Perkins, faiz lobisi var mı, yok mu sorusuna 'Evet, bunu ben deneyimledim. Tabii Türkiye'yi çok iyi bilmediğim için o spekülasyona giremem ama böyle lobiler var ve bunlar ülkeye çok zarar da verebilirler. Ben Sayın Erdoğan'ın pek çok problemin nedenini yurt dışından gelen etkiler diye yorumladığını biliyorum. Çeşitli ülkelerde yolsuzluk da olsa başka sorunlar da olsa yabancıları suçlama gibi bir yol var tabii. Ama bazı çıkar lobileri böyle şeyler yapabilir bu mümkündür' dedi.

OBAMA BİLE ONLARDAN İZİN ALMAK ZORUNDA

ABD'de çok büyük şirketlerin varlığından ancak Başkan Obama'nın çok da yetkisi ve gücünün olmadığından söz eden ABD'li yazar 'Lobiler var, büyük dev şirketler var ve onlar bir takım çıkarlarını gerçekleştirmek için bazı yasaların çıkarılmasını sağlayabiliyorlar. Kampanyalarını finanse ettikleri politikacılar bunu onlar için yapıyor. Obama dahil olmak üzere başkanlar, o şirketlerden destek almadan işlerini kolay kolay yürütemezler. Tüm dünyada görüyoruz ki bu tür şirketler çeşitli şoklar da yaşıyorlar ve çıkarlarını koruyabilmek için CIA, Pentagon ve ABD hükümetini kullanabiliyorlar' dedi.

İSTEDİKLERİNİ DEVLET BAŞKANI YAPIYORLAR

'Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları' isimli kitaplarında bu tip çıkar lobilerini şirket imparatorlukları, şirketokrasi olarak tanımlayan Perkins, dev şirketlerin dünyayı kendi isteklerine göre şekillendirmeye çalıştıklarını, ülkelerde kendi istedikleri kişileri devlet başkanı seçebildiklerini, hatta kendi çıkarları için kanun bile yaptırabildiklerini belirtti. 2009 yılında Honduras'ta Manuel Zelaya'nın CIA destekli bir askeri darbeyle devrilmesini buna örnek gösterdi.

ABD ÜSSÜNÜ MİLLİLEŞTİRMEK İSTEDİ

Honduras'ta faiz lobisinin CIA ile beraber devirdiği devlet başkanı Zelaya, ülkesindeki ABD üssünü millileştirmek istiyordu. Uluslararası Toncontin Havalimanı'ndaki güvenlik sebeplerinden ötürü ABD'ye ait olan Soto Cano Hava Üssü'nü sivil bir havalimanına dönüştürme kararı alan Zaleya bu havalimanını ALBA ve Petrocaribe'den gelecek kaynak ile finanse edecekti. 1982'de kurulan Soto Cano Hava Üssü'nde 2 bin ABD askeri personeli bulunmaktaydı ve ABD'nin Latin Amerika'daki en önemli hava üssü haline gelmişti.

Yargı darbe destekçisi

Liberal Parti'nin zengin iş adamı adayı olan Manuel Zelaya 2005 seçimlerini kazanarak Honduras cumhurbaşkanı oldu. 2010 yılı Mart ayı içinde yeni bir anayasa yazımı için halkoylaması yapacağını duyuran Zaleya 28 Haziran 2009'da askeri darbe ile devrildi. Yüksek mahkeme halkoylaması kararının anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle darbeye destek verdi. Zaleya aynı zamanda asgari ücrete zam yaparak da büyük şirketlerden sert tepkiler almıştı.

Onu fakir seçti zengin devirdi

Zelaya sendikalardan ve sivil toplumdan destek gördükçe kendi tabanından, yani liberal partinin zengin iş çevresinden tepki almaya başladı. Nedeni ise, 'Latin Amerika için Bolivarcı İttifak (ALBA)' içinde Hugo Chavez ve Fidel Castro ile yakınlaşmasıydı. ALBA, Latin Amerika için bir ortak pazar oluşturma çabasıydı ve Latin Amerika Serbest Ticaret Anlaşması bir tepki olarak doğmuştu.

ABD cuntacılarla kol kola çalıştı

Darbenin gerçekleştiği dönemde Honduras'ta görev yapan ABD Büyükelçisi, Wikileaks ile sızan, 28 Haziran 2009 tarihli Washington'a gönderdiği kriptoda ordunun anayasal olarak Zaleya'yı gönderme yetkisinin olmadığını, bunun 'adam kaçırma' olduğunu belirtti. Ancak ABD'nin çıkarları, ABD anayasasında suç olmasına rağmen, ABD'nin Honduras cuntasına mali yardımlarını sürdürmesini engelleyemedi. ABD anayasasına göre, darbe yönetimlerine maddi destek verilmiyor.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA