• Konya15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Faiz % 5in altında...
06 Mayıs 2013 Pazartesi 09:38

Faiz % 5'in altında...

10 bin liralık kredi borcu olan bin 500 lira, 100 bin lira konut kredisi borcu olan 19 bin lira daha az ödeyecek.

Gelişmiş ülkelerin parasal genişleme politikalarına devam etmesi ile dünyadaki bol para; kredi notu artık 'kredi verilebilir' olan Türkiye'ye yağınca tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de faiz oranları artık yerlerde sürünmeye başladı. Faiz nihayet beklenen nokta olan yüzde 5'inde altına indi. Habertürk'te yer alan habere göre bu durum elinde parası olan mevduat sahiplerine yaramazken kredi alan vatandaşları sevindiriyor. Çünkü faiz oranları düştükçe daha az faizle ihtiyaç, konut ve otomobil kredisine uluşmak artık mümkün. Üstelik bu treni geçen yıllarda kredi alanlar da kaçırmadı. Çünkü krediyi yenileme imkanı her zaman için var. Geçmiş yıllarda yüksek faiz ile kredi almışsanız şimdi bankanızın kapısını çalıp 'şimdiye kadar yüksek faiz ödedim artık bunu ödemek istemiyorum' demenin tam zamanı.

Örneğin geçen yıl vatandaşlar yüzde 1,7 gibi yüksek bir faiz oranı ile ihtiyaç kredisi alıyordu. Şimdi ihtiyaç kredileri yüzde 1.1'e kadar indi. Geçen yıl aldığı krediyi yenileyen (refinansman) vatandaşlar da böylece çok daha az faiz ödeyerek borçlarını bitirecek hale gelecek. 10 bin lira ve 3 yıl kredi borcu kalan vatandaş yüzde 1.7 yerine yüzde 1.1'e yenilediği kredisi için 395 yerine 350 lira kredi taksidi ödeyecek. Toplamda ödediği faiz 4 bin 214 lira yerine 2 bin 628 lira olacak. Yani toplamda bin 586 lira daha az faiz ödemiş olacak.

Üstelik tüketici kredileri Tüketiciyi Koruma Kanunu kapsamında olduğu için yüzde 2 erken kapama komisyonu tüketici kredileri için geçerli değil. Ancak şu noktaya dikkat eğer bankanız krediyi yenilemek için sizden yeniden dosya ücreti isterse başka bir bankaya gidin ve pazarlığınızı yapın.

Sadece ihtiyaç kredileri değil otomobil ve konut kredisi kullanan vatandaşlar da krediyi yenilerse büyük kazanç elde edecek. Vadesi uzun ve miktarı yüksek olan konut kredilerinde tek dezavantaj kredi tutarının yüzde 2'si kadar erken ödeme cezası alınması. Ancak faizler son 1 yılda öyle hızlı ve sert geri geldi ki yüzde 2 cezayı umursamayabilirsiniz. Mesela 100 bin TL'lik borcunun bitimine 9 yıl kalmış birisi geçen yıl yüzde 1 ile aldığı konut kredisini bu yıl yenilerse faiz oranı yüzde 0.7'ye kadar inecek. Vatandaş bin 518 lira yerine bin 318 lira aylık taksit ödeyecek. Toplamda geri kalan 9 yıl boyunca 21 bin 138 lira daha az faiz ödenmiş olacak. Vatandaş yüzde 2'lik erken ödeme cezası olan 2 bin lirayı ödese bile 19 bin 138 lira daha karlı çıkmış olacak.

Bu arada piyasa faiz oranlarını yüzde 5'in altına yeni geldiğini ifade eden piyasa uzmanları bu yeni durumun 15 gün içinde kredi faizlerine yansıyabileceğini belirtiyor. Böylece ihtiyaç kredileri yüzde 0,9 ve konut kredileri ise yüzde 0,6'ya kadar gerileyebilecek.

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA