• Konya19 °C

Senan Kazımoğlu

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Evlenme (!)

05 Mayıs 2019 Pazar 15:40

Evlenmek her toplumda olduğu gibi bizim toplumumuzda da nesli devam etdirmenin meşru yoludur. Bu, aile için de çok önemli bir olaydır. Dinimiz İslam’ın değimiyle:

“Evlilik, fertlerin maddi ve manevi bir birinden istifade etmesini meşrulaştıran bir olaydır.” Ancak ne yazık ki, evlilik günümüzde adeta bir şan ve şöhret gösterisine çevrilmiştir. Kız tarafı ne getirdi, oğlan tarafı hangi takıları aldı, düğünleri hangi düğün salonunda yapıldı ve s.

Bu da evliliğin esas gayesini unutturuyor. Tabii bir müddet sonra da sorunlar başlıyor. Buna, düğün masrafları için alınan borçlar da eklenince, vaziyet içinden çıkılmaz hale, bazen de boşanmaya kadar gidiyor. Daha işin içine ailelerin karışmasından bahsetmiyorum bile…

Maalesef gençlerimizin önünde olan evlenmeden önce kaldırmakta zorlanacağı engeller çıkarıyoruz. Azerbaycan’da eskiler evlenmek için “Bir kelle şeker, bir molla, 3 manat pul vesselam” derlerdi. Ancak şimdi evlenmek için gençlerin önüne hedefler koyuyorlar: “Mutlaka okumalısın. Okul bittikten sonra iş bulmalısın, iş bittikten sonra ev alman lazım, ev aldıktan sonra araba lazım ve. s.

Hayatta insanoğlunun hedefleri bitmez. Bütün bunları yaptıktan sonra geri dönüp baktığın zaman yaş olmuş 40-50’ye merdiven dayıyor.

Evlilik müessesesini yaralayan bir diğer yara da flört olayıdır. Adam evlilik adıyla gezip-tozup, her haltı yiyor. Neymiş efendim bir birilerini daha iyi tanımalarmış. Sonuç olarak da bir birilerini “daha iyi tanıyıp” bir birilerinden soyuyorlar. Neticede daha bir aile kurulmadan yıkılıyor.

Bunu sorumlusu biziz. Kimse Hadisi Şerifte buyrulduğu gibi evlenmek için dinine bakmıyor. Ya parasına, ya evine, ya arabasına, ya da güzelliğine bakıyor. Sonuç daha iki ay geçmeden boşanıyorlar.

Üzülerek söylemek gerekiyor ki, Konya’da bile artık boşanmalar evlenme sayısını geçti. Eskilerin büyük felaket olarak gördüğü boşanma halleri toplumun olmazsa olmazlarından oldu. Maalesef toplum artık bunu normal karşılıyor.

Bize dinimiz evlilik konusunda acele etmemizi, bu konunu asla ihmal etmememizi emrediyor. İstatistiklere göre düşünülenin aksine en çok görülen boşanma hali bir biriyle uzun süre beraber olup evlenenlerde görülüyor.

Bunların sorumlusu kim peki? Elbette biz kendimiz. Bunun tek çaresi evlenmeden önce gençlerimize ev, araba, iş değil de, “Aile bilgisi”, “Aile sorumluluğu” kısaca aileyi öğretmemiz gerek.

Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA