• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ev sahipleri 480 TL daha fazla ödeyecek
08 Şubat 2014 Cumartesi 12:21

Ev sahipleri 480 TL daha fazla ödeyecek

Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğı, mü­kel­lef­le­rin eli­ne geç­me­yen ge­lir­le­ri­ni de is­tis­na he­sa­bı­na da­hil et­me kararı aldı.

Ye­ni de­ği­şik­lik, Ge­lir Ver­gi­si teb­liğ tas­la­ğı ile ka­mu­oyu­na du­yu­rul­du. Tas­la­ğa gö­re ev sa­hip­le­ri­nin el­de et­ti­ği ki­ra ge­lir­le­ri­ne is­tis­na uy­gu­la­nıp uy­gu­lan­ma­ya­ca­ğını, mü­kel­lef­le­rin bir yıl içe­ri­sin­de el­de et­ti­ği tüm ge­lir­ler be­lir­le­ye­cek. Bir yıl için­de el­de edi­len ge­lir­ler 2013 dö­ne­mi için 94 bin li­ra­yı ge­çi­yor­sa, ki­ra ge­li­ri el­de eden­ler 3 bin 200 li­ra­lık is­tis­na­dan ya­rar­la­na­ma­ya­cak. Do­la­yı­sıy­la di­ğer ev sa­hip­le­ri­ne gö­re bu yıl 480 li­ra faz­la ver­gi öde­ye­cek­ler.

Net ye­ri­ne brüt ge­lir

An­cak be­lir­le­nen bu 94 bin li­ra­lık ge­lir sı­nı­rı­nın tas­la­ğa 'ne­t' ye­ri­ne 'b­rü­t' ola­rak ya­zıl­ma­sı, tar­tış­ma­la­ra yol aç­tı. Mü­kel­le­fin brüt ge­li­ri üze­rin­den he­sap­la­ma ya­pı­la­ca­ğı için, el­de edil­me­yen ge­lir­ler de he­sap­la­ma­ya da­hil edil­miş ola­cak. Bu da mü­kel­le­fin ce­bi­ne gir­me­yen, hat­ta Ma­li­ye­'ye ver­gi ola­rak öde­nen pa­ra­la­rın da 94 bin li­ra­lık sı­nır içi­ne alın­ma­sı­na yol aça­cak. Do­la­yı­sıy­la ver­gi ola­rak dev­le­te öde­nen pa­ra­lar mü­kel­le­fin el­de et­ti­ği ge­lir gi­bi he­sa­ba da­hil edi­le­ce­ği için bin­ler­ce in­san da­ha faz­la ver­gi öde­ye­cek. Üs­te­lik öde­nen ver­gi­nin de ver­gi­si alın­mış ola­cak.

Evden 40 bin lira kar ettin

Brüt tu­tar uy­gu­la­ma­sı her tür­lü ka­zanç­la­rı kap­sı­yor. Ör­ne­ğin pa­ra­sı­nı mev­du­at­ta de­ğer­len­di­ren ki­ra mü­kel­lef­le­ri, al­dığı brüt fai­zi ge­lir gös­te­re­cek. Yine ör­ne­ğin bir yıl ön­ce 100 bin li­ra­ya bir evalıp içi­ne de 40 bin li­ra har­ca­yıp 140 bin li­ra­ya sa­tan bir va­tan­daş, har­ca­dı­ğı 40 bin li­ra dik­ka­te alın­mak­sı­zın 40 bin li­ra net ge­lir el­de et­miş gi­bi iş­le­me ta­bi tu­tu­la­cak.

24 bin li­ra ce­be de­ğil dev­le­te git­ti

Ör­ne­ğin ay­lık 5 bin li­ra net ma­aş alan bir mü­kel­le­fin eli­ne yıl­da 60 bin li­ra ge­çi­yor. 5 bin li­ra maa­şın brü­tü ise yak­la­şık 7 bin li­ra. Brüt yıl­lık ge­lir ise 84 bin li­ra. Ma­li­ye bu mü­kel­le­fin is­tis­na­dan ya­rar­la­nıp ya­rar­lan­ma­ya­ca­ğı­na ka­rar ve­rir­ken eli­ne ge­çen 60 bin li­ra­yı de­ğil, brüt ge­lir olan 84 bin li­ra­yı dik­ka­te ala­cak. Do­la­yı­sıy­la va­tan­da­şın ce­bi­ne gir­me­yen, Ma­li­ye­'ye ver­gi, SGK'­ya si­gor­ta pri­mi ola­rak öde­nen 24 bin li­ra da san­ki va­tan­da­şın ger­çek ge­li­riy­miş gi­bi he­sa­ba da­hil edi­liş ola­cak. Bu mü­kel­le­fin yi­ne di­ğer brüt fa­iz ve brüt ki­ra ge­lir­le­ri de top­lam brüt ge­li­re da­hil edil­di­ğin­de 94 bin li­ra­yı aş­tı­ğın­dan is­tis­na yo­lu ta­ma­men ka­pan­mış ola­cak.

Kaynak: Milliyet

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA