• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Euro 2016 Türkiyeyi ihya edecek
01 Mart 2010 Pazartesi 10:01

Euro 2016 Türkiye'yi ihya edecek

Euro 2016 Avrupa Futbol Şampiyonasını Türkiyede yapmak için düğmeye basıldı.
Futbol Türkiye’nin hayatını değiştirecek. 2000 yılında UEFA kupası heyecanını yaşayan, 2002 Dünya Kupası’nda 3’ncü olan ve 2008 Avrupa Kupası’nda yarı final oynayan Türkiye bu defa futboldan zengin olmaya hazırlanıyor. Euro 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’na adaylığını koyan ve bu organizasyonu almak için topyekün çalışmaya başlayan Futbol Federasyonu Türkiye’nin kaderini değiştirmek için düğmeye bastı. Federasyon Genel Sekreter Vekili ve Euro 2016 Proje Direktörü Orhan Gorbon bu konuda şu önemli saptamaları yaptı:

FUTBOL DEVLERİYLE ÇEKİŞECEK

Türkiye Futbol Federasyonu 15 Şubat 2010 tarihinde UEFA’nın Nyon kentinde hazırladığı adaylık dosyasını teslim etti. n 2016’daki Avrupa Şampiyonasına ev sahipliği yapmak için; Fransa, İtalya gibi futbol devleriyle çekişeceğiz. n 2016’ya kadar verilere göre 30 milyar euroluk yatırım yapılacak. Yeni yapılacak stadlara 1 milyar 7 milyon 300 bin euro harcanacak. n Her şehirde bin 500, toplamda 10 bin kişi, UEFA ve TFF ortaklığında açılacak şirkete 400 kişi, özel güvenlik için 45 bin kişi, gençlerden 40 bin kişi toplamda 95 bin 400 kişi istihdam edilecek.

UEFA’NIN GÖZÜNÜ KAMAŞTIRIYORUZ

Avrupa 2016 Futbol Şampiyonası’nda Türkiye’nin şansını değerlendiren Gorbon, “Türkiye’deki ekonomi UEFA’nın gözünü kamaştırıyor. AB’ye giriş sürecindeki avantajımız olan genç nüfusumuzun futbol ekonomisine sağlayacağı katkı büyük, Bu yüzden UEFA’nın seçici üyelerinin bizi tercih etmesini bekliyoruz. 2016 Şampiyonası bizde olursa futbolda yeni bir dönem başlar. Yeni ekolün temeli atılır” yorumunu yaptı.

EURO 2016 İÇİN LOBİ ÇALIŞMALARI HIZLANDI

Türkiye, 15. Avrupa Futbol Şampiyonası’na (Euro 2016) 15 Şubat’ta İsviçre’nin Nyon kentinde yapılan dosya teslim töreniyle resmen aday oldu. Bu başvurunun ardından çalışmalarına hız veren Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 28 Mayıs’a kadar üye ülkelerde tantım ve lobi faaliyetlerinde bulunacak. İlk olarak 24 Şubat’ta Litvanya ziyaretinde bulunan TFF’nin gideceği diğer ülkeler şöyle: Malta, Almanya, Hollanda, Romanya, Slovakya, İsrail, Danimarka, İspanya.

28 MAYIS’TA AÇIKLAMA

Bu arada, ilk kez 24 takımın mücadele edeceği ve 1 ay boyunca 9 statta 51 maçın yapılacağı 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’na adaylık dosyası da 3 ay sürecek detaylı teknik analize tabi tutulacak. Bu süre zarfında, dosyaları, 100’den fazla teknik kritere göre inceleyecek UEFA, varsa açık noktaları, 19 Mart tarihinden itibaren adaylarla paylaşacak. 28 Mayıs’ta İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılacak oylama sonucu verilecek karar, UEFA Başkanı Michel Platini tarafından, televizyondan ve internetten TSİ 14.00’de canlı duyurulacak.

SEÇİMİ YAPACAK ÜYELERİN EŞLERİ BİLE SONUÇLARI ETKİLİYOR

Orhan Gorbon’un Türkiye’nin adaylığı konusunda dikkat çektiği önemli unsurlardan biri de, adaylara oy verecek seçici kurulun üyelerinin tercihleri. Gorbon, Avrupa Futbol Şampiyonası adaylarını oylayacak üyelerin kişisel tercihlerinin de ön planda olacağını belirtti. Herkesin beklentisinin ayrı olduğunu söyleyen Gorbon, şöyle devam etti:

TÜRKİYE’Yİ ANLATACAĞIZ

“Oy kullanacak 13 üyenin de bakış açıları çork farklı olabiliyor. Kimi üye eski polis olup ülke güvenliğine bakarken kimisi eski bankacı olarak finans sektörünün durumuna bakıyor. Bazı durumlarda ise üyelerin eşleri daha belirleyici oluyor. Örneğin bir üyenin eşi Türkiye’yi çok seviyor, Türkiye de olsun istiyor, bir diğerininki ise Fransa hayranı ve orda olmasını istiyor. Lobi faaliyetleri çok yönlü ve zor. Her türlü beklentiyi karşıladığımızı, Türkiye imajını anlatıp onları ikna etmemiz lazım.”

ESKİŞEHİR, BURSA, ANTALYA VE KONYA'YA YENİ STADLAR

Adaylık Projesi kapsamında Türkiye stad zengini olacak. Anadolu’nun değişik illerine 7 yeni stat yapılacak. Yeni yapılacak statlar Bursa, Eskişehir, Konya, İzmir, Antalya ve Ankara’da bulunuyor. Ayrıca İstanbul ve Kayseri’de de mevcut statlar yenilenerek dünyanın ilgisini çekecek hale getiriliyor. Kupa maçlarının oynanacağı stadyumların çevresinde kafeler, restoranlar, bistrolar, iş merkezleri ve resepsiyon alanları yapılacak. Bütün bu alanlar konukların 24 saat vakit geçirebileceği tesislerle desteklenecek.
ON BiNLERCE GENCE iŞ iMKANI DOĞACAK

Türkiye, Avrupa Futbol Şampiyonası’na evsahipliği hakkı kazandığında, aynı zamanda on birlerce kişiye yeni istihdam olanağı da şunmuş olacak. Tahminlere göre bu sayı 95 bin kişiyi bulacak. UEFA eksperlerinin Türkiye’ye gelip polislere eğitim vereceğini belirten TFF Genel Sekreter Vekili Orhan Gorbon, bu konuda şunları anlattı:

EĞİTİM VERİLECEK

“Her şehirde bin 500 kişi, toplamda 10 bin kişi işe alınacak. UEFA ve TFF ortaklığında açılacak şirkete 400 kişi istihdam edilecek. Maç ve özel güvenlik akademisi kurulacak ve burada 6 yıl boyunca nitelikli eleman yetiştireceğiz. Özel güvenlik için 45 bin kişi çalışacak. 40 bin üniversite öğrencisi olmak üzere de toplamda 95 bin 400 kişi istihdam edilecek. Bu istihdamda şoföründen, çim bakımcısına, stat görevlilerine, pazarlamacıdan yöneticisine kadar her meslek grubundan kişiye ihtiyaç duyacağız.” Verilen bilgiye göre bu organizasyonda yer alacak olan gençler, özellikle rehberlik, statlarda yer göstericiliği, futbolcuların şehiriçi ve şehirlerarası transferlerinde, tatil günleri yapılacak etkinliklerde görev alacak.

TELEKOM’A DESTEK

İstihdamın dışında telekom, taşıma gibi birçok sektörde ciroların da artacağını vurgulayan Gorbon, Devlet Demir Yolları’nın da kapasitesini artıracağını belirtti. Gorbon, bu tür konularda Dışişleri Bakanlığı, Turizm Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı ile birlikte hareket ettiklerini vurguladı.

BÜTÜN ÜNLÜ FUTBOLCULAR TÜRKİYE'YE GELECEK

Euro 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği yaptığımız taktirde, Avrupa’nın Christiano Ronaldo, Ballack, Rooney gibi dünya starları ülkemizde bir ay boyunca konaklayacaklar. Dünya starlarını ülkemize getiren şampiyona, aynı zamanda Türk futbolseverlerine de unutulmaz bir görsel şölen yaşatacak. Uefa kupası maçlarına gelip bir gece kalanlar gibi olmayacak. Hatta Konya’daki, Eskişehir’deki öğrenciler o starların antremanını izlemeye gidecekler. Bu parayla satın alınacak bir şey değil. Ki konu sadece futbolla sınırlı da değil antranörler, takımların masörleri, psikologları yöneticileri, ülke federasyonlarının yöneticileri, sponsorları geliyor. Bu Türkiye’yi elinle alıp Avrupa’nın göbeğine koymak gibi bir şey. yrıca Türk futbol tutkunları , hayranı oldukları ve Türkiye’de forma giyen Guiza ve Holosko gibi futbolcuları da kendi ülkelerinin milli takımlarında izleme şansı bulacaklar.

ŞANLIURFA, TRABZON VE ADANA'YA PİYANGO ÇIKABİLİR

UEFA’ya yapılan başvuruda maçların oynanacağı iller de belirtildi. Ancak gerekirse bir de yedek liste sunulacak. Federasyon Adana, Trabzon ve Şanlıurfa’yı yedek şehir olarak UEFA’ya proje dosyasında bildirmedi ancak bu illerle ilgili de çalışmalar sürdürülüyor. Yetkililer bu konuya şöyle açıklık getirdi:

UEFA’ya verdiğimiz haritada bu yedek şehirler gözükmüyor. Ama projemizde bu kentlere yer vermeyi hedefliyoruz.

Proje aşaması 28 Mayıs’ta adaylığımız kesinlik kazandıktan sonra başlayacak.

Eğer proje bize verilirse Şanlıurfa, Trabzon, Adana ile ilgili UEFA’yla iletişime geçeceğiz.

UEFA uzaklığa değinecek ama bizim seçtiğimiz ana şehirler UEFA’nın beklentilerini karşılayacak düzeyde.

Aday şehirlerin en büyük özelliği hızlı tren olması ve çok iyi otellere sahip olmaları.

Böyle bakıldığında özellikle Şanlıurfa için sorun çıkabilir. Çünkü hem merkeze uzak hem de konaklama imkanı kısıtlı.

Ama hedefimiz topyekün kalkınma olduğu için bu sıkıntıları bir şekilde aşmaya çalışıcağız.

Kaynak: Bugün
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA