• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Etteki fiyat sorununun kaynağı bulundu
23 Kasım 2010 Salı 13:49

Etteki fiyat sorununun kaynağı bulundu

Konya İl Genel Meclisi, hayvancılıktaki fiyat ve hayvan azlığı sorununu on üçüncü birleşiminde gündemine aldı
Konya İl Genel Meclisi, Kasım ayı toplantılarının on üçüncü birleşiminde hayvancılıkta son yıllarda yaşanan sorunları ele aldı. Ali Selvi başkanlığında toplanan İl Genel Meclisi’nde et fiyatları, hayvan sayısındaki azalma, ithal hayvan konuları gündeme gelirken, sorunun temelinde kuraklığın yattığı ortaya çıktı.

Türkiye’de ve Konya’da Hayvancılığın Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerilerinin işlendiği toplantıda konuyu ilk olarak İl Kontrol Laboratuarı Müdürü Dr. Kürşat Işık değerlendirdi. Sorunun başlangıcının 2007 yılında yaşanan kuraklığa dayandığına dikkat çeken Işık, kuraklık sonucu yem fiyatlarının arttığını, buna karşılık süt ve et fiyatlarının da düştüğünü söyledi.

Dr. Işık, “Hayvancılığın en büyük girdisi yem olduğundan binlerce küçük üretici sektörden çıkmayı tercih etti. Bu da hayvanları mezbahaya göndermek anlamına geliyor. Son 2-3 yılda 1 milyon büyük baş damızlık hayvanın kesilmesi hayvan sayısını azaltırken, et fiyatlarını da artırdı. Devlet organize hayvancılığın yaygınlaşması için sektörde yatırımlara ciddi teşvikler verirken, uzmanlar, et ithalatının kısa dönemli olarak fiyatları dengeleyebileceğini, bu durumun sektörün sorunlarını çözemeyeceğini dile getiriyor. Bugün yaşanan problemin çözülmesi için devletin mutlaka süt fiyatlarında belirleyici olması gerekiyor. Çünkü süt demek et demektir. Süt hayvancılığı ölür inekler kesilirse, bu besinin kökünün kazınması anlamına gelir. Düşüncemiz konunun burada kalmayıp, Meclis Başkanlığımızın desteğiyle iyileştirmelerin çiftçilerimize yansıtılmasıdır” diye konuştu.

HAYVAN SAYISI BASINDA YER ALDIĞI GİBİ AZALMADI

Türkiye’deki hayvan sayısının 2008-2009 yılları arasında ciddi oranda düşüş göstermediğini, hayvancılık ve et fiyatlarındaki sorunun ise verimdeki düşüşten kaynaklandığına değinen Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğum ve Reprodüksiyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Semacan ise Türkiye’deki hayvan sayısında basına yansıdığı gibi büyük bir düşüş olmadığını savundu.

Aksine, 2009 yılında küçük oranda da olsa hayvan sayısında artış olduğunu belirten Prof. Dr. Semacan, 2007 yılında yaşanan kuraklıktan dolayı besilerin kesime gitmesi nedeniyle ette azalma yaşandığını kaydetti. Sorunun temelinde besi hayvanlarındaki verimin yattığına işaret eden Prof. Dr. Semacan, şunları söyledi:

“Bütün rakamlar mevcut hayvanlarımızın verim durumunun artırılması gerektiğini gösteriyor. İthalle sorun çözülmez. Bunun için de elimizdeki kültür ırkının verimli hale getirilmesi şarttır. Ayrıca kaba yem yetersizliğinin çözülmesi, fiyatlarda istikrarın sağlanması, işletmelerde kayıt sisteminin tamamlanması ve girdi fiyatlarının düşürülmesi, üniversite-sanayi-üretici işbirliğinin sağlanması gerekir. Önümüzdeki süreçte ithal için iç ve dış baskı ile maliyet artacaktır. Çözüm ise iyi tarım uygulamalıdır.”

HAYVANCILIĞIN KAR ETMESİ ÇOK ZOR

Kırmızı ette üretimin artması nedeniyle fiyatların arttığına vurgu yapan Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Tekin de sorunun temelinde kuraklığın yattığını ifade etti. 2007 yılındaki kuraklık nedeniyle yem fiyatlarında yüzde 25-28 oranında artış olduğunu anlatan Prof. Dr. Tekin, süt tozu ithalinin de süt fiyatlarını artırdığını, dolayısıyla ineklerin kasaplık olması nedeniyle et fiyatının yükseldiğini belirtti. Bu şartlarda kar etmesi çok zor olan sektörün sorununun çözümü için hayvan sayısının artması gerektiğini öngören Prof. Dr. Tekin, sorunun çözümü için keçi ve koyun başta olmak üzere her türde hayvan sayısının artırılması, mera sorununun çözülmesi, kırsalda istihdamın artırılması yollarını gösterdi.

Tarım Bakanlığı’nın yaptığı teşvikleri anlatan Tarım İl Müdürlüğü Proje Şube Müdürü Bilal Ünal ise Türkiye’ye verilen desteğin yüzde 55’ini Konya’nın aldığını, ancak DGD ödeneklerinden doğrudan gelir desteğinin çekilmesiyle Konya’nın teşvik payının azaldığını belirtti.

Sunumların ardından İl Genel Meclisi üyeleri, bölgelerinde hayvancılık ile ilgili yaşanan sorunları dile getirerek, konunun çözümü yönünde öneri sundu. Konya İl Genel Meclisi’nin on dördüncü birleşimi, 24 Kasım 2010 Çarşamba günü saat 10.00’da bütçe görüşmeleriyle devam edecek
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA