• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Et ithalatı zorlaşıyor
16 Mayıs 2011 Pazartesi 10:33

Et ithalatı zorlaşıyor

Konya Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Üyesi Kıyasettin Taşkın, besicilerin et ithalatındaki gümrük vergisinin yüzde 60'a çıkarılmasına sevindiğini bildirildi.
     Konya Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Üyesi Kıyasettin Taşkın, besicilerin et ithalatındaki gümrük vergisinin yüzde 60'a çıkarılmasına sevindiğini bildirildi.
     Taşkın, yaptığı yazılı açıklamada, et fiyatlarının yükselmesi sonucunda Hükümetin bir tedbir olarak sıfır gümrükle et ithal etme yoluna gittiğini anımsattı.
     Yerli besiciyi korumak amacıyla, bu yılın Mart ayında yüzde 45'e çıkarılan et ithalatındaki gümrük vergisinin, yüzde 60'a yükseltildiğini dile getiren Taşkın, alınan bu kararın yerli besiciyi sevindirdiğini bildirdi.
     İç piyasada et fiyatlarının dengelenmesi için halen, sıfır gümrük ile büyükbaş besi hayvanı, yüzde 20 gümrük vergisi ile küçükbaş besi ve kasaplık hayvan ithalatı yapılabildiğini ifade eden Taşkın, şunları kaydetti:
     ''Büyükbaş kasaplık hayvan ithalatında, hayvanların ağırlığına göre yüzde 30-40 gümrük vergisi uygulanıyor. İthal et ve kasaplık hayvanların maliyetinin düşük olması nedeniyle, yerli besici, hayvanını satmakta zorlanıyordu. Et Balık Kurumunun (EBK) 12,5 lira olarak belirlediği hayvan alım fiyatı, yerli besici için düşük kalınca EBK, geçen hafta alım fiyatını 13 liraya çıkarması da olumlu bir adım oldu. EBK'nın ayrıca, yerli besicinin EBK'ya hayvan getirmesini sağlamak üzere sözleşmeli alıma geçme çalışması yapması yerli besiciler için iyi bir gelişme olmuştur. Yerli besicilerin karkas kilogram maliyeti 14 lira civarındadır. Alınan bu kararlarla Hükümetimiz yerli besicinin korunması yönünde önemli adım atmıştır. Yerli üreticiye nefes aldıracak bu uygulamalarla ithalat zorlaşacak ve bu uygulamalar da yerli üreticiye o kadar olumlu yansıyacaktır.''
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA