• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Et fiyatları düşecek
03 Aralık 2009 Perşembe 08:16

Et fiyatları düşecek

Kurban Bayramı'nda fiyatların yüksek olması nedeniyle satışları düşen besiciler hayal kırıklığı yaşıyor
Kurban Bayramı'nda fiyatların yüksek olması nedeniyle satışları düşen besiciler hayal kırıklığı yaşıyor. Hayvancılıkta Türkiye'nin önemli merkezlerinden biri olan Konya'da Kurban Bayramı öncesi hayvan pazarlarında besicilerin bekledikleri satışları yapamadıkları öğrenildi.
Son yıllarda yem fiyatlarının yüksekliği, kuraklık, ''kaçak hayvan ticareti'' gibi çeşitli nedenlerle sıkıntılı dönemler yaşayan ve Kurban Bayramı öncesi kurbanlık fiyatların yükselmesiyle umutlanan besiciler, kurbanlıkların ellerinde kalmasıyla hayal kırıklığına uğradı.
Konya Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut yaptığı açıklamada, Arife ve bayramın birinci günü fiyatların düşmesine karşın yine de satışların beklentilerin çok çok altında kaldığını söyledi.
Türkiye genelinde olduğu gibi Konya'da da kurbanlıkların elde kaldığını ifade eden Karabulut, ''Medyada sürekli hayvan sıkıntısı olduğu yönünde haberler yer aldı. Biz besicileri bu haberlere itibar etmemeleri konusunda uyardık. Tüm uyarılarımıza rağmen fiyatları düşürmeyen arkadaşlarımızın kurbanlıkları ellerinde kaldı'' dedi.
Konya'da kurulan pazarlarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan gelen birçok besicinin satış yaptığını ifade eden Karabulut, şunları kaydetti:
''Vatandaşın alım gücünün düşük olmasına, fiyatların yüksekliği de eklenince satışlar dibe vurdu. Bayramın birinci günü küçükbaş fiyatları 350 liraya kadar geriledi. Yine büyükbaş fiyatlarında da bir miktar düşüş oldu. Ancak arzulanan satışlar bir türlü gerçekleşmedi. Tam bir hayal kırıklığı yaşıyoruz.''
YARDIM DERNEKLERİNİN ETKİSİ
Yardım dernekleri ve vakıfların da kurbanlık hayvanların elde kalmasında önemli etkisi olduğunu savunan Karabulut, bu yıl birçok vatandaşın 280 liradan başlayan kurban bedeli açıklayan yardım kuruluşlarına yöneldiğini bildirdi.
Karabulut, ekonomik kriz nedeniyle sıkıntı yaşayan vatandaşların, 500 lira vermek yerine, bu derneklere bağışta bulunmayı tercih ettiğini söyledi.
Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Cengiz de özellikle küçükbaş hayvanı elinde kalan besicilerin kendilerini aradığını ve kesim için fiyat sorduklarını belirtti.
Kesim fiyatlarının henüz belli olmadığını ifade eden Cengiz, bir iki hafta içeresinde fiyatların rayına oturacağını ifade ederek, ''Özellikle kuzu eti fiyatlarında düşüş bekliyoruz. Bayram öncesi kilosu 16,3 - 16,5 lira arasında değişen karkas kuzu etinin fiyatının bir hafta içinde 14 liraya kadar düşmesini bekliyoruz'' dedi.
Dana ve düve eti fiyatlarında da yüzde 15-20 oranında düşüşler beklediklerini anlatan Cengiz, Kurban Bayramı'nın ardından et satışlarının durmasıyla fiyatların daha da düşebileceğini sözlerine ekledi.
Merhaba
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA