• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Et bulamıyorsanız yumurta yiyin
24 Eylül 2010 Cuma 13:52

'Et bulamıyorsanız yumurta yiyin'

Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Ali Aydoğan, kırmızı etin pahalandığı, beyaz et fiyatlarının tırmanışa geçtiği bugünlerde en ucuz ve sağlıklı protein kaynağının yumurta olduğunu belirterek,
Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Ali Aydoğan, kırmızı etin pahalandığı, beyaz et fiyatlarının tırmanışa geçtiği bugünlerde en ucuz ve sağlıklı protein kaynağının yumurta olduğunu belirterek, ''Her zaman et almaya para yetiştiremeyenlere yumurta yemelerini öneriyoruz'' dedi. 
   
 Aydoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 300'e yakın yumurta üretim işletmesinin bulunduğu Konya'da, 10 milyonun üzerinde tavuktan, günde 9 milyon yumurta elde edildiğini söyledi.
     Geçen yılın ilk 6 ayına göre bu yılın aynı döneminde yumurta ihracatının yüzde 50 oranında arttığını belirten Aydoğan, ''Geçen yılın ilk 6 ayında Türkiye'den 34 bin 730 ton yumurta ihraç edilirken bu oran 2010 yılının ilk yarısında 56 bin 830 tona yükseldi'' dedi. 
   
 2008 yılı verilerine göre Türkiye'de yılda kişi başına 115 adet yumurta tüketilirken bu rakamın Meksika'da 341, Japonya'da 330, Çin'de 320, Amerika'da 257, Almanya'da ise 210 olduğuna dikkat çeken Aydoğan, Türkiye'de yumurtanın geçen yıl 1,38 dolar olan kilogram fiyatının bu yıl 1,15 dolara düştüğünü ifade etti.
    
     -YUMURTA MEVSİMİ GELDİ-
    
     Kırmızı etin pahalandığı, beyaz et fiyatlarının tırmanışa geçtiği bir dönemde en ucuz ve sağlıklı protein kaynağının yumurta olduğunu vurgulayan Aydoğan, şunları kaydetti:
     ''Bugün dana etinin kilogramı ortalama 25-30 lira. Bir viyol yumurtanın 5 liradan satıldığını ve yaklaşık 2 kilogram geldiğini düşünürsek, yumurtanın kilogram fiyatı sadece 2,5 lira. Dünyada yumurtadan daha ucuz ve sağlıklı bir gıda yok. Hatta bugün domatesin kilosu yaklaşık 2 lira... Uzmanlar, her fırsatta, özellikle gelişme çağındaki öğrencilerin her gün kahvaltıda 1 yumurta yemelerini tavsiye etmektedir. Biz de aynı çağrıyı, yumurta tüketiminin her yıl arttığı bu dönemde tekrarlıyoruz. Günde 1 yumurta kıran kazanır. Yumurta gıdaların kahramanıdır. Her zaman et almaya para yetiştiremeyenlere yumurta yemelerini öneriyoruz. Aynı zamanda yumurta son derece sağlıklı bir enerji kaynağıdır. Hem yumurta üretiminde hem de ihracatta Türkiye'de ilk sırada olan Konya'da, modern tesislerde, yetkili veteriner hekimler ve ziraat mühendisleri kontrolünde üretim yapıyoruz. Türkiye'de ambalajlı olarak satışa sunulan tüm yumurtalar dünya kalitelisinde ve standartlarındadır. Ayrıca, okulların açılması ve havaların serinlemesiyle birlikte yumurta sektöründe iç piyasada hareketlilik bekliyoruz.'' 
    
 Yumurta sektöründe yaşanan sıkıntılara da değinen Aydoğan, ''Sıkıntılarımız plansız yatırım ve büyüme kaynaklı... Çünkü yumurta sektörü riskli bir sektördür, geri dönüşü olmadığı zaman büyük sıkıntıya yol açar. Bu sektöre yatırım yapmak isteyenlere tavsiyemiz birliklere müracaat etmeden ve uzmanlarına danışmadan hareket etmemeleridir'' diye konuştu.
     Aydoğan, bir diğer sıkıntının ise girdi fiyatlarındaki artış ve yem fiyatlarının yükselmesiyle birlikte maliyetlerin artması olduğunu, bu durumun yumurtanın maliyetini 11 kuruştan 13 kuruşa yükselttiğini sözlerine ekledi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA