• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eski tramvaylar Konya’da yeniden raylara iniyor
21 Şubat 2020 Cuma 10:26

Eski tramvaylar Konya’da yeniden raylara iniyor

Konya Şehir Hastanesi’nde sona yaklaşılmasıyla birlikte şehrin toplu ulaşım noktalarıyla ilgili köklü değişiklikler masaya yatırıldı. Adliye-Alaaddin Tramvay hattının son durağı olarak Konya Şehir Hastanesi planlanırken, yolcu yükünün karşılanması için ye

Yeni düzenleme ile hem raylı sistem araçlarının hem de minibüs ve otobüs gibi toplu ulaşım araçlarının hastaneye ulaşımının sağlanacağı öğrenildi. Şuanda hizmet veren Adliye-Alaaddin Tramvay hattının son durağı Konya Şehir Hastanesi olarak planlanmıştı. Mevcut hat yeniden değerlendirilerek, Şehir Hastanesi bölgesine kadar uzatılacak.

tramvay-6.jpg

NOSTALJİK TRAMVAYLAR YENİDEN RAYLARA İNİYOR

Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla birlikte, Adliye-Alaaddin tramvay hattında yolcu yükünün artması bekleniyor. Yolcu yükünün sağlıklı bir şekilde karşılanması amacıyla Adliye-Alaaddin hattında yeni bir düzenlemeye gidilmesi düşünülüyor. Sefer sayılarında bir artış yapılması beklenirken, mevcut katanersiz tramvayların bu yükü çekmeye yetmeyeceği tahmin ediliyor. Büyükşehir Belediyesi’nin, ortaya çıkacak araç ihtiyacını, Konya’da 1992 yılında hizmet vermeye başlayan Alman yapımı tramvaylara çözmeyi planladığı öğrenildi.

ESKİ TRAMVAYLAR MODİFİYE EDİLECEK

Adliye- Aladdin hattında yapılacak yeni planlamayla yeniden ulaşıma kazandırılacak olan nostaljik Alman yapımı tramvayların setlerinde, ısıtma ve soğutma sistemlerinde çeşitli değişikliklere gidilerek iyileştirme yapılacak. Büyükşehir Belediyesi’nin, ortaya çıkacak israf yükünü önlemek amacıyla böyle bir kararı planladığı öğrenildi. Konya Metrosu’nun hizmete girmesiyle birlikte de yeni tramvayların Adliye-Alaaddin hattına kaydırılarak kademeli bir geçiş yapılacağı bilgisine ulaşıldı.

tramvay-4.jpg

HASTANEYE ULAŞIM İÇİN YENİ PLANLAMALAR MASADA

Adliye-Alaaddin hattının son durağı olacak Şehir Hastanesi’nin önünden geçen Adana Çevre Yolu bölgesindeki ulaşım planlaması üzerinde ise çalışmalar devam ediyor. Buna göre, uzatılacak olan tramvay hattının hastane bahçesine veya önüne kadar gidebilmesi için; alt geçit, üst geçit ya da yaya üst geçidi gibi planlamalar da masada.

KONYA’NIN TRAMVAY TARİHİ YÜZYILIN BAŞINA DAYANIYOR

Bu yatırımla Konya raylı sistem ulaşımında önemli bir hizmeti daha kazanmış olacak. Konya’da ulaşımında tramvay kullanımı bu yüzyılın başına kadar dayanıyor. Tarih kaynaklarına göre; 1917’de Konya valiliği yapan Sadrazam Avlonyalı Ferit Paşa’nın, Selanik’te elektrikli tramvayın devreye girmesiyle, oradaki atlı tramvayları Konya’ya naklettirdiği biliniyor. Atlı tramvayların Atatürk anıtından sonra Gazi Lisesi’nden geçerek eski Park Sineması’na ulaştığı yönünde tarih kayıtları mevcut. Hükümet Konağı’ndan hareket eden ikinci tramvayın ise Sultan Selim Camii’ne kadar gittiği biliniyor. 30 kilometreyi aşan atlı tramvayın Konya macerası uzun sürmedi; 1930’a kadar yolcu ve yük taşıyan tramvaylar bu tarihten itibaren kaldırıldı.

tramvay-7.jpg

ELEKTRİKLİ TRAMVAYLARIN SERÜVENİ İSE 1992’DE BAŞLADI

Konya Tramvayı, Anadolu şehirleri içerisinde ilk raylı sistem yatırımı olarak biliniyor. Dönemin Belediye Başkanı Ahmet Öksüzler’in girişimiyle hizmete kazandırılan ve Almanya'dan ikinci el olarak getirilerek Konya'da ilk seferini 1992 yılında gerçekleştiren tramvaylar, Tahir Akyürek döneminde alınan kararla Bosna Hersek'in başkenti Saray Bosna'ya gönderilene kadar Konya’nın yükünü çekti. Konya'da vatmanların eğitimi tamamlanıp tüm testler yapıldıktan sonra 28 Eylül 1992’de Alaaddin – Cumhuriyet arasındaki 10,5 kilometrelik kısımda halka açık işletme ücretsiz olarak başlamış, daha sonraki süreçte ise ücretli işletmeye geçilmişti. Raylı sisteme olan ilgiyle birlikte başlangıçta 16 adet tramvay ile hizmet eden raylı sistem için yoğunlaşan talepleri karşılamak üzere 1995-96 yıllarında 25 adet ilave tramvay satın alındı. 2001 yılına gelindiğinde ise Almanya'dan 26 adet tramvay daha alınarak filo genişletildi. Böylelikle Konya'nın tramvay filosu o dönem 51 adete çıktı. Daha sonra Konya'daki tramvayların nüfusun gereksinimleri karşılanmadığı düşünülerek ve ayrıca Konya'nın iklimine uyum sağlamadığı gerekçeleriyle tamamen yenilendi. Yapılan yenileme süreciyle birlikte Konya'ya Alman Skoda firmasından 12'si katanersiz toplam 72 tramvay kazandırıldı.

tramvay-3.jpg

SARAY BOSNA İLE KARDEŞLİK KÖPRÜLERİNİ SAĞLAMLAŞTIRIYOR

Yeni tip tramvaylar alınana kadar Konya’nın yükünü çeken Alman yapımı eski tramvaylar, kardeş şehir Saray Bosna’ya hibe edilmiş, tramvayların nakliyesini ise TİKA üstlenmişti. Konya'dan Saray Bosna'ya hediye edilen tramvaylar hem iki kent arasında kardeşlik köprülerini güçlendirdi hem de Saray Bosna caddelerinde bir anlamda Konya esintileri esmesine yol açtı. Sosyal medyada da sık sık gördüğümüz eski Konya tramvayları bugünlerde yine revaçtaki yerini almaya başladı. Öyle ki, Bosna Hersek halkı sosyal medya hesaplarından sık sık tramvay fotoğrafları paylaşıyor. Bazı fotoğraflarda ise Konya'nın duraklarını taşıyan isimlerin halen tramvayın içinde değiştirilmeden olduğu gibi yer aldığı görülüyor.

•SEYFULLAH KOYUNCU / YENİ HABER GAZETESİ

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA