• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel: Hakkımı helal etmiyorum
18 Temmuz 2016 Pazartesi 22:17

Eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel: 'Hakkımı helal etmiyorum'

Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, darbe girişimiyle ilgili olarak, "Hakkımı helal etmiyorum" dedi.

Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, NTV'de darbe girişimini değerlendirdi. Darbe gecesi yaşananları anlatan emekli Org. Özel, gözaltına alınanlar arasında askerlik döneminden arkadaşları olduğunu ve bunlara hakkını helal etmediğini ifade etti. Necdet Özel, "Öncelikle yüce halkımı saygıyla selamlıyorum, kendilerine geçmiş olsun diyorum. Türkiye’de Türk ordusu hukukun üstünlüğüne, anayasanın temel niteliklerine, evrensel olan ilkelere, insan haklarına her zaman saygı duymuş ve evlatları bu milletin bağrından çıkmış evlatlar olarak milli ordu vasfını koruyan ve yine halkımız tarafından bize yakıştırılan peygamber ocağı olarak vasıflandırılan çok önemli bir kurumdur. Bu düşünceleri bugün emekli olmuş bir komutan olarak aynen muhafaza ediyorum. 15 Temmuz gecesi olan kalkışma herkesi son derece üzücü, vahim sonuçlar doğuran, ülkemize, milletimize acı çektiren çok önemli bir olaydır. Ancak burada TSK’nın kurumsal kimliği ile yapılmış veya onu değerli komutan kademesi tarafından yapılmış bir hareket olmadığı artık çok net olarak bugün anlaşılmıştır. Bu işin sevindirici tarafıdır.

Birçok acılar yaşandı. Öncelikler verilen şehitlerimize Allah'tan rahmet ailelerine sabırlar diliyorum. Yaralı arkadaşlarımız var tabi darbecileri kastetmiyorum darbeye karşı mücadele eden yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Sonuçta bu kalkışmanın çok kısa zamanda bastırılmış olması Türkiye Cumhuriyeti devletinin temel varlığının kurulsal yapısının halen devam ediyor olmasıdır. Halkımızın gösterdiği inanılmaz bir destek var. Onun içinde yüce milletime teşekkür ederim. Sayın cumhurbaşkanının gösterdiği cesarete, liderlik vasfına teşekkür ediyorum. Sayın başbakan ve hükümet üyelerine teşekkür ediyorum, medyaya teşekkür ediyorum. Bugün medyanın bütün kanalları tek vücut olarak bu konunun üstüne eğilmiş ve yayınlar yaparak bu iğrenç olayı kınıyorlar. Bu konuda bir birlik günüdür. Bunu medyamızda da gördük. Bunlar sevindirici hususlar. Ayrıca bir teşekkürde bu işi bastırmak için gayret eden TSK’nın gerçek komutanlarını ve kahramanlarını da kutlamak istiyorum. Bugün belki onlar tam olarak bilinmiyor. Her zaman olduğu gibi TSK personeli birçok konuda öne çıkmayı istemez, geri planda kalmayı tercih eder. O arkadaşlarımı ben biliyorum ve bu yayın vasıtasıyla kutluyorum onları da. Ben emekli olduktan sonra Ankara’da kendi özel evimde yaşamımı sürdürüyordum. O gece başka özel bir kanal seyrediyordum. İstanbul’dan bir akrabamın eşimi arayarak İstanbul’da köprülerin askerler tarafından kapatıldığı haberini eşim bana söylediği zaman kanalları dolaşmaya başladım. O anda bunun bir ihbar üzerine bir arama faaliyeti olduğunu düşündüm. Bir müddet sonra bir parlamenter beni arayarak Ankara’da jetlerin alçaktan uçtuğunu söyledi. Benim oturduğum Gölbaşı semtinden bunları duymam mümkün değildi. Bunun üzerine bir hükümet yetkilisi beni aradı böyle böyle oluyor ne yapmalıyız diye. Ben de şuanda bilgi sahibi değilim şeklinde ifade ettim. Ama yapılacak şey mutlaka bir kriz masası oluşturulmalı ve bu kriz masasında tedbirler hemen görüşülmeli şeklinde cevap verdim" dedi.

Bilgi almak için komutanları aradığını belirten Özel, "Maalesef Genelkurmay Başkanı, İkinci Başkan, Kara Kuvvetleri Komutanı ve Jandarma Genel Komutanı'yla irtibat kuramadım. Hava Kuvvetleri Komutanımızın da Ankara dışında olduğunu öğrendim. İstanbul’da bir düğünde olduğunu sonra öğrendim. Çok kısa bir konuşma yaptım ne oluyor diye. O da bir şeyler oluyor ama bizde tedbir almaya çalışıyoruz dedi. Ondan sonra deniz kuvvetleri komutanımızı aradım güvenli bir yerdeyim dedi. Donanma komutanımızı da rehin aldılar dedi. Baktım durum iyice vahim durumda. Bunun üzerine İstanbul’da 1. ordu komutanı arkadaşımla sürekli görüştüm. Dolayısıyla ona bazı şeyler yapması gerektiğini söyledim ve devamlı iletişim içinde oldum. Tabi bu aldığımı bilgileri de yine hükümetimizin bir bakan arkadaşımızla sabaha kadar hep paylaştım. Ondan sonra Ankara’da özel kuvvetler komutanını aradım. Kendisinin bir düğünden çıktığını eve gittiğini fakat birlikle irtibatının kesildiğini, bir kobra aracıyla birliğe giderken ateş edildiğini ve şoförünün yaralandığını söyledi bana. Fakat birliğine ulaşamadığını söyledi bana.

Özel kuvvetlerde görevli bir albay arkadaşımı aradım onunla görüştüm. O bazı arkadaşları toplayarak ki benim yanımda özel kuvvetlerde görevli iki tane astsubay arkadaşımı da ona vermek suretiyle özel kuvvetlerdeki o muassarayı ortadan kaldırmak için oraya gittiler. Onlar sabaha kadar özel kuvvetleri ele geçiren hainlerle çarpıştılar. Birkaç şehidimiz oldu maalesef orada. Özel kuvvetlere hakim oldular sonra. Ben hala sabah saatlerinde rehinelerin genelkurmay başkanlığında sığınakta tutulduğunu duymuştum. Arkadaşlarıma jandarma da bir arkadaşım vardı, Ankara merkez komutanlığında bir arkadaşım vardı bir araya gelin bir güç oluşturun bu rehineleri kurtarın bir plan yapın hayati şey bu. İkinci bir şey de Ankara’daki hava araçlarının durdurulması konusu vardı. Onu yapmak içinde girişimlere bulunduk. Dolayısıyla sabaha kadar bu şekilde devam etti bu. Benim o gün böyle bir bu işe müdahil olmam gerekti, öyle hissettim. NTV yayınında da kısa bir açıklama yapmam istendiği için sizin kanalınızda açıklamamı yaptım. Silahlı kuvvetlere 46 yıl hizmet etmiş bir isim olarak, 2008 yılında başlayan silahlı kuvvetlerimiz üzerinde çok önemli travma yaratan büyük bir olayı atlattıktan sonra böyle bir olayla karşılaşmak beni son derece üzmüştür. Her isimleri gördükçe şaşkınlığım gitgide artmıştır. Ben eğer varsa bu arkadaşlarıma hakkımı helal etmiyorum. Bir kişinin komutanına bu şekilde muamele yapıp başına tabanca dayaması, ellerini bağlaması, gözlerini bağlaması konusu kesinlikle kabul etmem. Her zaman inandığım hukukun üstünlüne yine inanıyorum. Bunun arkasında kimler vardır, üst akıl kim ve kimlerden kurulu bunların ortaya çıkarılması çok önemli" dedi.

Özel, komuta akademisinin 3’te 1’inin böyle bir darbe girişiminin içinde nasıl olduğu sorusuna, "Haklısınız bu soruyu sormakta. Biz 2011’de göreve geldiğimizde de bizim önümüzde böyle bir tablo vardı. Birçok komutan tutuklanmış, gözaltına alınmıştı. Biz o boşlukları 3-4 senede kapatabildik. Bu konuda silahlı kuvvetleri arşivlerine bakarsanız FETÖ dediğimiz terör örgütünün 80’li yıllardan veri silahlı kuvvetlerin içine sızmaya çalıştığı, sızdığı fakat bu şekilde bir boyutunu olayı görünce daha iyi anlıyoruz. Bu konuda YAŞ kararlarıyla ihraç ettiğimiz kişilerde var. Son zamanlardaki bu tablo kimsenin beklemediği bir tablo. Komutanların en yakınında yıllarca çalışan kişiler komutanlara işkenceyi yapanlar. Demek ki çok iyi gizlenmiş. O gün yine arayışların esnasında bir ordunun kurmay ordu komutanıyla görüşemeyince kurmay başkanını buldum. O da efendim ben mesaj aldım sıkı yönetim ilan edeceğiz diyor. Ben bunlar korsan yayınlar sakın inanma dedim. Efendim ben kara kuvvetlerinin emrini yapmak istiyorum diyor. Sonra duyuyorum ki o kişi tutuklandı. Ondan sonra ordu komutanı durumu anlattı bana. Bu kadar arkadaşın böyle bir çılgınlığa böyle bir ihanete girebileceğini düşünemiyorum. Merkezden gelen şeyleri acaba Ankara’da TSK’nın komuta kademesi, genelkurmay başkanı mı bu işin içinde darbe yaptı ki bu mesajlar geliyor şeyine de kapılmış olabilirler diye iyi niyetli düşünmek istiyorum" cevabını verdi.

'15 Temmuz’dan sonra komuta kademesinden kimseyle görüştünüz mü?' sorusuna Özel, "Serbest bırakıldıktan sonra komutan arkadaşlarıma geçmiş olsun dedim telefonla. Gözaltına alınan isimlerden birisi de eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ve darbe girişiminin planlayıcısı olmakla suçlanıyor. Sadece şaşırıyorum. Bizimle çalıştığı zaman içinde en ufak hiç birimizde bir şüphe yaratmadı. Şüphe yaratsa biz o kişiyi hava kuvvetleri komutanlığına teklif etmeyiz. Böyle bir niyeti varsa hava kuvvetleri komutanıyken niye bunu yapmadı bunu da bilemiyorum. Bütün hava gücü elindeydi o zaman. Bunlar cevap bulması gereken sorular. 2 sene boyunca sayın cumhurbaşkanı, sayın başbakanda bilirler bütün görevlerini en üst seviyede yapmış bir arkadaşımız. Şüphemiz olsa zaten onu biz tutmayız yanımızda. Komutan arkadaşları Akıncı’lara götürmüşler Akın’da ordaymış bunları sonradan öğrendim. Bunları yaşayanlara bunu sormak lazım tabi" cevabını verdi.

Özel, 'TSK büyük bir kurum daha öncede bir çok travma atlattı bu travmayı nasıl atlatır?' sorusuna şu cevabı verdi: "Balyoz olayından sonra biz bunu yaşadık ama travma çap olarak biraz daha büyük. Ancak silahlı kuvvetleri komutanlarına güveniyorum. Aynı soğukkanlılıkla aynı anlayışla bu şeyi kısa zamanda atlatacaklarını düşünüyorum. Yaraların kapanması kolay olmuyor biraz zaman alacaktır. Ben 5 sene girdim YAŞ’a komutan olarak girdim, bu şurada önüme getirilen ve bütün arkadaşların ortak aklıyla hareket ettik. Onların tercihlerine göre şuraya getirdik ve tartıştık. Orada şuranın kendi gelenekleri çerçevesinde her kişiyle ilgili komutanlar kanaatini konuşuyor ve oylama yapılıyor. Sonrada listeler imzalanıp cumhurbaşkanının onayından geçip yürürlüğe giriyor. Dolayısıyla bu şahısların en ufak bir bilgileri olsa o gün orada görüşülmez bile bunlar. Çok iyi sakladıklarını söyleyebiliriz bu durumda".

Bir istihbarat zafiyeti olup olmadığı sorusu üzerine Özel, "Bu çok konuşuluyor Türkiye’de bir şey olduğu zaman hemen istihbarat zafiyeti deniyor. İstihbarat nereden gelir, nasıl elde edilir, nasıl değerlendirilir, nasıl istihbarata dönüştürülür haberler. Şimdi öyle bir şey ki kurumlara bilgilerin gelmesi lazım. Dinleme yapacaksanız kanun gereğince dinleme yaparsınız. Ya insan yada elektronik istihbarata dayandırıyorsunuz. Bu bilgiler geliyor. Emniyetle hiçbir zaman bilgi saklamadık birbirimizden. Ortak bir koordinasyon merkezi bile kuruldu. Dolayısıyla gelen bilgiler önemli ama bunlar hukuki bir nitelik taşıyor mu taşımıyor mu önemli olan bu. Bu sefer gelen bilgileri bir hukukçularımıza danışıyoruz nasıl işlem yapmalıyız diye. İdari işlemi önce kuvvet komutanlıkları yapacak. Göreve geldiğimde yeni disiplin kanunu çıkardık, yüksek disiplin kurulları kurduk. Bu kurullarda incelenecek onlar karar verecekler onay için genelkurmaya yollayacaklar ve bizde onaylayacağız ve işlem yapacağız" dedi.

'Terörle mücadeleyle ilgili endişe duyanlarla ne demek istersiniz?' sorusuna Özel, "Terörle mücadelede çok önemli bir noktaya geldik. Canla başla hizmet ettiler arkadaşlar. İşin tuhaf tarafı PKK ve IŞİD’le mücadele den arkadaşlar tutuklanan arkadaşlar maalesef. Orada PKK ile mücadele edip bu darbe girişiminden önce kahramanlıkları ifade edilen arkadaşlar bugün bu devlete karşı silah çeken kişiler" cevabını verdi.
Özel, bundan sonra yapılacaklarla ilgili de "Hükümetimiz iş başında mutlaka gerekli tedbirleri alacaklardır. TSK’daki komuta kademesinde arkadaşlarıma sadece bir şey söyleyebilirim; en kısa zamanda TSK’yı derleyip toplasınlar. 2011’de yaptığımız gibi. Bölgemiz hala sıcak. TSK’nın bir an önce bu mücadeleyi yapacak güce kavuşması lazım" dedi. 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA