• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eşbaşkan gerilimi
12 Şubat 2014 Çarşamba 09:09

Eşbaşkan gerilimi

CHP'de eşbaşkan gibi davranan Mustafa Sarıgül'ün İstanbul'da bazı ilçelerin adaylarını belirlemesiyle başlayan isyan, partide sinirlerin iyice gerilmesine neden oldu.

CHP'nin 30 Mart yerel seçimlerinde İstanbul'daki 7 ilçenin adayını Mustafa Sarıgül'ün belirlemesiyle patlak veren isyan sinirleri de gerdi. Partideki ulusalcı ve yenilikçiler yeni parti arayışına girdi.

Uzun bir toplantı maratonu sonrası birçok belediye başkan adayını belirleyen CHP'de sular durulmuyor. Bu süreçte 'eşbaşkan' gibi davranan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Sarıgül'ün, Deniz Baykal'a yakın isimleri liste dışı bıraktırması ve 7 ilçenin adaylarını belirlemesi tepkileri de beraberinde getirdi. Yenilikçi kanat, partinin İstanbul sermayesinin eline geçtiğinden şikayetçi olurken, ulusalcılar ise Atatürkçü adayların tasfiye edildiğini ve CHP'nin Gülen Hareketi'ne teslim edildiğini iddia ederek yeni arayışlara girdi.

İLK MESAJ ULUSALCILAR

30 Mart yerel seçimlerinden çıkacak sonuca göre CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na muhalefet yapacağı öğrenilen parti içinde ulusalcı kanatta yer alan 4 milletvekilinin, önceki gün İşçi Partisi Genel Sekreteri Serhan Bolluk ile görüştükleri öğrenildi. Görüşmede Bolluk'un, CHP'nin ulusalcı milletvekillerini İP'ye davet ettiği iddia edildi. Ulusalcı kanadın, krizi yönetemeyen ve gerginliği grup toplantısına yansıyan Kılıçdaroğlu'na 'Partiyi sermaye ve cemaatlerin kontrolüne veriyor, seçimlerin siyasi sonuçlarına katlanmak zorunda kalırsınız' mesajını ilettikleri belirtildi. Ulusalcı vekiller adına Emine Ülker Tarhan'ın CHP lideri ile görüşerek rahatsızlıklarını ileteceği öğrenildi.

YENİLİKÇİLER TEPKİLİ

Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlık koltuğuna oturması ile birlikte parti içinde öne çıkan yenilikçi kanadın da aday belirleme konusundaki rahatsızlıklarını Gürsel Tekin aracılığı ile önceki gün Kılıçdaroğlu'na ilettikleri belirtildi. İstanbul il teşkilatındaki bazı isimlerin listelere tepki gösterdikleri ve dün itibari ile CHP'nin İstanbul il teşkilatındaki 12 önemli ismin HDP'yi desteklemek üzere görüşme trafiği başlattıkları belirtiliyor.

Öte yandan, Yargıtay'ın cezasını onayladığı Gürbüz Çapan'ın Esenyurt'ta aday gösterilmesi de tartışmalara neden oldu.

Atın bunu dışarı

Adayların belirlenmesi sürecinde oluşan krizi yönetemeyen Kılıçdaroğlu, yaşadığı gerilimi grup toplantısına da yansıttı. Kılıçdaroğlu, grup konuşmasını yaparken, bir kişi ayağa kalkarak bağırmaya başladı. Bunun üzerine sinirlenen ve yumruğunu kürsüye vuran Kılıçdaroğlu, 'Parti kültürünü benimsemeyen genel başkanın sözünü kesen hemen burayı terk etsin. Kim ne derse desin partiden gençlerin önünü açacağım. 'Ben olmazsam CHP olmaz' zihniyetini ortadan kaldıracağım. CHP varsa hepimiz için var' dedi. Kılıçdaroğlu, adaylara yönelik itirazlara, verdikleri her kararın doğru olduğu iddiasında bulunmadıklarını ancak partinin yetkili organlarının kararlarına saygı gösterilmesi gerektiğini belirterek cevap verdi. Kılıçdaroğlu'nun 'Atın bunu dışarı' talimatıyla, tepki gösteren kişi salondan çıkarıldı.

Tapelere sığınıyor

Politika üretmekte zorlanan CHP lideri Kılıçdaroğlu, grup konuşmasında paralel yapının servis ettiği 17 Aralık soruşturmasının ses kayıtlarını partililere dinletti. Kılıçdaroğlu, bu tapelerin, mahkeme kararıyla alınan, yanlış işi olanların tapeleri olduğu şeklindeki sözleriyle gizli soruşturmanın dinleme kayıtlarını kullanmasını izah etmeye çalıştı. Kılıçdaroğlu'nun, CHP grubunda özel hazırlanan ekrandan izlettiği diyaloglara altyazı ve fotoğraf ekletmesi de dikkati çekti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA